Sistemul bancar românesc se transformă: dispar trei bănci de renume

Transformările din sistemul bancar continuă în 2025, cu integrarea și consolidarea unor bănci de renume. După finalizarea unor importante tranzacții de fuziuni și achiziții (M&A) în 2024, numărul băncilor din România scade semnificativ, marcând un nou capitol în restructurarea sectorului.
În 2024, piața bancară a fost martora a trei tranzacții de M&A majore, anunțate încă din 2023.
Acestea au dus la:
Preluarea OTP Bank România de către Banca Transilvania;
Fuziunea dintre UniCredit Bank și Alpha Bank;
Absorbția First Bank de către Intesa Sanpaolo.
În urma acestor procese, trei nume sonore din peisajul bancar românesc – OTP Bank România, Alpha Bank România și First Bank – vor dispărea din statisticile oficiale ale BNR. Integrarea completă a acestor bănci este programată pentru 2025:
OTP Bank România va fi absorbită de Banca Transilvania până la 28 februarie 2025;
Fuziunea dintre UniCredit Bank și Alpha Bank este estimată să fie finalizată în vara lui 2025.
În plus, și alte bănci mai mici vor părăsi piața. Aedificium Banca pentru Locuințe și BNP Paribas Personal Finance au anunțat deja procesul de sistare a operațiunilor încă din 2023. De asemenea, în 2024, Alior Bank a fost radiată oficial, portofoliul său de credite fiind preluat de Patria Bank.
Sistemul bancar românesc, în scădere numerică
Consolidarea băncilor și accentul pe digitalizare reflectă noile tendințe din industria financiară. Dacă în perioada 2008-2009 România avea 42 de bănci, în 2024 numărul acestora a scăzut la 31. Această transformare este rezultatul unor strategii de reducere a costurilor, optimizare a serviciilor și adaptare la cerințele pieței.
Digitalizarea și restructurarea, priorități pentru 2025
Procesul de digitalizare a sistemului bancar continuă să fie o prioritate, alături de restructurarea și integrarea băncilor preluate. Consolidarea pieței rămâne un semn al maturizării sectorului financiar românesc, dar și al ajustării la noile realități economice.
Anul 2025 marchează astfel un moment de cotitură, în care numărul mai redus al băncilor promite să fie compensat de servicii mai eficiente și mai moderne pentru clienți.