Reprezentarea sălăjenilor la Camera Deputaților și Senat

deschidere-5-2
28 Vizualizari

În urma alegerilor parlamentare din 1 decembrie 2024, Parlamentul României va fi format din 465 de membri, împărțiți între Camera Deputaților și Senat. Din acest total, 331 de deputați și 134 de senatori vor fi aleși, în funcție de numărul de locuitori și norma de reprezentare specifică fiecărei circumscripții electorale.

În Sălaj, ordinea partidelor pe buletinul de vot, la Senat, a fost stabilită prin tragere la sorți. În total, 54 de candidați se luptă pentru un loc în Senatul României, din partea a 16 partide. În ceea ce privește Camera Deputaților, în județul Sălaj, 136 de candidați se întrec pentru locurile din Parlamentul României, din partea a 36 de partide, alianțe și organizații de minorități naționale.

Sălajul va vea astfel un număr de 2 senatori și 4 deputați în Parlamentul României, norma generală fiind de 1 senator la 168.000 de locuitori și 1 deputat la 73.000 de locuitori.

 

Care este diferența dintre Senat și Camera Deputaților?

Deși ambele camere fac parte din Parlamentul României și au rolul de a elabora și aproba legi, există câteva deosebiri majore între ele.

Parlamentul României funcționează într-un sistem bicameral, adică este împărțit în două camere: Senatul și Camera Deputaților. Deși ambele camere contribuie la procesul legislativ, fiecare are propriile responsabilități și reguli de funcționare. Există diferențe între cele două camere, însă ele colaborează în procesul de a face legi.

Camera Deputaților este adesea considerată „camera inferioară”, iar Senatul „camera superioară”. Totuși, aceasta nu este o chestiune de ierarhie de putere; mai degrabă, e o împărțire a sarcinilor. Diferența principală constă în numărul de membri și felul în care aceștia reprezintă cetățenii.

Camera Deputaților are 332 de membri. Fiecare deputat reprezintă aproximativ 70.000 de locuitori.

Astfel, Senatul are un rol mai concentrat și, uneori, mai specific în activitatea parlamentară.

Ambele camere au un cuvânt important de spus în procesul legislativ. O lege trebuie să fie aprobată de ambele camere înainte de a ajunge pe biroul Președintelui pentru promulgare. Dar nu toate legile parcurg același traseu prin Parlament. În anumite situații, o cameră este sesizată prima, în funcție de tipul legii.

Conform Constituției României, Camera Deputaților este, în anumite cazuri, prima cameră sesizată, ceea ce înseamnă că are un cuvânt decisiv dacă există divergențe.

Senatul are acest rol în alte situații, având prima responsabilitate în cazul anumitor proiecte de lege, cum ar fi cele legate de securitate națională sau tratate internaționale.

Una dintre diferențele evidente este că Senatul are un număr mai mic de membri și, din această cauză, se poate concentra pe teme mai complexe și specifice. De exemplu, problemele care țin de politica externă sau securitatea națională trec mai întâi prin Senat. Camera Deputaților, având mai mulți membri, se ocupă mai des de legile care afectează în mod direct viața de zi cu zi a cetățenilor.

Senatul se ocupă și de validarea senatorilor aleși și funcționează după reguli clare stabilite prin regulamente interne și legislație. De exemplu, o comisie specială se ocupă de validarea mandatelor, iar Senatul își alege conducerea într-un mod diferit față de Camera Deputaților.

Despre autor