Viziunea europeană a primarului Cristian Lazar prinde contur. Şimleu Silvaniei – viitorul oraş turistic, modern şi verde

simleu colaj
37 Vizualizari

Cristian Lazar – primarul oraşului Şimleu Silvaniei – şi echipa sa sunt exemple de urmat în administraţia locală, prin faptul că aceştia au prezentat unele dintre cele mai mari proiecte din istoria oraşului.

Este vorba despre aproximativ 33 de milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene, care vor fi investiţi inteligent pentru Şimleu Silvaniei şi bineînţeles pentru şimleuani.

Administraţia locală a câştigat proiecte importante, care vor îmbunătăţi considerabil calitatea vieţii şimleuanilor şi care vor conferi oraşului un nou suflu, unul european şi modern.

Vorbim aici despre patru proiecte finanţate prin Programul Regional Nord-Vest, implementate prin intermediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest:

  • Reabilitarea și punerea în folosință a ansamblului Cetatea Báthory
  • Coridor de mobilitate urbană în orașul Șimleu Silvaniei
  • Coridor de mobilitate lentă – Mal Râu Crasna în orașul Șimleu Silvaniei
  • Amenajare de spații verzi în orașul Șimleu Silvaniei

 

Cetatea Báthory – o viitoare perlă a regiunii

Proiectul de reabilitare şi punere în folosinţă a ansamblului cetăţii presupune modernizarea totală a acesteia, administraţia locală dorindu-şi să o transforme într-o adevărată atracţie a zonei de la poalele Măgurii.\

Proiectul are o valoare de 8 milioane de euro, prin care Cristian Lazar îşi doreşte să formeze un centru cochet, care să aibă un iz de cetate vieneză, unde atât şimleuanii, cât şi turiştii din ţară sau străinătate să se bucure de un mediu plăcut. De asemenea, pentru pasionaţii de istorie, administraţia locală îşi doreşte să aducă în ochii publicului importanţa cetăţii şi a perioadei în care a domnit Ştefan (Istvan) Báthory – regele Poloniei.

Termenul de implementare este de 89 de luni, dar autorităţile locale îşi doresc să înceapă cât de repede munca.

 

Şimleu Silvaniei – oraş european în mişcare

Al doilea proiect câştigat şi care urmează a fi implementat la Şimleu Silvaniei este “Coridor de mobilitate urbană în Şimleu Silvaniei, care se ridică la suma de 20 de milioane de euro, altfel spus, este cea mai mare finanţare obţinută în istoria oraşului Şimleu Silvaniei.

Administraţia locală de la Şimleu Silvaniei împreună cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Dezvoltare Nord-Vest au pus pe hârtie mai multe obiective, care până la urmă să sporească mobilitatea în oraş, dar şi pentru a reduce considerabil emisiile gazelor cu efect de seră (GES).

Aceste lucruri vor fi posibile prin implementarea unui sistem de transport public ecologic şi al unuia alternativ, aici fiind inclusă şi încurajarea şimleuanilor de a folosi mijloace de transport nemotorizate.

De asemenea, se vor realiza lucrări ample de infrastructură pe 11.4 km şi prin primsa dotărilor, achiziţionarea şi instalarea de rastele, construirea de piste şi parcaje pentru biciclete, iluminat public care va deservi pistelor şi tototdată pietonilor, modernizare şi extindere a trotuarelor, achiziţionarea de bănci şi mobilier urban, semafor pentru transport public şi construirea unui pod de grinzi.

Unul dintre cele mai importante puncte este crearea unei zone cu caracter semi-pietonal, de la sediul poliţiei locale până la Sinagogă, devenind o zonă de tip shared-space, adică va deservi atât pietonilor, cât şi autovehiculelor.

Pe de altă parte, prin crearea acestei zone, administraţia locală îşi doreşte să le ofere cetăţenilor un oraş european, unde aceştia să se bucure de o zonă liniştită şi totuşi animată, creând astfel o zonă de piaţetă cochetă.

Pentru a oferi mobilitatea necesară, primarul Cristian Lazar îşi doreşte ca şimleuanii să ia exemplul europenilor, adică de a folosi cât mai mult mijloace nemotorizate, mai ales bicicletele.

În acest sens, în cadrul acestui proiect de 20 de milioane de euro, se vor crea sisteme de închiriere de biciclete – bike sharing – cu 6 puncte de închiriere, 20 de porţi, 120 de biciclete şi 11 staţii de încărcare a bicicletor şi a softurilor acestora.

De asemenea, administraţia locală va achiziţiona mijloace de transport cu zero emisii, Primăria oraşului Şimleu Silvaniei câştigând prin acest proiect două autobuze electrice şi se vor implementa cinci staţii de reîncarcare a autobuzelor, un spaţiu de garare şi 25 de staţii de transport public.

Tot în aceeaşi notă, administraţia locală de la Şimleu Silvaniei va crea un sistem de bilete pentru călători, oferind astfel şimleuanilor posibilitatea de a renunţa la autovehiculul personal, traficul fiind astfel fluidizat.

 

Centrul oraşului – zonă turistică atractivă

Edilul oraşului Şimleu îşi doreşte să le ofere şimleuanilor un oraş frumos, care să fie un cămin primitor şi totodată atractiv pentru ei, cât şi pentru turiştii care îi vor călca pragul.

De aceea, Primăria oraşului Şimleu Silvaniei a câştigat un proiect „Coridor de mobilitate lentă – Mal Râul Crasna în oraşul Şimleu Silvaniei”, cu o valoare de 23.203.284,82 de lei, finanţat tot prin Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027.

Prin acest proiect se va moderniza zona prin care trece Râul Crasna, creându-se astfel zone dedicate pietonilor şi destinate petrecerii timpului liber.

Obiectivul principal al proiectului constă în creşterea atractivităţii spaţiilor publice urbane şi îmbunătăţirea calităţii vieţii a unui număr estimat de 10.575 de locuitori din oraşul Şimleu Silvaniei, prin regenerarea unui spaţiu în suprafaţă totală de 39.000 de mp.

Perioada de implementare a proiectului este de 75 de luni, cu termen până în iarna anului 2027.

 

Spaţii verzi noi şi moderne, pentru şimleuani

Al patrulea proiect anunţat de Primăria oraşului Şimleu Silvaniei este unul la fel de important, deoarece aşa ca şi cele mai de sus, şi acesta va îmbunătăţi considerabil calitatea vieţii şimleuanilor.

Este vorba despre amenajarea a două noi spaţii verzi, fapt care va pune oraşul de la poalele Măgurii pe harta oraşelor europene şi care oferă cetăţenilor un ambient plăcut.

Prin acest proiect se vor realiza două spaţii verzi în oraş, pe care administraţia locală le va suplimenta cu mobilier urban nou, iluminat ambiental şi plante care se încadrează armonios din punct de vedere al spaţiului, dar şi a biodiversităţii.

Suprafaţa vizată de proiect este nu mai puţin de 8977 de mp, care totodată va duce şi la creşterea suprafeţelor de spaţii verzi pe cap de locuitor, dar va oferi şimleuanilor condiţii moderne de petrecere a timpului liber.

Valoarea estimată a proiectului finaţat prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 se ridică la aproape 2 milioane de euro, iar data finalzării este vara anului 2026.

 

 

Eveniment special – lansarea celor mai mari proiecte din istoria oraşului

Aceste patru proiecte au fost prezentate în cadrul unui eveniment special, în sala de şedinţe a Consiliului Local al oraşului Şimleu Silvaniei, unde au fost prezenţi şi invitaţi de seamă.

La invitaţia primarului Cristian Lazar, Ministrul interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – Marcel-Ioan Boloş – a fost prezent la evenimentul de lansare a proiectelor, spunând totodată cât este de fericit pentru şimleuani, că au un primar cu viziune şi care se luptă neîncetat pentru a da o nouă faţă oraşului.

„Mă gândeam în timpul prezentării cât noroc au șimleuanii cu un primar tânăr, care are o viziune pro-dezvoltare și care îndrăgește fondurile europene, fiind preocupat să atragă cât mai mulți bani în comunitate. Mă bucur mult să văd ce bună colaborare are domnul primar Cristian Lazar cu președintele Consiliului Județean Sălaj, deoarece așa consider că se face treabă bună și vreau să vă spun că mereu am fost la dispoziția Consiliului Județean Sălaj, cât și la Consiliul Local al Șimleului Silvaniei, pentru a le oferi tot sprijinul meu”, a transmis Ioan-Marcel Boloș – ministru interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Deoarece proiectele nu puteau fi posibile fără cei de la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, reprezentanţii au răspuns cu “prezent”, astfel că directorul general interimar ADR Nord-Vest – Csilla Hegedüs – dar şi colegul acesteia – Petru Alboi-Şandor – șeful Autorității de Management al ADR Nord-Vest – s-au numărat printre invitaţii speciali.

În discursurile lor, fiecare a lăudat buna guvernare a primarului Cristian Lazar, iar Csilla Hegedüs a ţinut să spună că este foarte mândră că de acum încolo, Şimleu Silvaniei va fi conectat la Europa civilizată.

„Vin la Șimleu de peste 20 de ani și cred că ceea ce vom vedea peste 3 ani ne va face să nu mai recunoaștem orașul. Îl felicit pe domnul primar că a hotărât să restaureze Cetatea Bathory, legând astfel Șimleu Silvaniei de Europa civilizată”, a transmis Csilla Hegedüs – director general interimar ADR Nord-Vest.

Alături de invitaţii speciali de la Bucureşti şi Cluj-Napoca, a fost şi cel care este unul dintre cei mai mari susţinători ai edilului de la Şimleu Silvaniei, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj. Dinu Iancu-Sălăjanu şi-a exprimat aprecierea faţă de munca depusă de primarul Cristian Lazar şi a echipei sale, care de-a lungul celor patru ani a preluat pentru prima dată funcţia de primar, fiind şi cel mai tânăr primar al unui oraş din ţară, în care acesta s-a dăruit exclusiv pentru bunăstarea şimleuanilor.

„Prin prezentarea celor patru proiecte putem vedea o muncă de trei ani și o viziune a celor care au muncit aici, în frunte cu domnul primar, pentru a asigura o țară ca și afară! Avem nevoie de oameni tineri în politica și administrația românească, de aceea îl felicit pe domnul primar pentru tot ce a făcut până acum pentru Șimleu Silvaniei. De astfel de oameni avem nevoie și consider că trebuie să fim alături de acești oameni”, a declarat președintele Consiliului Județean Sălaj – Dinu Iancu-Sălăjanu.

 

 

Cristian Lazar: “Sunt cele mai mari proiecte câştigate din istoria oraşului nostru, lucru care mă bucură şi mă responsabiliează. Continuăm munca şi facem mai multe pentru şimleuani

În acelaşi ton, tânărul primar al oraşului Şimleu a ţinut să le mulţumească tuturor celor implicaţi în acest proces de implementare a proiectelor, dar şi celor prezenţi, pentru că, după cum spunea acesta în discursul său, toţi şimlueanii au pus o cărămidă la transformarea oraşului.

De asemenea, Cristian Lazar a mai transmis că îşi doreşte să continue munca şi să aducă cât mai multe investiţii în oraş, obiectivul principal al acestuia fiind modernizarea oraşului Şimleu Silvaniei şi chiar transformarea acestuia într-un centru turistic.

Cu o viziune modernă şi cu idei inovative, Cristian Lazar îşi doreşte un oraş modern, cu trafic fluidizat, cu cetăţeni care folosesc mijloacele de transport public în comun sau biciclete, un oraş verde şi un centru ca şi în Vest – piaţetă şi zone de promenadă, dar şi obiective turistice de interes naţional şi internaţional – Cetatea Báthory.

„Mulțumesc tuturor celor implicați pentru munca depusă în acest an, fără voi aceste proiecte nu erau posibile. Acum, ce ne rămâne de făcut este să continuăm munca și să lucrăm la cât mai multe proiecte, în așa fel încât Șimleu Silvaniei să devină un oraș model, care să se asemene cu Oradea, aceasta este dorința mea”, a transmis primarul orașului Șimleu Silvaniei – Cristian Lazar.

 

 Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Ştirile din Sălaj de miercuri, 11 decembrie.

Despre autor