O nouă materie opţională în liceele din România. Despre ce este vorba şi ce teme va aborda disciplina

elevi de liceu
244 Vizualizari

Ministrul Educației și Cercetării – Daniel David – a dezvăluit cu o zi înainte de prezentarea noilor planuri cadru pentru liceu, că elevii vor avea o disciplină nouă opțională, care va avea o pondere diferită, în funcție de anul în care se predă.

„Stil de viață sănătos” se va numi disciplina opțională. Aceasta va conține elemente legate de consumul de droguri, de alcool, de ţigări, dar şi despre relaţiile intime neprotejate.

„Antidotul este o abordare prin prisma conceptului de stil de viață sănătos, în care ai și elemente împotriva drogului și împotriva alcoolului, și împotriva fumatului și împotriva sexului neprotejat. Repet, va fi ofertă acolo, poate elevul va alege, poate nu o să aleagă. Dar este important să-l conștientizez că există așa ceva”, spune Daniel David.

O schimbare va fi în modul în care vor fi selectate opționalele, pentru că „am avut în trecut introduse o serie de abordări care erau de fapt pseudoștiințe sau promovarea unor lucruri extrem de depășite de vremuri”, a spus ministrul. De aceea, „nu le mai lăsăm complet la dispoziția școlii, (opționalele) că nu școala trebuie să aibă libertatea de alegeri atât de mult, cât elevul”, a mai spus Daniel David.

 

Această iniţiativă vine în urma unor probleme semnalate la nivel naţional, consumul de droguri în şcoli şi în special în licee fiind unul crescut de la an la an, dar şi cel de ţigări sau alcool, care după spusele liceenilor este ceva „cool”. Ei bine, această „modă” le poate aduce numai de suferit, deoarece aceia care încep să consume la vârste fragede, vor fi adulţii cu probleme cardiace sau respiratorii.

În ce privesc relaţiile intime neprotejate, România este pe primul loc în Europa referitor la mamele minore. Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2021, aproape 800 de fete sub 15 ani au adus pe lume copii, iar la cele de până în 19 ani s-au înregistrat peste 17.000 de nașteri.

Ministrul Educaţiei, fostul rector al UBB Cluj-Napoca, este unul dintre acei miniştri apreciaţi şi cu mult „curaj”, deoarece aceste teme au mai fost abordate în trecut, dar nimeni nu a dus planul la bun sfârşit.

Despre autor