Zalăul pare a fi Raiul nesimțiților care ocupă fără drept locurile destinate persoanelor cu handicap!
Nerușinarea este cea mai rea din toate bolile omenești! -spunea Euripide

locuri-parcare-ASA-NU-2
168 Vizualizari

Din păcate și din ce în ce mai des, atât în Zalău, în Sălaj, cât și în toată România, parte dintre conducătorii auto parchează ca niște nesimțiți tupeiști și indiferenți pe locurile special destinate persoanelor cu handicap.
Pe lângă încălcarea moralei și moralității, a respectului pentru cei de lângă noi, intervine și încălcarea normei legale care interzice parcarea autovehiculelor pe locurile destinate persoanelor cu handicap.

Legi există dar trebuiesc și aplicate! Poliția Locală și agenții Poliției Naționale ar trebui să acționeze pentru atenuarea acestui fenomen.

În alte localități din țară, în alte, județe Poliția Locală și cei de la Poliția Națională sancționează drastic pe cei care parchează  autovehiculele fără drept pe locurile destinate persoanelor cu handicap. Din păcate, cu precădere  în Zalău și alte localități de prin Sălaj, unii pe lângă că parchează mașinile aiurea, mai și ocupă locuri care nu le sunt destinate!

Modificările aduse legii pentru protecția si promovarea drepturilor pentru persoanele cu handicap au mărit considerabil amenzile pentru cei care ocupă locurile de parcare marcate ca fiind destinate persoanelor cu dizabilități.

De multe ori, șoferii fac o confuzie în ceea ce privește drumul public și cele aflate pe domeniul privat.

De exemplu, mall-urile, supermarket-urile și toate magazinele mari au parcări proprii. Acestea sunt amenajate pe o proprietate privată și administrate exclusiv de proprietarul acestor centre comerciale.

De aceea, mulți șoferi consideră că, fiind un domeniu privat, nu se aplică regulile de circulație care sunt obligatorii pe drumurile publice.

Sunt obligați șoferii să respecte regulile de circulație într-o parcare privată?

În cazul în care parcarea privată este deschisă circulației tuturor vehiculelor, atunci toate drumurile de acces sunt considerate publice.

Ceea ce înseamnă, conform legii, că șoferii trebuie să respecte întocmai regulile de circulație. Iar viteza de deplasare, sensurile de mers sau acordarea de prioritate sunt obligatorii inclusiv în aceste parcări private.

 

De asemenea, autoritățile pot aplica sancțiuni conducătorilor auto care nu respectă legislația rutieră atunci când circulă sau staționează în parcarea unui mall sau a unui centru comercial.

Legea prevede că orice autovehicul care transportă o persoană cu handicap posesoare de card-legitimație beneficiază de parcare gratuită în locurile rezervate. Procedura de obținere a cardului-legitimație este detaliată în Normele metodologice din 14 martie 2007 de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006.


În forma sa actualizată,legea stabilește că nesimțiții sau nesimțitele care parcheaza pe locurile rezervate persoanelor cu dizabilitati riscă amenzi cuprinse intre 2.000 de lei si 10.000 de lei, precum si ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv.

Oricât de șmecheri și cu portofelul gros, ca și obrazul, ar fi unii, când li s-ar aplica câte  o amendă de minim 2000 de lei plătibilă în 15 zile și dacă nu plătesc, se stabilește 10mii de lei amendă, le-ar trece cheful de mârlăneală

Așa cum bine spuneau unii,Legi există dar trebuiesc și aplicate! Poliția Locală și agenții Poliției Naționale ar trebui să acționeze pentru atenuarea acestui fenomen. Nu de alta, dar frica păzește pepenii-așa cum se spune și dacă se vor da exemle concrete de sancționare a acestui gen de încălcare a legii, vestea merge și se reduce fenomenul. Simplu ca bună ziua!


Conform legii, în INTERESUL persoanei cu dizabilități, legitimația pentru locuri de parcare gratuite poate fi utilizată și de familie, asistentul personal, asistentul personal profesionist sau însoțitorul persoanei adulte cu dizabilități, părintele, tutorele sau persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului cu dizabilități, în baza unei măsuri de protecție specială. Cardul-legitimație de parcare pentru persoanele cu dizabilități se eliberează pe loc și este VALABIL pe perioada de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap.


Documentul poate fi utilizat în toate parcările publice din România și din statele UE, dar nu este valabil în parcările de reședință.Astfel, locurile de parcare pentru persoanele cu handicap pot fi utilizate doar de către cei care dețin un card-legitimație valabil, indiferent dacă persoana cu handicap este conducătorul auto sau pasager,ecusonul care atestă acest drept trebuie afișat la loc vizibil în autovehicul.

Așadar, cine are ochi de văzut, să vază, cine are urechi de auzit să audă și cine are minte și bun simț să procedeze ca atare!

Despre autor