Politicienii din Sălaj și prezența lor pe Facebook: Cine domină rețelele sociale?
La mare distanţă faţă de ceilalţi oameni politici din Sălaj, avem un podium solid, în care îi regăsim pe Cristian Terheş, Dinu-Iancu-Sălăjanu şi Lucian Bode

oameni politici top
1.917 Vizualizari

În era digitală, vizibilitatea în online este esențială pentru orice politician. Facebook rămâne platforma principală unde politicienii și partidele din Sălaj comunică cu alegătorii.

Dar cine are cel mai mare impact? Am analizat numărul de urmăritori ai celor mai cunoscuți oameni politici și ai partidelor locale pentru a vedea cum se poziționează fiecare.

Cristian Terheș și Dinu Iancu-Sălăjanu, lideri detașați

Fără nicio surpriză, Cristian Terheș este de departe cel mai urmărit politician sălăjean, cu 399.000 de urmăritori! Europarlamentarul, care este şi preşedintele Partidului Național Conservator Român, și fost preot greco-catolic în Statele Unite ale Americii, a câștigat notorietate la nivel național datorită pozițiilor sale critice față de instituțiile europene și măsurile pandemice.

Pe locul al doilea, dar la mare distanță, se află Dinu Iancu-Sălăjanu – președintele Consiliului Județean Sălaj, cu 174.000 de urmăritori. Popularitatea sa nu vine doar din politică, ci și din cariera sa de interpret de muzică populară, ceea ce explică baza mare de fani.

Pe podium se află şi liberalul Lucian Bode, fost ministru și lider important al PNL, cu 33.000 de urmăritori.

Chiar dacă se află la mare distanţă într-un astfel de top, stau bine şi social-democratul Dan Ghiurco – primarul oraşului Jibou, care anul trecut a candidat pentru un mandat de senator, cu 10.000 de urmăritori, sau fostul deputat Alin Prunean (preşedinte REPER) cu 8.200 de urmăritori şi deputatul Ionel Ciunt – fostul edil al municipiului Zalău, cu 8.100 de urmăritori.

Aproape este şi reputatul medic Florian Neaga (7.900 urmăritori), cel care în mandatul 2020 – 2024 a fost deputat de pe listele PSD.

Politicieni cu prezență semnificativă

Într-o categorie mai joasă, dar totuși relevantă, se află:

Dan Ghiurco (PSD) –  cu 10.000 de urmăritori;

Alin Prunean (REPER) – 8.200 urmăritori;

Ionel Ciunt (PSD) – 8.100 urmăritori;

Florian Neaga (PSD) – 7.900 urmăritori;

Szilágyi Róbert (UDMR) – 6.700 de urmăritori;

Vlad Paşcalău (PSD) – 6.600 de urmăritori;

Cristian Bîrsan (PNL) – 5.400 de urmăritori;

Kovacs Irenn (UDMR) – 5.300 de urmăritori;

Cosmin Ardelean (USR) – 4.700 de urmăritori;

Bogdan Ilea (PNL) – 4.000 de urmăritori.

Acești politicieni se află într-o zonă de vizibilitate moderată, având comunități stabile, dar departe de impactul lui Terheș şi Iancu-Sălăjanu sau chiar Bode.

La polul opus, politicieni precum Virgil Bob (1.500 urmăritori), Denes Denes (1.100 urmăritori) sau Liviu Fodoca (600 urmăritori) au o prezență online aproape inexistentă. Fie nu pun accent pe comunicarea digitală, fie nu au o bază mare de susținători activi pe Facebook. Senatorul POT este însă doar la început de drum şi poate creşte.

Cum stau partidele?

În privința partidelor, PNL Sălaj este lider cu 10.000 de urmăritori, urmat de USR cu 9.500. Binişor a urcat şi AUR, cu 4.900 de urmăritori.

PSD Sălaj este mult în urmă, cu doar 3.000 de urmăritori, în timp ce POT (Partidul Oamenilor Liberi) are o prezență nesemnificativă, cu doar 1.000 de urmăritori.

Concluzii: Facebook ca barometru electoral?

Prezența pe Facebook nu este neapărat echivalentă cu influența politică, dar oferă indicii importante despre capacitatea de mobilizare și comunicare.

Cristian Terheș domină online-ul cu un public național, iar Dinu Iancu-Sălăjanu beneficiază de notorietatea sa artistică. În schimb, politicienii locali cu funcții administrative au o vizibilitate mai scăzută, iar partidele tradiționale nu reușesc să construiască comunități puternice pe rețelele sociale.

Într-un an electoral, cine va reuși să-și transforme urmăritorii în voturi? Rămâne de văzut.

Despre autor