Aproape de o mare tragedie. Elev de la o şcoală prestigioasă din Zalău transportat la spital după ce a copiat o „provocare” (ne)inspirată de pe TikTok!

În data de 2 decembrie 2024, în jurul orei 11.10, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Zalău au fost sesizați prin apel 112, cu privire la faptul că un minor în vârstă de 14 ani, din municipiul Zalău, în timp ce se afla în incinta unei unități de învățământ din municipiul Zalău, s-a accidentat în urma unei căzături.
Urmare a acestei sesizări, polițiștii s-au deplasat la fața locului, iar din primele cercetări efectuate s-a stabilit că, în pauza dintre orele de curs, în timp ce se afla în incinta sălii de clasă, într-un moment de neatenție, acesta ar fi alunecat, lovindu-se cu capul de perete.

Jocul inspirat de pe TikTok care poate face victime
În urma accidentului, elevul ar fi leșinat și a rămas în stare de inconștiență. Mai mult, zvonurile spuneau că acesta ar fi paralizat.
„Minorul a suferit leziuni ușoare și a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență Zalău în vederea acordării îngrijirilor de specialitate. În aceeași zi , după investigațiile medicale, elevul a fost externat şi a putut merge acasă pe picioarele sale”, precizează IPJ Sălaj pentru ziarul Ştirile din Sălaj.
Se continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor producerii evenimentului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
Din surse neoficiale, totuși, se pare că incidentul s-ar fi produs oarecum voluntar, iar accidentul în sine fiind urmarea unei acțiuni a unui joc inspirat de pe TikTok, așa cum sunt lansate între și pentru tinerii din mediul online, foarte multe provocări periculoase.
Copiii spun că… ăsta-i trendul!
Cele întâmplate seamănă izbitor cu o provocare periculoasă virală pe mult prea utilizatul TikTok, cu o provocare numită „Superman Challenge”.
Iată cum funcționează această provocare. Pacienții reproduc o așa numită provocare Superman, în care se aruncă cu mâna în fața precum eroul din filme și se lovesc de podea, provocându-şi răni grave. Pe TikTok au apărut imagini în care adolescenţi se aruncă cu mâna întnsă în sus, precum Superman, iar în loc să fie prinşi de prietenii lor, sunt lăsaţi să cadă şi astfel îşi provoacă răni grave.
Au fost raportate răniri în cazul celor care folosesc această metodă. Încă o dată, medicii au fost nevoiți să intervină și să încerce să oprească această cascadorie aflată în trend. Aceștia au avertizat oamenii că provocarea ar putea provoca leziuni grave și amenințătoare de viață, inclusiv fracturi ale craniului, paralizie sau chiar mai rău.
Provocările TikTok nu vă pot duce prea departe
Iată, așadar, dacă în cazul accidentului expus mai sus este urmarea participării la acest gen de provocări Tik Tok periculoase vă poate aduce tone de vizualizări și implicare. Însă, provocările TikTok nu vă pot duce prea departe. Cu excepția cazului în care brandul dvs. se referă la cascadorii îndrăznețe și prostii riscante, trebuie să luați măsuri serioase pentru a vă dezvolta corect brandul Tik Tok .
Aplicația Tik Tok a depășit 150 de milioane de utilizatori cu vârsta între 13 și 27 de ani, care sunt activi în fiecare lună doar în Europa, cu peste 1,1 miliarde de utilizatori la nivel global.
Psihologii din întreaga lume atrag atenția însă asupra pericolului
Astăzi, psihologii din întreaga lume atrag atenția însă asupra unui alt pericol, copiii care devin dependenți de această platformă, mai ales că studiile realizate de Centrul pentru Combaterea Violenței Digitale arată că la fiecare 3 minute există un conținut nociv pe Tik Tok.
Trebuie să pornim, în primul rând, de la ideea clară și fermă că Tik Tok nu este o platformă de informare. Nici celelalte rețele sociale nu sunt platforme de informare, ci doar modalități de divertisment sau socializare. Fii conștientă de riscul izolării. Aceasta se întâmplă deoarece algoritmul platformei analizează ce îți place, ce citești și la ce rezonezi, creând astfel o bulă informațională. În loc să te expună la perspective diverse, te închide în propriile gânduri și preferințe. Practic, nu mai ești expus la idei noi, ceea ce duce la izolare .
Atenție! Pozele și imaginile sunt preluate-prelucrate și au caracter informativ!