Precizări privind valorificarea concediului pentru creșterea copilului în calculul pensiei

calculul pensiei
160 Vizualizari

Casa Județeană de Pensii Sălaj oferă clarificări cu privire la modul în care perioadele de concediu pentru creșterea copilului sunt luate în considerare la stabilirea drepturilor de pensie.

1. Perioadele de concediu pentru creșterea copilului și impactul asupra stagiului de cotizare

Până la 1 aprilie 2001: Perioada în care asiguratul a beneficiat de concediu pentru creșterea copilului, conform Decretului-Lege nr. 31/1990 și Legii nr. 120/1997, constituie vechime în muncă și stagiu de cotizare contributiv.

Între 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006: Concediul pentru creșterea copilului este considerat stagiu de cotizare asimilat, dar nu este inclus în stagiul minim și complet de cotizare contributiv necesar pentru pensie.

După 1 ianuarie 2006: Perioada de concediu pentru creșterea copilului (pentru care nu s-au plătit contribuții sociale) este considerată stagiu asimilat și:

Prin excepție, este luată în calcul la stabilirea stagiului minim și complet de cotizare contributiv necesar pensionării.

Nu este luată în calcul pentru acordarea punctelor de stabilitate.

 

2. Exemplu de calcul al stagiului de cotizare și punctelor de stabilitate

Pentru o persoană născută la 1 iulie 1963, care se pensionează la 1 ianuarie 2025, stagiul de cotizare este următorul:

Stagiul total realizat: 34 ani, din care:

30 ani 6 luni – în condiții normale de muncă (stagiu contributiv).

1 an – concediu creștere copil înainte de 1 aprilie 2001 (stagiu contributiv).

6 luni – concediu creștere copil între 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 (stagiu asimilat).

2 ani – concediu creștere copil după 1 ianuarie 2006 (stagiu asimilat).

 

🔹 Stagiul complet de cotizare contributiv necesar pentru reducerea vârstei standard de pensionare (pentru doi copii): 33 ani 3 luni.

🔹 Stagiul de cotizare contributiv considerat pentru deschiderea dreptului la pensie: 33 ani 6 luni (30 ani 6 luni muncă + 1 an concediu creștere copil înainte de 2001 + 2 ani concediu creștere copil după 2006).

🔹 Stagiul contributiv pentru acordarea punctelor de stabilitate: 31 ani 6 luni (nu sunt incluse perioadele de concediu creștere copil care sunt considerate stagii asimilate).

🔹 Puncte de stabilitate conform art. 85 alin. (3) din lege:
Se acordă puncte pentru 6 ani 6 luni (31 ani 6 luni – 25 ani).

Persoanele care au beneficiat de concediu pentru creșterea copilului trebuie să țină cont că aceste perioade sunt recunoscute diferit, în funcție de momentul în care au avut loc. Pentru drepturile de pensie, perioadele asimilate pot fi luate în calcul pentru stagiul minim și complet de cotizare, dar nu contribuie la punctele de stabilitate, care influențează cuantumul pensiei.

Despre autor