Peste 2.000 de participanți la festivalul culinar de la Şamşud „SLANĂFEST” – O sărbătoare a gusturilor tradiționale
Dacă este februarie, e vreme de o slănină bună, sărată, afumată, maturată bine, cu un pumn de brânza bună, o ceapă dulce și multă, multă voie bună, unde altundeva, decât la Tradiţionalul festival culinar „SLANĂFEST” de la Șamșud. Evenimentul ce a reunit peste 2.000 de participanți, a adus din nou în prim-plan bogăția gastronomiei și ospitalitatea comunității locale, confirmând că Sălajul este un loc în care tradiția și bunul-gust merg mână în mână

page
3.227 Vizualizari

Comuna Șamșud a devenit astăzi capitala gastronomiei tradiționale, găzduind o nouă ediție a tradiţionalul festival culinar „SLANĂFEST ”, aflat deja la a III-a ediție.

Festivalul este organizat pe Aleea beciurilor din centrul comunal, unde gazdele au pregătit vizitatorilor un adevărat festin, din care nu au lipsit slănina, cârnații, șunca afumată, prăjiturile de casă și vinul fiert.

SlanăFest 2025 – Tradiție și savoare la Șamșud

Evenimentul, ce a reunit peste 2.000 de participanți, a adus din nou în prim-plan bogăția gastronomiei și ospitalitatea comunității locale, confirmând că Sălajul este un loc în care tradiția și bunul-gust merg mână în mână.

La eveniment au participat Președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, alături de vicepreședintele Szilágyi Róbert-István.

Pe lângă slănină și alte mezeluri tradiționale, nu au lipsit nici specialități de brânză, pâine de casă sau vin produs la Șamșud, pălincă, dar și coniac de casă, produs de fermierii locali.

Momentul culminant al festivalului – concursul afumăturilor

Sărbătoarea a fost completată de tradiționala competiția culinară a producătorilor și micilor fermieri locali, de muzică, dansuri populare și multă voie bună. Publicul prezent a putut degusta și vota cele mai gustoase preparate, iar masa festivă pregătită pentru concurenți – o atracție de neratat.

Competiția culinară s-a desfășurat pe următoarele 3 categorii:

– Specialități de slănină

– Specialități de cârnați, șunci afumate, maturate

– Specialități de mezeluri din organe de porc

Evenimentul a fost organizat de ADI Țara Silvaniei, Primăria Șamșud și instituții subordonate Consiliului Județean Sălaj.

Despre autor