Vești bune! Biserica de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Noțig, salvată de la degradare, de Ambulanța pentru Monumente Sălaj
Unul dintre cele mai vechi monumente istorice din comuna Sălățig a fost restaurat. E vorba despre o biserică de lemn, veche de aproximativ 200 de ani, din satul Noțig. Lucrările au avut loc datorită inițiativei Ambulanței pentru Monumente Sălaj cu sprijinul financiar de către Consiliul Judeţean Sălaj, prin intermediul programului de finanțare „Protecția monumentelor istorice de pe raza administrativ – teritorială a județului Sălaj”

Biserica de lemn din Noțig se află așezată în marginea sudică a localității, în imediata apropiere a drumului ce duce spre satul învecinat Deja. Este înconjurată de un pâlc de pomi printre care încă pot fi văzute monumente funerare dintr-un cimitir mai vechi.
Vechea biserică parohială a credincioșilor din Noțig, păstrată azi ca monument istoric, prin trăsăturile sale arhitecturale – specifice primei jumătăți a secolului al XIX-lea, confirmă pe deplin datarea obținută dendrocronologic (1830). De dimensiuni relativ mari pentru Sălaj dar și pentru zona Codrului, aproximativ 13,50 m lungime și 5,8 m lățime, biserica de lemn din Noțig este dezvoltată după un plan dreptunghiular, continuat spre est cu absida altarului, decroșată, cu cinci laturi.
O nouă biserică de lemn, monument istoric, salvată de la degradare
Ambulanța pentru Monumente Sălaj a finalizat intervenția de punere în siguranță a bisericii de lemn din Noțig, comuna Sălățig. Purtând hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, biserica este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice, datarea ei oficială fiind anul 1842.
Consiliul Județean Sălaj a sprijinit financiar înlocuirea învelitorii de șindrilă a bisericii de lemn din Noțig, alocând suma de 120.000 lei prin intermediul programului propriu de finanțare pentru protecția monumentelor istorice. În cadrul acestui program, în ultimii patru ani, au fost salvate 26 de monumente istorice din județ, suma totală a finanțărilor depășind 2,2 milioane lei.
Biserica de lemn din Noțig, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din anul 2015 sub codul SJ-II-m-B-05088, datarea ei oficială fiind anul 1842.
Cel mai probabil, biserica de lemn din Noțig a primit această datare datorită pisaniei picturii murale în cadrul căreia apare menționată data de 30 iulie 1842.
Investigațiile dendrocronologice realizate la această biserică în anul 2021 (în cadrul proiectului cultural AFCN: „Biserici de lemn din Zona Codrului. Tururi virtuale”, derulat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș cu mai mulți parteneri) au arătat că biserica de lemn de la Noțig a fost construită imediat după anul 1832. Cu ocazia acestor investigații a fost confirmată și o etapă recentă de reparații desfășurate la această biserică în anul 1988.
Comparativ cu alte biserici de lemn din zona Sălajului, edificiul de cult din Noțig este unul relativ mare. Pentru realizarea noii învelitori de șindrilă au fost necesare aproximativ 37.000 bucăți de șindrilă.
Starea de conservare înainte de intervenție
Intervenția de punere în siguranță a acestui monument a fost justificată de starea precară a învelitorii de șindrilă. Cea mai afectată a fost latura de sud a acoperișului, peste naos, precum și coiful turnului, zone în care puteau fi găsite mai multe spărturi în învelitoare. Lucrările de punere în siguranță au vizat înlocuirea învelitorii de șindrilă cu una nouă, din același material.
Demersuri înainte de intervenția din anul 2024
Demersurile pentru pregătirea acestei intervenții au început în anul 2021, atunci când, cu sprijinul financiar dat comunității de către Consiliul Judeţean Sălaj prin intermediul programului de finanțare „Protecția monumentelor istorice, de pe raza administrativ-teritorială a județului Sălaj, aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice de drept privat” a fost achiziționată o parte importantă din șindrila necesară refacerii învelitorii.
Apoi, în martie 2023, cu ajutorul lui Flaviu Cernescu – alpinist utilitar, am reușit să acoperim provizoriu spărturile învelitorii de șindrilă de la coiful turnului.
Intervenția propriu-zisă
Munca efectivă a început în ultima parte a lunii iulie 2024 prin aducerea celor necesare intervenției: materiale, unelte, schelă. Pentru ajutorul acordat, mulțumim colegilor noștri de la Ambulanța pentru Monumente Arad de la care am împrumutat o parte din schelă. Am continuat cu îndepărtarea parțială a învelitorii vechi, refacerea lețuirii și așezarea primelor straturi de șindrilă nouă. S-a lucrat concomitent pe latura de sud, vest și nord a bisericii.
În primele zile ale intervenției de la Noțig au fost alături de noi tineri voluntari din S.U.A. (RUF Youth & ROCO Teens) în cadrul taberei organizate de Asociația ARHAIC și RUF – Romanian United Foundation. Sumele strânse din donații de acești tineri au fost folosite pentru susținerea eforturilor făcute de asociația noastră pentru punerea în siguranță a bisericii de lemn din Noțig, pentru alte activități de activare a comunităților dar și pentru organizarea unor viitoare intervenții. În speranța că s-au bucurat de timpul petrecut împreună, le mulțumim lor, familiilor lor și donatorilor pentru tot ajutorul acordat. De asemenea, le mulțumim celor de la RUF – Romanian United Foundation pentru frumoasa colaborare și pentru că au făcut posibilă această tabără.
În această primă parte a intervenției i-am avut alături de noi și pe tinerii voluntari sălăjeni ajunși la biserica de la Noțig prin programul de voluntariat al prietenilor noștri de la Biblioteca Judeţeană „I.S. Bădescu” Sălaj. Ulterior, același grup inimos de la Biblioteca Județeană a revenit, de această dată cu programul „Cu cartea pe uliță”, program prin care au adus în preajma bisericii de lemn din Noțig culoare, bucurie, cărți și jocuri pentru cei mai tineri dintre locuitorii Noțigului. Le mulțumim din inimă pentru toată colaborarea, așteptăm să ne revedem pe șantierele ce vor avea loc în acest an!
În cea de-a doua săptămână a intervenției în care ne-au fost alături voluntarii, am continuat cu baterea noii învelitori de șindrilă. Pe de altă parte, a fost săptămâna cu cele mai multe activități conexe. Astfel, pentru voluntari și pentru comunitate, i-am invitat la Noțig pe prietenii noștri de la Atelierul de Joc Popular pentru o seară de jocuri și dansuri tradiționale din zona Sălajului. Printre dansuri, am socializat, am cântat și am mâncat. A fost o seară foarte reușită în care am simțit comunitatea din Noțig alături de noi. Cu ocazia acestei întâlniri, ne-am luat la revedere de la voluntarii româno-americani care au participat la lucrările desfășurate la Noțig. Tot în această perioadă, voluntarii și meșterii au luat o pauză de la schimbatul șindrilei pentru a urmări la Sălățig piesa de teatru „Schimbăm perdelele”! Mulțumim Asociației CULTURĂ’N ȘURĂ! Sperăm să ne revedem în acest an și în alte comunități sălăjene!
Începutul lunii august a coincis cu ultima săptămână dedicată muncii cu voluntari. Munca, în căldura verii nu a fost ușoară. La fel ca în săptămâna anterioară, s-a continuat cu îndepărtarea șindrilei vechi de pe întreaga navă a bisericii, au fost schimbate lețurile și s-a așezat noua șindrilă pe laturile de vest, sud și nord. În această perioadă de timp, voluntarii ne-au ajutat să ne pregătim pentru evenimentul avut la Curtea Artiștilor, eveniment organizat împreună cu Asociația Pro Teatru și care a avut drept scop prezentarea activității Ambulanței pentru Monumente tinerilor din Zalău și din împrejurimi. Spre sfârșitul perioadei petrecute la Noțig, voluntarii au făcut curat în podul bisericii, în interior dar și în jurul ei.
În aceste trei săptămâni, voluntarii prezenți la Noțig au avut ocazia să învețe să bată șindrilă / să-și perfecționeze cunoștințele legate de învelitorile tradiționale din lemn, au aflat mai multe despre bisericile de lemn dar și despre comunitățile din zona Sălajului. Le mulțumim și îi așteptăm cu drag și la viitoarele intervenții!
După perioada cu voluntari
După încheierea perioadei cu voluntari, echipa de meșteri din Budești a continuat lucrările până ce a fost schimbată întreaga învelitoare, inclusiv cea de pe coiful turnului. La finalul lunii august 2024 a avut loc prima ediție a Sărbătorii Fiilor satului Noțig! A fost înființată o asociație (ONG) pentru a promova mai eficient cultura și tradițiile comunității Noțig. Asociația ARHAIC / Ambulanța pentru Monumente Sălaj a fost reprezentată de către colega noastră Corina Caraba. Finalul lucrărilor la biserica de lemn a avut loc la finalul lunii septembrie 2024.
După finalizarea lucrărilor, în postul Crăciunului, ne-am reîntâlnit cu comunitatea din Noțig pentru a vesti împreună Nașterea Domnului! Revederea a fost un moment de adevărată bucurie!
”Mulțumim tuturor celor care au făcut posibile lucrările desfășurate la biserica de lemn din Noțig: Consiliului Județean Sălaj, fără a cărui sprijin prin intermediul programului de finanțare „Protecția monumentelor istorice, de pe raza administrativ – teritorială a județului Sălaj, aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice de drept privat”, intervenția nu ar fi putut avea loc. Prin acest program au fost finanțate, parțial, atât materialele necesare precum și o parte importantă din manoperă”, transmit voluntarii.
În egală măsură mulțumim colegilor noștri de la Asociația MONUMENTUM și prietenilor noștri de la RUF – Romanian United Foundation, pentru încredere și pentru susținerea financiară atât de necesară ducerii la bun sfârșit a acestei intervenții!
”Mulțumim primăriei Sălățig pentru sprijinul acordat în timpul intervenției și pentru acceptul de a folosi școala din sat drept casă pe perioada șederii noastre la Noțig! ”, au mai adăugat aceștia.
Cu acest prilej dorim să mulțumim întregii comunități din Noțig pentru sprijin, pentru primire și pentru grija arătată nouă de-a lungul întregii intervenții. În mod particular, dorim să mulțumim pentru tot ajutorul acordat părintelui paroh, Victor Mureșan și familiei domniei sale, dar și domnului Romi Zoicaș, doamnei Alina Zoicaș și domnului Sandu Filip. Gândurile și mulțumirile noastre merg spre Vio Istoan, Mariana Mureșan (a Președintelui) și spre Daniel Victor Sabaceag fără de a căror implicare în organizarea lucrărilor de la bisericuța de lemn din Noțig tot demersul nostru ar fi fost mult, mult mai dificil dacă nu imposibil.
Șindrila a fost realizată de către meșterii Dorel Anghel Ștefan din Blăjeni (HD) și Andrei Ianc din Măguri (CJ).
Voluntari RUF Youth & ROCO Teens: Alexandra, Julia, Jessica, Bianca, Andrei (Andrew), David și Emma.
Voluntari: Ruxandra Rednic, Delia Roșca, Sînziana Feleaga, Roxana Maria, Cara Denisa Barbu, Ana Maria Chende, Mario Costea, Andreea Calotescu, Teodoara Suciu, Flavia Ilie, Andreea Mihăilescu, Cosmina Martalog, Alexandra Sandu, Alexandra Nicolae, Andreea Ghența, Alexandra Dorobanțu, Andreea Sandu, Daria Grigoriu, Mădălina Codreanu, Silvia Palanciuc, Tudor Lulciuc, Sandra Budacu, Greta Anamaria Ghiță, Gabriela Petre, Teodora Costan, Andrei Ghiță, Medeea Henț, Lucia Bica, Daria Penovici, Cristina Rotaru, Anca Dan și Diana Vintilă.
Meșteri și ucenici: Balin Florin Mihai, Balin Maria, Mitru Bud, Flavius Pătru Berindea, Nicu Berinde.
Echipa Ambulanța pentru Monumente Sălaj: Lehene Valeria, Bogdan C Pintea, Corina Caraba, Bogdan Ilieș, Madalina Varga, Tudor Bonta și Tania Criste Tivadar.
Ambulanţa pentru Monumente este un proiect inițiat de Asociația MONUMENTUM, coordonat și implementat în județul Sălaj de Asociația ARHAIC, și sprijinit de The King’s Foundation, organizație prezidată de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea al Marii Britanii.
Finanţatori strategici ai Ambulanței pentru Monumente: Profi România, DEDEMAN, DEWALT, Graphein, Raiffeisen Bank și Regina Maria – Rețeaua de Sănătate.
Ambulanța pentru Monumente Sălaj