Otrava din farfurie! Pizza cu aditivi și cantități alarmante de sare și zahăr în restaurantele din România

48727-Mikes-homemade-pizza-DDMFS-beauty-2x1-BG-2976-d5926c9253d3486bbb8a985172604291
20 Vizualizari

Un studiu realizat de InfoCons asupra pizzei din restaurantele din România a relevat informații îngrijorătoare despre ingredientele folosite în preparatele populare.

Analizând 100 de preparate, organizația a descoperit că pizza poate conține până la 25 de aditivi alimentari și cantități de zahăr și sare mult peste limitele recomandate de specialiști.

Aceste descoperiri vin într-un context în care mulți consumatori aleg să comande pizza din restaurante sau online fără a cunoaște exact ce se află în ingredientele folosite, având un impact semnificativ asupra sănătății.

InfoCons avertizează că fie că le consumăm în restaurant sau le comandăm on line operatorul economic trebuie să respecte prevederile ORDINULUI ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022 referitor la furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective.

Ordinul ANPC are menirea de a aduce speranță printr-o informare corectă și transparentă pentru ca fiecare consumator să aleagă în cunoștință de cauză ținând cont de starea de sănătate precară a populației, consumatorii încă nu știu ce comandă, atât la restaurant, cât și de pe platformele online ! Ce cantitate de sare, zahăr, grăsimi ? Care este numericul de aditivi din produse ? Aceste produse sunt preparate din produse congelate sau proaspete ? Care este modalitatea de preparare a acestor produse finite?

Conform datelor existente în meniurile fizice din restaurantele ce au făcut obiectul studiului sau pe site-urile acestora de unde consumatorii pot comanda online produsele situația este următoarea:

Pizza analizată :

  • Pizza Capriciosa
  • Pizza Quattro Stagioni
  • Pizza Quattro Formaggi

Gramajul pe porție variază între 100 și 1370 de grame.

Studiul a fost realizat pe 100 de preparate dupa cum urmeză :

  • Pizza Capriciosa – 40 de preparate
  • Pizza Quattro Stagioni – 28 de preparate
  • Pizza Quattro Formaggi – 32 de preparate

 

Din punctul de vedere al aditivilor alimentari situația se prezintă astfel :

Numericul de aditivi alimentari regăsiti în pizza ce au facut obiectul studiului variază între 0 – 25 :

Cei mai frecvent întâlniți sunt aditivii precum E330 (acid citric), E331 (citrati de sodiu), E407 (caragenan) și E452 (polifosfați), care sunt utilizați pentru a îmbunătăți aspectul, textura și termenul de valabilitate al produselor.

Despre autor