Noul Guvern propune noi modificări pentru anul 2025. Pensiile vor fi îngheţate şi voucherele de vacanţă ar putea fi anulate

vouchere
22 Vizualizari

După Crăciun, liderii coaliţiei de guvernare şi miniştrii s-au reunit la Palatul Parlamentului pentru a stabili cum vor fi reduse cheltuielile bugetare pentru anul viitor.

Cele trei partide aflate la guvernare au un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede îngheţarea salariilor la stat şi a pensiilor, dar şi eliminarea tichetelor de masă şi a voucherelor de vacanţă acordate celor din sectorul bugetar.

Acest fapt înseamnă reducere de indemnizaţii atât pentru demnitari, cât şi pentru angajaţii care intră în concediu medical.

În privința indemnizațiilor demnitarilor, categorie în care intră miniștrii, premierul, șefii Senatului și Camerei Deputaților, dar și președintele – ordonanța prevede că vor fi menținute la nivelul din decembrie 2024.

Conform ordonanţei discutate de Guvernul PSD, PNL şi UDMR, salariile bugetarilor vor rămâne în 2025 la acelaşi nivel ca cel din luna decembrie a anului în curs.

Măsura se referă la cuantumul brut al salariilor de bază, al soldelor ori salariilor de funcție și va fi valabilă cel puțin până când bugetul pe anul următor este gata. Apoi, în funcție de cum vor ieși calculele, ar putea fi extinsă pentru tot anul 2025.

 

Pensii îngheţate pentru anul viitor

Același plan a fost gândit și pentru pensii, care vor fi înghețate la nivelul de acum, ordonanța menționând că valoarea punctului de referință rămâne la 81 de lei și în 2025.

Și pensiile speciale rămân pe loc. Iar foștii primari nu vor primi nici anul viitor pensii speciale.

 

Angajaţii de la stat rămân fără voucherele de vacanţă

angajații de la stat ar urma să nu mai primească vouchere de vacanță și tichete de masă.

Ordonanța menționează o altă măsură folosită de guvern și până acum – blocarea angajărilor la stat. Vor fi si unele exceptii, de pilda in Educatie, dar cu încadrarea in bugetul pentru salarii.

Pe de altă parte, sunt suspendate primele didactice de 1500 de lei pentru profesori, respectiv de 500 pentru personalul auxiliar.

Același act normativ pregătit de Guvern prevede că orele suplimentare vor fi compensate cu timp liber, nu cu bani.

O altă reglementare se referă la reducerea indemnizației acordate pentru concediul medical.

Asta înseamnă că suma acordată va scădea de la 75% în prezent, la 65% din salariu.

 

 

Despre autor