VIDEO. Comunitatea greco-catolică din Bobota îşi ridică propria biserică din donaţii. Lăcaşul de cult se construieşte şi în memoria lui Corneliu Coposu
Greco-catolicii din comuna Bobota ne dau o lecţie impresionantă de viaţă. Un grup de cetăţeni împreună cu preotul greco-catolic Nichita Orest ridică o biserică de la zero, exclusiv din donaţii şi sponsorizări. În proximitatea lăcaşului de cult se va construi şi un muzeu în memoria politicianul Corneliu Coposu

Un lucru impresionant se întâmplă în comuna Bobota, unde greco-catolicii pun mână de la mână pentru a-şi construi propria biserică, deoarece momentan aceştia nu au un lăcaş de cult.
Acest lucru se datorează faptului că, în timpul instaurării comunismului, greco-catolicii au fost nevoiţi să treacă la ortodoxie din cauza unui decret prin care Biserica Greco-Catolică a fost desfinţată şi preluată de Biserica Ortodoxă.
În Bobota, biserica veche din comună era destinată cultului greco-catolic, pentru ca în acea perioadă toţi să fie nevoiţi să treacă la ortodocşi. Acestea fiind spuse, Biserica Ortodoxă a preluat lăcaşul şi în prezent este destinat ortodocşilor.
Aşadar, greco-catolicii au rămas fără locul lor sfânt, iar parohia greco-catolică din comună a fost nevoită să îşi desfăşoare activitatea în condiţii nu tocmai bune.
În acest caz, comunitatea greco-catolică a decis să ridice o biserică, construită şi în memoria marelui politician originar din comuna Bobota – Corneliu Coposu – care a fost şi el la rândul său de aceeaşi religie.
Proiectul Biserica Memorială „Corneliu Coposu” a fost demarat şi în prezent este ridicată biserica, urmând ca în perioada următoare să se realizeze finisajele exterioare şi interioare.
Până acum, după spusele bobotanilor implicaţi în acest proiect, s-au cheltuit peste 100.000 de euro, bani strânşi exclusiv din sponsorizări şi donaţii.
Este impresionant ce se întâmplă în comuna Bobota şi cât de mult se implică cetăţenii pentru construcţia lăcaşului de cult, care până la urmă aduce şi un omagiu marelui politician român, care a fost apreciat chiar şi de străini pentru curajul pe care l-a avut.
Totuşi, cei care fac parte din acest proiect amplu, mai au nevoie de ajutor şi apelează la oamenii inimoşi care pot să susţină construcţia bisericii financiar, lucrările la lăcaşul de cult fiind în toi şi acum.
„Ne dorim mult să ducem la capăt acest proiect drag sufletului nostru. Totul a pornit de la faptul că greco-catolicii nu au loc al lor pentru rugăciune, biserica veche greco-catolică devenind ortodoxă în timp. Ne-am strâns câţiva oameni cu bune intenţii, împreună cu preotul Nicihita Orest şi am luat decizia de construi Biserica Memorială Corneliu Coposu”, ne-a declarat Vass Geza, om de afaceri din comuna Bobota.
„Cred că pentru tânăra generaţie de azi, cel mai important lucru pentru a înţelege trecutul este să i se ofere pilda unui prezent mai bun” – Corneliu Coposu
Pentru a păstra vie memoria politicianului născut în comuna Bobota, greco-catolicii vor construi un muzeu care va purta numele lui Corneliu Coposu, prin care aceştia speră că vor pune comuna pe harta locurilor turistice demne de vizitat.
Mulţi ştim despre Corneliu Coposu şi despre lucrurile bune pe care le-a lăsat în istoria României, dar puţin ştiu faptul că acesta este originar din comuna Bobota, după cum ne spun localnicii.
Pentru a „adera” la circuitul turistic, muzeul este cel mai bun promotor al zonei, unde turiştii pot veni şi afla detalii despre viaţa lui Corneliu Coposu.
Lucrările la muezu vor începe în momentul în care lăcaşul de cult este finalizat, dar şi aici construcţia se va realiza cu ajutorul donaţiilor şi a sponsorilor.