Ziua Internațională a Nonviolenței în Școală, celebrată astăzi pe întreg mapamondul. Cum arată rapoartele UNICEF în şcolile din România
"Nonviolenţa este arma celor puternici”, spunea Mahatma Gandhi

unnamed
140 Vizualizari

Ziua Internaţională pentru nonviolenţă în şcoli a avut ca zi de plecare 30 ianuarie, aceasta fiind ziua celebrării morţii lui Mahatma Gandhi, supranumit părintele independenţei Indiei şi iniţiatorul mişcărilor de revoltă neviolente, cel care spunea: „nonviolenţa este arma celor puternici.”


Ziua Internațională a Nonviolenței în Școală

Violența școlară este una dintre manifestările violenței cotidiene. Ea prezintă un mare grad de risc și de gravitate deoarece victimele sunt copii, cu posibilități minime de apărare și vulnerabilitate fizică, psihică și emotională ridicată.

Dezbaterile privind relația dintre dreptul la siguranță și mediul școlar au căpătat în Europa o dezvoltare continuă și constantă, devenind oficial o problemă politică în urma unei întâlniri a experților, organizată de către Comisia Europeană la Utrecht, în anul 1997. Mobilizarea și preocuparea față de violența în școli a devenit astfel un obiectiv politic la nivel național si internațional.

Conform cercetării „Violența în școală”, realizat de UNICEF , această problemă înseamnă orice formă de manifestare a unor
comportamente precum:

– exprimare inadecvată sau jignitoare, cum ar fi: poreclire, tachinare, ironizare, imitare, amenințare, hărțuire;

– bruscare, împingere, lovire, rănire;

– comportament care intră sub incidența legii (viol, consum/comercializare de droguri, vandalism – provocarea de stricăciuni cu bună știință, furt);

– ofensă adusă statutului/autorității cadrului didactic (limbaj sau conduită ireverențioasă față de cadrul didactic);

– comportament școlar neadecvat: întârzierea la ore, părăsirea clasei în timpul orei, fumatul în școală și orice alt comportament care contravine flagrant regulamentului școlar în vigoare.

 

Raportul UNICEF intitulat „Ascuns la Vedere”

O analiză statistică a violenței asupra copiilor”, realizat în 58 de ţări ale lumii, confirmă amploarea zguduitoare a abuzului fizic, sexual şi emoțional la care sunt supuși copiii în toată lumea.

 

Concluziile Raportului sunt:

– aproximativ 17% din copii sunt supuși unor forme severe de pedeapsă fizică (loviri în cap, tras de urechi sau lovituri dure și repetate). La nivel global, trei din zece adulți consideră că este nevoie de pedepse fizice pentru a creste copiii bine

-1 din 3 elevi cu vârste între 13 şi 15 ani, sunt brutalizați cu regularitate în școală. Aproape o treime din elevii cu vârste între 11 și 15 ani din Europa și America de Nord afirmă că au brutalizat alți copii. În România, aproape 6 din 10 copii recunosc că brutalizează alți copii. Una din zece  fete sub vârsta de 20 de ani au avut contact sexual forțat, iar una din trei fete adolescente, cu vârsta între 15 si 19 ani, au fost victime ale violentelor emoționale, fizice sau sexuale comise de soții sau partenerii lor. Cea mai comună formă de violenţă sexuală pentru ambele sexe a fost victimizarea în spațiul virtual (pe internet)

O cincime din victimele omuciderii la nivel global sunt copii și adolescenți sub vârsta de 20 de ani, rezultând un număr de aproape 95.000 de morți anual.

 

Pe 30 ianuarie este sărbătorită Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli

Scopul acestei zile este promovarea ideii de educare a copiilor în armonie, solidaritate și respect, mesajul principal al acestei zile fiind dragoste universală, nonviolenţă şi pace.

Dragostea universală este mai bună decât egoismul, nonviolența este mai bună decât violența și pacea este mai bună decât
războiul. Acesta este conceptul Zilei Internaţionale pentru nonviolenţă în şcoli.

Despre autor