VIDEO. Horoatu Crasnei, comuna campioană la investiții: Proiecte de infrastructură, apă, educație și energie verde

Primaria Horoatu Crasnei investitii
1.862 Vizualizari
Header Desktop Header Mobil

Comuna Horoatu Crasnei a devenit un model de administrație eficientă și de atragere a fondurilor europene și guvernamentale. Sub conducerea primarului liberal Marian Mirișan, echipa administrației locale a implementat rapid proiecte esențiale pentru comunitate.

De altfel, comuna a fost prima din județul Sălaj care a semnat un contract pe Programul Național „Anghel Saligny”, iar anul trecut a fost și prima care a finalizat un proiect prin acest program.

 

Pentru aceste realizări, administrația din Horoatu Crasnei a fost premiată la Gala „ROMÂNIA EȘTI TU” de la București, fiind recunoscută ca „Primăria campioană la proiecte”. Dar ce stă în spatele acestui succes?

Infrastructură modernă: Drumuri asfaltate și rețele de apă extinse

Unul dintre cele mai importante proiecte realizate prin „Anghel Saligny” este modernizarea drumului Stârciu – Buciumi, un tronson de 10 kilometri, dintre care 6 kilometri se află pe teritoriul comunei Horoatu Crasnei, iar cealaltă parte a drumului este pe raza comunei Buciumi. Acesta a fost primul contract semnat în județ și primul finalizat în întreaga țară!

De asemenea, se află în execuție un alt proiect de infrastructură rutieră, finanțat tot prin „Anghel Saligny”, în valoare de 7 milioane de lei.

Acesta vizează asfaltarea a trei drumuri:

  • Drumul Comunal DC 77 Stârciu – Șeredeiu, unde vor fi construite două poduri (Valea Ragului și Valea Gumbii). Acest segment de drum este pregătit, pietruit pentru asfaltare, iar în această rimăvară se va turna covorul asfaltic.
  • Drumul Comunal DC 76 Șeredeiu – Meseșenii de Sus. Aici, s-a turnat deja asflatul pe o porţiune de 800 de metri, iar lucrările continuă în această primăvară.
  • Drumul Comunal DC 76 Horoatu Crasnei – Meseșenii de Jos. Şi drumul ce face legătura între ele două comune este pietruit şi este pregătit pentru asfaltare.

„La drumul spre Meseşenii de Jos sunt mici probleme, deoarece comuna vecină nu are încă semnat contractul, proiectul celor de la Meseşeni aflându-se doar în procedură de achiziţie. Şi aici este vorba de o porţiune de 500-600 metri. În ce ne priveşte, porţiunea de aproximativ 2 kilometri de pe raza comunei noastre, lucrările se vor finaliza până în iunie-iulie”, a precizat edilul comunei.

În paralel, comuna investește masiv și în extinderea rețelei de apă în satele Hurez și Șeredeiu, un proiect tot din fonduri „Anghel Saligny”. Lucrările sunt aproape finalizate, iar branșamentele sunt incluse în proiect, astfel încât localnicii vor trebui să achite doar un aviz de racordare de aproximativ 70 de lei. O facilitate mare, pentru care comunitatea este extrem de bucuroasă.

„Este un proiect extrem de important pentru noi, deoarece în unele zone ale comunei apa potabilă este o problemă, mai ales în perioadele secetoase. Sperăm să finalizăm cât mai curând și să oferim oamenilor condiții civilizate”, a declarat primarul Marian Mirișan.

Să spunem că,  în satele Stârciu şi Horoatu, reţeaua de ap a fost realizată prin POIM. Anul trecut, aici au fost făcute branşamentele, s-a umplut rezervorul, s-au făcut probe şi undeva în luna aprilie la Horoatu se poate da drumul la apă. La Stârciu, acum se montează contoarele şi apoi reţeaua va fi funcţională.

„Eu sper să dăm drumul la reţea cât de repede, deoarece sunt probleme destul de mari cu apa, oamenii nu prea au apă, şi urmează timpul cald… Sperăm să nu fie probleme şi cu barajul, pentru că – până când va veni apa de la Tarniţa – reţeaua se alimentează de la barajul din Vârşolţ”, a mai spus primarul comunei.

Investiții în educație: Școli modernizate și masă caldă pentru elevi

Educația este o altă prioritate pentru administrația din Horoatu Crasnei. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR) – Componenta 15, Primăria de la Horoatu Crasnei a obținut 1,3 milioane de lei pentru dotarea școlilor cu mobilier nou, echipamente IT și table inteligente.

Școlile din Stârciu și Horoatu Crasnei, precum și grădinița din Horoatu Crasnei vor beneficia de această modernizare.

Fiecare sală de clasă va fi dotată cu:

  • Laptopuri și imprimante
  • Table smart
  • Mobilier modern – bănci, scaune, dulapuri noi.

În plus, administrația locală a reușit să includă comuna în Programul „Masă Sănătoasă”, oferind zilnic elevilor un meniu complet cu trei feluri de mâncare. În total, 280 de elevi beneficiază de acest program, iar finanțarea pentru 2025 a fost deja asigurată.

Energie verde: Un parc fotovoltaic pentru consumul public

Un alt proiect de referință este înființarea unui parc fotovoltaic, finanțat prin PNRR, cu scopul de a asigura energia electrică pentru iluminatul public și clădirile instituțiilor din comună. Contractul de finanțare a fost semnat recent, iar lucrările vor începe în curând.

„Investiția în energie regenerabilă este esențială pentru viitorul comunei. Ne dorim independență energetică și reducerea costurilor la electricitate. Acest parc va acoperi consumul primăriei, al școlilor, căminelor culturale și al iluminatului public”, a explicat primarul Marian Mirișan.

Alte proiecte în derulare: Iluminat public modern și infrastructură pentru comunitate

În ceea ce privește iluminatul public, comuna Horoatu Crasnei a implementat deja un proiect prin Fondul de Mediu, instalând 300 de lămpi LED moderne, iar un al doilea proiect în valoare de 1 milion de lei va completa iluminatul pe toate străzile secundare din localitățile Stârciu, Horoatu, Horezu și Șeredeiu.

Pe lângă aceste investiții, Primăria a mai implementat proiecte ce prevăd:

Reabilitarea căminului cultural din Horezu

Construirea unui centru comunitar integrat cu fonduri PNRR, dotat inclusiv cu o mașină electrică pentru asistența medicală comunitară

Proiectarea unei rețele de canalizare, pentru care se caută finanțare.

O administrație cu rezultate

Horoatu Crasnei este un exemplu de administrație locală care nu doar că accesează fonduri, dar și finalizează proiecte la timp. Cu drumuri modernizate, rețele de apă extinse, școli dotate la standarde europene și investiții în energie verde, comuna demonstrează că o administrație eficientă poate aduce schimbări reale în viața oamenilor.

„Ne dorim să oferim cetățenilor cele mai bune condiții, iar pentru asta muncim zi de zi. Proiectele continuă, iar Horoatu Crasnei va deveni un model de dezvoltare rurală în județul Sălaj”, a încheiat primarul Marian Mirișan.

Despre autor