Zeci de polițiști și jandarmi ”la vânătoare” de chiulangii. Au fost legitimați sute de elevi
Polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară, cu sprijinul polițiștilor și al jandarmilor, au organizat o acțiune menită să sporească siguranța elevilor și a cadrelor didactice. În urma acțiunilor au fost aplicate 24 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare totală de 7.000 de lei

În cursul lunii februarie a.c., peste 240 de polițiști și jandarmi din județul Sălaj au organizat şi au executat două acţiuni comune, în sistem integrat, pentru asigurarea unui climat de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ din județul Sălaj, în vederea prevenirii și combaterii absenteismului școlar, a consumului de tutun și băuturi alcoolice, în rândul elevilor, precum și pentru prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor și pentru eficientizarea măsurilor necesare asigurării bunei desfăşurări a procesului instructiv-educativ.
Polițiștii și jandarmii din județul Sălaj acordă o atenție deosebită siguranței în mediile de învățământ preuniversitar și desfășoară permanent activități de prevenire în aceste zone.
Peste 80 de polițiști și 46 de jandarmi agrenați în cadrul primei acțiuni
În cadrul primei acțiuni, desfășurată la data de 13 februarie a.c., au fost angrenați 83 de polițiști, aparținând mai multor structuri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, precum și 46 de jandarmi sălăjeni.
În cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate 264 de persoane, au fost efectuate 224 de controale, la 93 de instituții de învățământ și la 131 de societăți comerciale. O atenție deosebită a fost acordată celor care comercializează sau expun spre vânzare băuturi alcoolice, țigări sau alte produse din tutun.
De asemenea, au fost verificate 9 localuri care exploatează jocuri de noroc și pariuri sportive.
Cu ocazia verificărilor efectuate, au fost depistați 121 de elevi care absentau de la ore în mod nejustificat.
Peste 20 de sancțiuni contravenționale aplicate
Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 24 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare totală de 7.000 de lei.
Din totalul sancțiunilor, 11 au fost aplicate conform prevederilor Legii nr.349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, 3 au fost aplicate conform prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, iar alte 10 sancțiuni au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor altor acte normative.
Totodată, polițiștii Biroului Siguranță Școlară, alături de reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Sălaj, au desfășurat 3 activități informativ-preventive, în unităti de învățământ din mediul urban și rural, pe linia prevenirii victimizării minorilor prin diverse infracțiuni, precum și pentru prevenirea consumului de alcool, tutun sau droguri, în rândul minorilor.
131 de chiulangii sancționați de polițiști și jandarmi
În cea de-a doua acțiune, desfășurată la data de 25 februarie 2025, au fost implicați 74 de polițiști și 42 de jandarmi, fiind legitimate 265 de persoane și au fost efectuate controale la 96 de instituții de învățământ și la 119 de societăți comerciale, 15 dintre acestea fiind localuri care exploatează jocuri de noroc și pariuri sportive.
Au fost identificați 131 de elevi care absentau nejustificat de la orele de curs.
Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate 22 sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare totală de peste 22.800 de lei, dintre acestea, 10 au fost aplicate conform prevederilor Legii nr.349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, o sancțiune a fost aplicată conform prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, iar alte 11 sancțiuni au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor altor acte normative.
Totodată, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat 6 activități educativ – preventive, în unităti de învățământ din mediul urban și rural, în cadrul cărora elevilor le-au fost prezentate riscurile asociate consumului de alcool, tutun sau droguri.
În cadrul acestor activități au fost abordate teme privind comportamentul elevilor în şcoală şi în societate, importanţa frecventării orelor de curs, prevenirea consumului de droguri şi riscurile asociate acestuia, cunoașterea regulilor de circulație, precum şi respectarea reglementărilor şcolare, pentru ca aceştia să nu devină autori sau victime ale unor infracţiuni.
Prezența polițiștilor și jandarmilor sălăjeni în unitățile de învățământ și în proximitatea acestora, precum și derularea de acțiuni preventive, cu elevii, sunt elemente de natură să genereze un grad sporit de siguranță în rândul acestora, prin creșterea conștientizării cu privire la riscurile asociate criminalității și dezvoltarea încrederii în Poliție și Jandarmerie.
STIMAŢI PĂRINŢI,
Pentru a vă ţine copilul cât mai departe de un comportament deviant, vă recomandăm:
* Comunicaţi cu copilul dumneavoastră! Acesta trebuie înţeles, iar personalitatea lui respectată;
* Fiţi fermi cu copilul, dar nu agresivi! Violenţa nu rezolvă problemele ci, mai degrabă, le amplifică;
* Verificaţi de câţi bani de buzunar dispune copilul dumneavoastră şi cum îi cheltuieşte;
* Dacă fiul sau fiica dumneavoastră vine acasă cu obiecte de valoare, verificaţi provenienţa lor şi nu acceptaţi răspunsuri facile;
* Sfătuiţi-vă copilul să nu accepte invitaţia de a se urca în maşina unei persoane necunoscute;
* Educaţi copilul să nu primească daruri de la persoane necunoscute;
* Interesaţi-vă permanent de situaţia şcolară a copilului dumneavoastră;
* Asiguraţi în familie un climat afectiv, de bună înţelegere;
•Atunci când observaţi o schimbare negativă în comportamentul copilului dumneavoastră, motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă;
* Alegeţi comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relaţia copil-părinţi;
TINERILOR, LE RECOMANDĂM:
* Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant;
* Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător;
* Nu intraţi în anturaje dubioase!
* Evitaţi frecventarea locurilor şi mediilor unde se adună persoane dubioase, se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc;
* Nu primiţi nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii.
Pentru că siguranța elevilor și prevenirea absenteismului școlar reprezintă obiective prioritare de acțiune pentru structurile de aplicare a legii, astfel de activități se vor desfășura și în perioada următoare și se va acorda o atenție deosebită menținerii unui climat de siguranță în unitățile de învățământ din județ.
Polițiștii și jandarmii acționează permanent pentru creșterea gradului de siguranță în școli, prin reducerea oricărei forme de încălcare a legii, cu implicarea celorlalte instituții ale statului, care au competențe în domeniu.
Activitățile preventive desfășurate la orele de curs urmăresc atât popularizarea legilor și a consecințelor generate de încălcarea acestora, pentru o informare corectă a tinerilor, cât și consolidarea unui climat sigur și pozitiv, prin respectarea persoanei, nediscriminare, care să contribuie la educarea elevilor, cât și pentru a răspunde așteptărilor legitime ale populație, școala reprezentând un mediu prin excelență dedicat studiului și educației, protejat de orice formă de manifestare a violenței.