VIDEO. Starostele Sălajului – Șerban Hulpaș – a pus mâncarea tradițională pe masa platoului de la Chefi la Cuțite

Bucătăria tradiţională românească este diversă şi cuprinde nenumărate obiceiuri şi tradiţii culinare, mâncăruri specifice, împreună cu obiceiuri provenite prin intersectarea culturii gastronomice cu tradiţii ale altor popoare.
În ediția de luni, 2 decembrie 2024, a emisiunii Chefi la Cuțite sezonul 14, starostele Sălajului a pus în joc mâncarea tradițională ”păsula frecată”, lângă farfurii un pahar de țuică din regiunea noastră, iar jurații au primit o provocare cu iz de sărbătoare națională. Totodată, glumețul nostru, pentru preparatul său a primit 3 cuțite.
Datorită preparatului, cei patru jurați și-au adus aminte de copilărie și au încercat să ghicească de unde provine concurentul din spatele ușilor.
Acesta i-a întâmpinat pe jurați și cu o urătură, așe ca de pe la noi, cum numai el poate….
”Sara bună dragi jurați
Am venit să mă-nvatati
Da am venit cu bucurie
La oameni de omenie
Cu drag am venit la voi
Să fac pace nu război
Da cutitele eu le vreu
Să le duc în satu ‘ meu
Că îs Staroste în sat
La multe nunți am strigat
Hidigan din neam în neam mă mândresc cu tăt ce am”.
Șerban are 25 de ani și a văzut lumina în ziua a noua din luna lui Răpciune a anului 1999. Născut și crescut în tradiția sălăjeană, acesta a deprins cele mai multe obiceiuri de la bunica lui, care era socăciță (bucătăreasă) și îl ducea cu ea peste tot, la biserică, la nunți și horele din sat. Vorbim despre Măeriște (Hidig), un sat care încă își păstrează vii tradițiile prin activitățile tinerilor care alcătuiesc ansamblul pe care l-a înființat în anul 2016 „Mândre flori de la Hidig”.
Tânărul a fost plecat în orașul Valencia (Spania), lucrând ca bucătar, iar î paralel a lucrat la un post de radio (Radio Valencia), la rubrica de tradiții pentru românii de acolo.
Timp de 6 ani a urmat cursuri de dans la Ansamblul Folcloric „Barcăul” din Șimleu Silvaniei și cursuri de gastronomie.
El își dorește să promoveze cât mai mult datinile, astfel participând la numeroase concursuri prin toată România, de unde a venit doar cu premii mari, și organizând spectacole alături de nume cu rezonanță în folclorul românesc.
Șerban a mai participat în anii trecuți la un exercițiu de gimnastică a minții și anume ”Jocul cuvintelor”, realizată de Dan Negru la Kanal D.
Despre Chefi la cuțite
Chefi la cuțite este un cooking show românesc, care a fost difuzat prima dată în martie 2016, de către canalul de televiziune Antena 1.
Concursul Chefi la cuțite se desfășoară în trei etape. În prima etapă, concurenții ce ajung la casting-ul Chefi la cuțite participă mai întâi la proba audițiilor. Concurentul trebuie să pregătească un preparat urmând o rețetă aleasă de acesta.
Ingredientele necesare sunt asigurate de către emisiune, iar participantul poate opta să aducă anumite elemente ale rețetei singur, condiția fiind ca preparatul propriu-zis să fie pregătit în bucătăria emisiunii. Apoi cei patru chefi acordă voturi sub forma unor cuțite.
Un concurent are nevoie de cel puțin trei voturi pentru a trece în proba următoare, cea a bootcamp-ului. Concurenții care au ajuns în această etapă sunt supuși mai multor probe culinare pe diverse teme.
La sfârșitul fiecărei probe o parte din concurenți sunt eliminați de către chefi. După etapa de bootcamp, dintr-un număr mic de concurenți rămași, fiecare chef își alcătuiește o echipă din șapte concurenți (șase concurenți în primele șase sezoane, iar în sezoanele 9-11, concurenți aduși în echipă pe parcursul bătăliilor pentru a completa echipele).
Sursa video: antena 1