Topul celor mai performante firme din Sălaj în anul 2024

Topul Firmelor, realizat de Camera de Comerț și Industrie, este un eveniment cu care ne-am obișnuit deja, iar anul acesta marcăm cea de-a XXXI-a ediție.
Suntem singura entitate abilitată printr-o lege organică să realizeze acest clasament al companiilor din România.
Sunt foarte multe entități și organizații care întocmesc diferite statistici și clasamente. Topul CCIR este bazat însă pe formule științifice, pe cifra de afaceri netă, pe profitul din exploatare, pe rata profitului din exploatare, pe eficiența utilizării capitalului uman și, nu în ultimul rând, eficiența utilizării capitalului angajat.
Topul judeţean al firmelor 2024 în cifre
Camera de Comerț și Industrie a Judetului Salaj (CCISJ) realizează, începând din 1994, Topul Judetean al Firmelor (TJF), împreună cu Camera Națională, fiind singura instituție abilitată printr-o lege organică să stabilească o astfel de ierarhie la nivelul Județului Sălaj.
Topul Județean al Firmelor este un reper pentru mediul de afaceri, un clasament al celor mai competitive firme din județ. Ca în orice alt domeniu, și în sectorul economic performanța trebuie recunoscută, iar succesul recompensat! Rezultatele consemnate de Topul Judetean al Firmelor reflectă nivelul de creștere economică din județul nostru și, totodată, oglindesc extinderea companiilor locale pe piața națională și internațională.
Topul Județean al Firmelor 2024 prezintă cele mai performante companii din șapte domenii de activitate: industrie; servicii; comerț; turism; cercetare-dezvoltare și high-tech; agricultură, silvicultură și pescuit; construcții.
Aşadar, topul celor mai performante societăţi din Sălaj arată astfel: Patiseria Lili Stars SRL (fabricare produse de patiserie), Mardo Ligna SRL (fabricare articole textile), DBI Global Suplly Chain Romania SRL (fabricare articole lenjerie de corp), Gabriancriss SRL (fabricare furnire şi panouri de lemn), Versycnc Tech SRL (fabricare utilaje şi maşini-unelte pentru prelucrarea metalului), Hannah Instruments SRL (fabricare instrumente şi dispozitive pentru măsură, verificare, control şi navigaţie), Silcotub SA (producţia de tuburi, ţevi, profile tubulare şi accesorii pentru acestea, din oţel), Rom Dinarom SRL (fabricare utilaje pentru metalurgie), Pacific Energy SA (extracţia gazelor naturale), Boglar Champ SRL (cultivarea legumelor şi a pepenilor, rădăcinoaselor şi tuberculilor), Nordman Baum SRL (cultivarea altor plante permanente), Tera Moiad SRL (creşterea bovinelor de lapte), Nova Funghi SRL (colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană), Tur Cento Trans SRL (alte transporturi terestre de călători) şi Nord Brand Masters (comerţ cu ridicata nespecializat).
Clasamentul se bazează pe următorii indicatori economici: cifra de afaceri netă; profitul din exploatare; rata profitului din exploatare; eficienţa utilizării resurselor umane și eficienţa utilizării capitalului angajat.
În 2024, un număr de 1.677 de firme s-au clasat pe primele 10 poziții. Cifra de afaceri cumulată a companiilor care ocupă primele zece locuri este de 11,119 miliarde de lei, iar profitul din exploatare al companiilor a însumat 1,63 miliarde lei. Ponderea profitului din cifra de afaceri a reprezentat 14,65% din cifra totală de afaceri.
În ceea ce privește numărul total de salariați al companiilor clasate pe primele 10 poziții, acesta a fost de 17.916.
Cele mai semnificative domenii, ca pondere, după numărul de companii incluse în top 10, sunt serviciile (30%) si comert (25%) urmate de industrie (20%),constructii (10%), agricultura (7%), turism (5%) cercetare-dezvoltare și high-tech (3%).
În funcție de cifra de afaceri, industria are o pondere de 53% din cifra totală de afaceri a companiilor, urmată de comerț (21%) și servicii (10%). Cele mai profitabile companii sunt în domeniul industrie, cu un profit de 54% din profitul total și o pondere a profitului de 15% din cifra de afaceri a companiilor din industrie.
La realizarea clasamentului TJF 2024 au fost analizate 8.027 de bilanţuri financiar-contabile ale companiilor active în România. Dintre acestea, 7.333 de bilanțuri au intrat în competiția pentru primele 10 poziții în clasamentul național, în conformitate cu metodologia de realizare a topurilor de firme implementată de Camerele de Comerț în toate judeţele ţării.
În Topul Național al Firmelor, 15 companii din județul Sălaj s-au clasat pe prima poziție.
Referitor la ediția din 2024, putem trage concluzia că, în ciuda crizelor multiple care au afectat mediul de afaceri și nu numai în ultimii ani, economia județului Sălaj există, inovează, investește, construiește și se dezvoltă. În condițiile în care cifra de afaceri a județului aproape că s-a dublat în ultimii 5 ani, iar profitul din exploatare s-a triplat în același interval de timp, cu un număr aproximativ egal de angajați și o creștere sensibilă a numărului de firme, nu putem să fim decât optimiști.
Camera de Comerţ şi Industrie Sălaj