Video. BARCOLACT – brânza de Sâg, un brand local cu ambiții europene
O investiție pe fonduri europene aduce în Sălaj brânzeturi artizanale de calitate, cu rețete unice și maturare atentă. Primele produse vor ajunge pe piață în curând, cu scopul de a concura cu celebrele brânzeturi franțuzești și italiene

fabrica de branza de la SÂG
2.994 Vizualizari

În inima Sălajului, în comuna Sâg, o investiție curajoasă transformă tradiția în inovație. Fabrica de brânzeturi BARCOLACT, realizată printr-o finanțare europeană de 230.000 de euro, promite să aducă pe mesele românilor și, de ce nu, ale europenilor, produse de calitate premium.

BARCOLACT, de la idee la realitate

Proiectul a început să prindă contur prin anul 2012, iar în 2019 a fost depus dosarul la AFIR București. Trei ani mai târziu, semnarea contractului de finanțare a adus și provocările. Creșterea inflației a impus sacrificii: renunțarea la panouri fotovoltaice și la o mașină de transport lapte. Însă determinarea fermierilor din Sâg și Tusa a făcut ca fabrica să fie finalizată în iunie 2024.

  • Undeva prin 2015 – 2016, a fost achiziţionate mai multe utilaje de la un producător care a închis o fabrică mică de lapte din judeţul Bihor. Dintre acestea, o parte au fost deja montate la fabrica din Sâg, iar o parte sunt depozitate.

„Iniţial, s-a crezut că vom face acest proiect doar pentru a vedea care ar fi potenţialul produselor din Sâg. Am încercat să punem în aplicare “De la producător pe masa clientului”, dar până la urmă a ieşit altceva şi ne bucurăm că am reuşi aşa ceva în comuna noastră”, ne spune Dorel Breje – preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine Sâg, omul din spatele proiectului.

Brânzeturi premium, rețete unice

În prezent, fabrica se pregătește pentru autorizarea a două produse ecologice, montane, de nișă:

Brânza maturată de Sâg – un produs artizanal, făcut din lapte românesc provenit din pășuni montane, cu o maturare de 2-3 luni și arome deosebite.

Brânza maturată cu cimbrișor – rezultatul unui proces de selecție dintre mai multe variante experimentate, inclusiv cu busuioc sălbatic, cătină și soc.

Producătorii de la Sîg au optat pentru aceste două produse, după ce unul dintre ele a fost derulat în cadrul proiectul pe 100 şi ceva de subiecţi din diferite domenii de activitate, studenţi, afaceri HORECA.

„Sunt destul de rare astfel de produse, ecologică, din zona montană, autorizată la Ministerul Agriculturii, pentru a face o producţie cu care să ieşim pe piaţă, săptămâna viitoare trebuie să chemăm medicul zonal şi să începem primul flux. Pentru a ajunge la acest produs, e nevoie de minim 2 luni, la care îs diferite faze de procesare, cel mai mult ne ia faptul că la fiecare trei zile trebuie întors şi periat şi apă cu sare, datorită faptului că facem un produs la cantitate mică. Nu se poate face mecanizat momentan”, precizează Dorel Breje.

Tehnologie și tradiție la Sâg

Unitatea dispune de un laborator de cercetare în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. O sală modernă de maturare, echipată cu 6 tone de sare pentru un mediu perfect de dezvoltare a produselor, asigură un proces autentic.

Produsele BARCOLACT, către rafturile magazinelor

În aproximativ două luni și jumătate, primele produse vor apărea pe piață. Inițial, vor fi disponibile în magazinele locale și la cele ale facultății din Cluj-Napoca, cu obiectivul clar de a cuceri supermarketurile din România și, pe viitor, de a concura cu brânzeturile din Franța și Italia.

„Sperăm să oferim un produs de calitate, unic pe piață. Ne bucurăm cu un astfel de produs tradiţional şi ecologic se poate fabrica şi în judeţul Sălaj. Este un model care poate inspira și alți fermieri din Sălaj și din țară”, spune Dorel Breje, cel care actualmente este şi viceprimar al comunei Sâg.

Despre autor