Lucrările de punere în siguranță de la biserica de lemn din Creaca s-au finalizat
Ambulanța pentru Monumente Sălaj a finalizat lucrările de punere în siguranță a bisericii de lemn din Creaca, un lăcaș de cult cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, și inclus în Lista Monumentelor Istorice

Grație eforturilor susținute ale voluntarilor de la Ambulanta pentru Monumente Salaj și cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sălaj, Biserica de lemn „Sfântul Ierarh Nicolae” din Creaca – monument istoric datând de la începutul secolului al XVIII-lea – a fost salvată de la degradare.
Lucrările derulate pe parcursul ultimilor doi ani au constat în înlocuirea învelitorii și repararea portiței, asigurând, astfel, protecția acestui important lăcaș de cult.
Pentru salvarea bisericuței din Creaca, CJ Sălaj a alocat 110.000 de lei prin intermediul programului propriu de finanțare pentru protecția monumentelor istorice. În ultimii patru ani, în cadrul acestei inițiative au fost puse în siguranță 26 de monumente istorice, beneficiind de o finanțare totală de peste 2,6 milioane de lei.
D̲e̲s̲p̲r̲e̲ ̲b̲i̲s̲e̲r̲i̲c̲a̲ ̲d̲e̲ ̲l̲e̲m̲n̲ ̲d̲i̲n̲ ̲C̲r̲e̲a̲c̲a̲
Biserica de lemn din Creaca, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din anul 2015 sub codul SJ-II-m-A-05044, datarea ei oficială fiind anul 1710.
Conform tradiției locale, acest edificiu este considerat a fi mai vechi, bisericuța fiind mutată de două ori până când a ajuns în actuala locație. Având în vedere că trăsăturile bisericii de lemn din Creaca indicau un lăcaș de cult specific secolului al XVIII-lea, în contextul intervenției de punere în siguranță a fost realizată, cu ajutorul dendrocronologului Patrick Chiroiu din Timișoara o investigație dendrocronologică asupra acestui monument.
Rezultatele acestei investigații dendrocronologice indică faptul că, și în cazul acestei biserici, avem de a face cu mai multe etape constructive. Astfel, dintr-o primă etapă ce a avut loc între 1719 și 1730 se păstrează grinzile pereților, cosoroabe, portaluri, anumite elemente ale turnului și prispei.
O altă informație însemnată este legată de anul 1794/1795, an în care sunt tăiați arborii care au fost folosiți la înlocuirea tălpilor și construirea portiței de la intrarea în cimitir. De asemenea, pe baza rezultatelor obținute se poate concluziona că turnul a fost ridicat în timpul construcției inițiale și reparat cel mai probabil în două perioade distincte: 1751-1775 și 1794.
S̲t̲a̲r̲e̲a̲ ̲d̲e̲ ̲c̲o̲n̲s̲e̲r̲v̲a̲r̲e̲ ̲î̲n̲a̲i̲n̲t̲e̲ ̲d̲e̲ ̲i̲n̲t̲e̲r̲v̲e̲n̲ț̲i̲e̲
Scopul intervenției de urgență este acela de a pune în siguranță structura acoperișului și a turnului clopotniță aflate în pericol ca urmare a infiltrațiilor de apă provenite din precipitații. Întrucât apa meteorică ce se scurgea prin învelitoarea de șindrilă puternic deteriorată punea în pericol decorul pictat care încă se păstrează la această biserică, comunitatea a protejat provizoriu în anul 2022 edificiul prin realizarea unei învelitori din folie de plastic. Poarta de intrare în curtea bisericii avea tălpile puternic deteriorate, îngropate în pământ sau având în imediata proximitate beton.
D̲e̲m̲e̲r̲s̲u̲r̲i̲ ̲î̲n̲a̲i̲n̲t̲e̲ ̲d̲e̲ ̲i̲n̲t̲e̲r̲v̲e̲n̲ț̲i̲e̲
Pentru anul 2024, bisericuța de lemn din Creaca a fost primul edificiu la care am ajuns. Pregătirile pentru intervenția propriu-zisă au început încă de la finalul primăverii, atunci când comunitatea s-a organizat exemplar pentru a aduce șindrila necesară reparației, confecționată de echipa meșterului Mihai Bălin din Budești (MM). Mulțumim domnului Iacob Gălpâian care a asigurat transportul.
Mai apoi, pe 25 mai, schela necesară lucrărilor a ajuns la Creaca, iar meșterii și voluntarii Tudor Bonta, Gheorghe Bonta, Sebastian Bandici, Mădălina Varga și Bogdan Pintea au ridicat o parte din ea. Acest demers a avut loc cu sprijinul părintelui paroh Răzvan Govor și doamnei viceprimar Anca Rus.
I̲n̲t̲e̲r̲v̲e̲n̲ț̲i̲a̲ ̲p̲r̲o̲p̲r̲i̲u̲-̲z̲i̲s̲ă̲
Ca și în alte situații similare, intervenția de punere în siguranță a bisericii de lemn din Creaca a început prin îndepărtarea prelatei de protecție, pusă cu un an înainte, și decopertarea vechii învelitori de șindrilă. Au fost verificate și lețurile existente. În prima săptămână a șantierului, copiii de la școala generală din localitate ne-au făcut o scurtă vizită.
În cea de-a doua săptămână, lucrările au avansat cu înlocuirea lețurilor unde a fost necesar și montarea noii șindrile. Voluntarii și meșterii au acoperit laturile de sud, nord și răsărit ale bisericii și colțurile acoperișului de peste altar. Prietenii de la Biblioteca Judeţeană „I.S. Bădescu” Sălaj au adus veselie, jocuri și cărți pentru cei tineri prin programul „Cu cartea pe uliță”. Tot în această a doua săptămână, voluntarii au vizitat biserica de lemn din Brusturi dar și atelierul de pielărie din Jac al părintelui paroh Cristian Popa.
Ultima săptămână dedicată muncii cu voluntari, cea de-a treia, a dus spre finalizarea acoperirii navei bisericii cu noua învelitoare de șindrilă dar și câteva evenimente sociale. Biblioteca Județeană „I.S. Bădescu” și tinerii lor voluntari au participat la activități pe șantier și la discuții cu meșterii. La finalul acestei săptămâni, voluntarii de la Inău au participat, alături de cei de la Creaca, la evenimentul organizat la Creaca împreună cu prietenii noștri de la Atelierul de Joc Popular. Astfel, voluntarii de la cele două intervenții au avut ocazia să ia contact cu tradițiile zonei noastre cu ocazia unei seri de jocuri și dansuri tradiționale din Sălaj. Voluntarii de la Inău și Creaca au socializat și au schimbat păreri despre cele două bisericuțe / șantiere.
D̲u̲p̲ă̲ ̲p̲e̲r̲i̲o̲a̲d̲a̲ ̲c̲u̲ ̲v̲o̲l̲u̲n̲t̲a̲r̲i̲
După încheierea perioadei cu voluntari, meșterul Gheorghe Bonta și colegul nostru Tudor Bonta au continuat munca și au finalizat toată învelitoarea de peste nava bisericii. Apoi s-a continuat ridicarea schelei la turnul-clopotniță și baterea noii șindrile.
Apoi, în postul Crăciunului, Ambulanța pentru Monumente și-a continuat obiceiul din anii precedenți și a colindat bisericuțele și comunitățile unde a lucrat. În acest context am revenit la Creaca pentru a vesti împreună cu cei din comunitate Nașterea Domnului! Ne-am bucurat să ne revedem și să colindăm împreună în biserica veche a satului!
În legătură cu biserica de lemn din Creaca, unul dintre obiectivele intervenției a fost și repararea portiței de la intrarea în curtea bisericii, datând din 1794/1795. Portița a fost restaurată la atelierul din Șimleu Silvaniei și recent a fost așezată la locul său.
Menționăm că această intervenție de punere în siguranță a bisericii de lemn din Creaca nu ar fi fost posibilă fără sprijinul financiar dat comunității de către Consiliul Judeţean Sălaj prin intermediul programului de finanțare „Protecția monumentelor istorice, de pe raza administrativ – teritorială a județului Sălaj, aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice de drept privat”.
Prin intermediul acestui program de finanțare, la care comunitatea din Creaca a aplicat, a fost posibilă achiziționarea necesarului de materiale și a fost achitată manopera.
Mulțumim Primăriei și Consiliului local Creaca, în mod deosebit doamnei viceprimar Anca Rus și domnului primar Ioan Eugen Terec pentru colaborare, pentru ajutorul acordat și pentru implicare.
Mulțumim întregii comunități din Creaca pentru primire. Gândul și aprecierea noastră merg și spre părintele paroh Razvan Govor și familia domniei sale, precum și spre domnul Cristian Ardelean și familia domniei sale, pentru tot ajutorul și implicarea.
Fără toate aceste implicări și contribuții de resurse, timp și energie, din partea dânșilor și a întregii comunități din Creaca, punerea în siguranță a vechii bisericuțe a satului ar fi fost mult mai dificilă dacă nu imposibilă!
Șindrila a fost realizată de către echipa meșterului Balin Florin Mihai din Budești (MM).
Voluntari: Vasile Ofrim, Violeta Frisan, Verona Musteață, Maria Popa, Timotei Gordea, Eva Pavăl, Andrada Ambruș, Beatrice Imre, Flavia Orha, Ștefania Iacob, Răzvan Bandici, Ana Bocănici, Mihai Filip, Răzvan Stanciu, Flaviu Băcueț, Medeea Hent, Vlad Bonta, Răzvan Bandici și Silviu Valach.
Meșteri și ucenici: Gheorghe Bonta, Tudor Bonta și Sebastian Bandici.
Echipa Ambulanța pentru Monumente Sălaj: Lehene Valeria, Bogdan C Pintea, Corina Caraba, Bogdan Ilieș, Madalina Varga, Tudor Bonta și Tania Criste Tivadar.
Ambulanţa pentru Monumente este un proiect inițiat de Asociația MONUMENTUM, coordonat și implementat în județul Sălaj de Asociația ARHAIC, și sprijinit de The King’s Foundation, organizație prezidată de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea al Marii Britanii.
Finanţatori strategici ai Ambulanței pentru Monumente: Profi România, DEDEMAN, DEWALT, Graphein, Raiffeisen Bank și Regina Maria – Rețeaua de Sănătate.