Val de concedieri în două sectoare importante. Care sunt industriile vizate

Fired,Office,Worker,Holding,A,Box,With,Her,Belongings,And

Fired office worker holding a box with her belongings and leaving the office, humanoid AI robots waiting for a job interview i: the impact of artificial intelligence and robotics on unemployment

1.945 Vizualizari

Numărul firmelor care anticipează o reducere a numărului de angajați a crescut drastic îa ianuarie 2025  față de ianuarie 2024, conform unui raport al firmei de consultanță PricewaterhouseCoopers (Pwc) România.

Deși per total în piață sunt mai mulți angajatori (47%) care anticipează creșterea numărului de angajați, respectiv stagnare (42%), procentul firmelor care estimează reduceri de personal a crescut vizibil în acest an față de aceeași perioadă din 2024, conform HR Barometru, realizat de PwC România.

„Măsurile de majorare a fiscalității, luate de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar, precum eliminarea facilităților pentru IT, agricultură și construcții, dar și încetinirea creșterii economice naționale și a altor state au început să schimbe coordonatele pe piața muncii. În plus, mediul de afaceri se așteaptă la noi măsuri fiscale. Companiile resimt astfel o presiune tot mai mare pe bugete care se traduce în imposibilitatea compensării facilităților eliminate de stat, diminuarea procentelor de creșteri salariale pentru acest an și chiar reduceri de personal”, arată PWC.

 

Industria IT, pierde teren

Pentru anul 2025, sondajul arată că 45% dintre angajatorii respondenți din sectorul IT și telecom preconizează o reducere a numărului de angajați, iar 7% o stagnare a personalului, comparativ cu anul trecut, când niciun angajator din acest domeniu nu estima scăderi. Mai mult, 81% dintre respondenți estimau creșteri, iar 19% stagnare. Acest lucru vine ca şi o veste şocantă pentru această industrie, deoarece în anii precedenţi a fost una dintre cele mai căutate domenii, care angaja atât persoane calificate, cât şi necalificate.

 

Pharma, personal redus

De asemenea, comparativ cu studiul din ianuarie 2024, când majoritatea companiilor (92%) din domeniul farma estimau creștere, iar restul de 8% stagnare, la ediția de la începutul acestui an, 22% dintre companiile din sectorul farmaceutic estimează o scădere a numărului de angajați.

Reduceri mai sunt estimate și în industria auto (22%), manufacturieră (15%) și servicii financiare (13%).

 

Despre autor