Investiții majore în Someș Odorhei: Primarul Ioan Șandor anunță proiecte pentru dezvoltarea comunei

Comuna Someș-Odorhei se află într-un amplu proces de modernizare, grație unor investiții esențiale menite să îmbunătățească infrastructura și calitatea vieții locuitorilor.
Primarul Ioan Șandor a oferit detalii despre proiectele aflate în derulare și cele care urmează să fie implementate în perioada următoare.
Investiții în infrastructură și utilități
Una dintre prioritățile administrației locale este modernizarea drumurilor comunale și extinderea rețelelor de utilități. Potrivit edilului, mai multe proiecte sunt deja în execuție sau urmează să fie demarate:
Modernizarea drumurilor comunale – Lucrările de asfaltare și reabilitare a drumurilor sunt în desfășurare, având ca scop îmbunătățirea accesului în toate satele aparținătoare.
Extinderea rețelei de apă și canalizare – Un proiect esențial pentru comunitate, menit să asigure accesul la apă potabilă și un sistem eficient de canalizare pentru toți locuitorii.
„Ne dorim să aducem comuna la standarde europene, iar investițiile în infrastructură sunt esențiale pentru acest obiectiv. Asfaltarea drumurilor și extinderea rețelelor de apă și canalizare sunt proiecte prioritare, care vor contribui la creșterea calității vieții pentru locuitorii noștri”, a declarat primarul Ioan Șandor pentru ziarul Ştirile din Sălaj.
Dezvoltarea educației și a infrastructurii sociale
O altă direcție importantă a administrației este modernizarea unităților de învățământ și dezvoltarea infrastructurii sociale:
Reabilitarea școlilor și grădinițelor – Sunt în derulare lucrări pentru modernizarea și dotarea unităților de învățământ, astfel încât elevii să beneficieze de condiții mai bune de studiu.
Amenajarea unui centru multifuncțional – Un proiect destinat activităților educaționale, culturale și recreative pentru copii și tineri.
„Educația este un pilon important pentru viitorul comunei noastre. Investim în modernizarea școlilor și crearea unor spații adecvate pentru activități extracurriculare, astfel încât copiii să aibă acces la cele mai bune condiții de învățare”, a adăugat edilul.
Proiecte pentru dezvoltare economică și turism
Administrația locală lucrează și la atragerea de investiții pentru dezvoltarea economică a comunei:
🔹 Sprijin pentru fermieri și antreprenori locali – Programe destinate susținerii agriculturii și afacerilor locale.
🔹 Valorificarea potențialului turistic – Proiecte pentru promovarea zonei și atragerea turiștilor, prin punerea în valoare a patrimoniului natural și cultural.
„Someș Odorhei are un potențial mare de dezvoltare, atât în agricultură, cât și în turism. Vrem să sprijinim fermierii și să promovăm comuna ca o destinație atractivă, punând în valoare frumusețea locurilor noastre”, a subliniat primarul comunei Someş-Odorhei.
Un viitor modern pentru Someș-Odorhei
Investițiile actuale și viitoarele proiecte demonstrează angajamentul administrației locale pentru dezvoltarea comunei. Primarul Ioan Șandor își propune ca Someș-Odorhei să devină un model de modernizare și progres pentru comunitățile rurale din județ.
„Ne dorim o comună modernă, cu infrastructură bine pusă la punct, servicii publice de calitate și oportunități pentru toți locuitorii. Continuăm să muncim pentru realizarea acestor obiective, iar sprijinul comunității este esențial în acest demers”, a primarul Ioan Şandor.
Prin aceste investiții, Someș Odorhei se transformă într-o comună modernă și atractivă, oferind locuitorilor săi condiții mai bune de trai și oportunități pentru viitor.
Investiţii din fonduri europene
Prin PNRR, la Someş-Odorhei se derulează ai multe proiecte de investiţii prin Planul de Redresare și Reziliență al României (PNRR). Cu bani de la Uniunea Europeană, se modernizează sediul Primăriei, Şcoala Gimnazială “Vasile Lucăcel” din centrul comunal, dar şi blocul din centrul localităţii.
“S-a lucrat bine pe proiectele PNRR. La Primărie, acoperişul a fost schimbat, interiorul a fost finalizat, iar în interior mai avem de lucrat puţin la parter. Şi la şcoal, lucrările la acoperiş şi exterior au fost finalizate, iar acum se lucrează la interior. Blocul de locuinţe este gata şi urmează să facem recepţia finală”, anunţă primarul Ioan Şandor.
Totodată, şcoala din Someş-Odorhei va fi dotată tot printr-un proiect pe PNRR.
“Au fost duse deja tablele şi calculatoarele. Urmează ca, până la sfârşitul lunii februarie, să primim şi mobilierul, care acum se află în stadiu de achiziţie. Sperăm să finalizăm cât mai repede”, a prcizat edilul din Someş-Odorhei.
Energie verde pentru instituţii şi iluminatul public
Recent, a fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul cu panourile fotovoltaice. La sediul Ministerului Energiei din capitală, primarul Ioan Şandor a semnat un proiect în valoare de 1 milion de lei, prin care deasupra sălii de sport vor fi montate panouri fotovoltaice. Energia verde produsă va acoperi necesarul pentru instituţiile publice şi iluminatul public.
În ce priveşte iluminatul public, în comună au fost finalizate prin Fondul de Mediu două proiecte, pentru ca în decembrie 2025 să fie câştigat şi un al treilea proiect ce prevede extinderea reţelei de iluminat public în comună, dar şi modernizarea iluminatului public pe Drumul Judeţean DJ108 ce face legătura între Jibou şi Benesat.
“Am câştigat şi al treilea proiect şi urmează să se semneze contractul. Noi sperăm ca acest proiect să se implementeze în acest an”, precizează Ioan Şandor.
Noutăţi despre Centrul de persoane vârstnice de la Bârsa şi dispensarul medical din Someş-Odorhei
Tot în perioada următoare, în comună vor demara lucrările şi pentru alte două proiecte. Centrul de persoane vârstnice de la Bârsa se află în proces de achiziţie. A fost eliberată autorizaţia de construcţie, iar în această primăvară ar putea începe lucrările. Şi această investiţie se derulează prin fonduri europene, tot PNRR. Valoarea investiţiei se ridică la suma de 6.3 milioane de lei, iar lucrările s-ar putea finaliza până în anul 2026.
În licitaţie se află şi dispensarul medical din centrul comunal, care se modernizează printr-un proiect pe CNI. Valoarea proiectului este de 3 milioane de lei, iar lucrările s-ar putea finaliza în acest an.
Se aşteaptă reluarea lucrărilor la proiectele pe infrastructura rutieră
Pe Programul “Anghel Saligny”, comuna Someş-Odorhei a câştigat trei proiecte ce prevăd modernizarea infrastructurii rutiere.
Pe Drumul Comunal DC14, lucrările s-au sistat momentan. Drumul pe un segment de 4 kilometri este pregătit şi urmază covorul asfaltic şi betonarea şanţurilor. Proiectul se finalizat într-un procent de 60%.
Din cauza timpului nefavorabil, s-au sistat lucrările şi la Drumul Comunal DC17, unde lucrările sunt făcute într-un procent de 15%.
La cel de-al treilea proiect, vorbim de modernizarea străzilor din satul Inău, lucrările sunt finaliate în procent de 70%. Mai sunt de asfaltat câteva străzi, nişte capete de străzi.
Reţeaua de canalizare – pe ultima sută de metri
Una dintre cele mai importante proiecte de investiţii din comună se află la final! Lucrările la reţeaua de canalizare sunt finalizate, iar 600 de gospodării din localităţile Someş-Odorhei şi Inău vor beneficia de reţea de canalizare în cel mai sc rut timp.
“Lucrările sunt finalizate şi urmează ca reţeaua de canalizare va fi predată Companiei de Apă. Încă din iulie 2024, majoritatea oamenilor s-au legat deja la reţea, dar în luna februarie va fi finalizat proiectul”, spune primarul Ioan Şandor.
Proiect pentru modernizarea căminului cultural din centrul comunal
Administraţia locală doreşte să modernizele căminul cultural din Someş-Odorhei.
“Ne dorim foarte mult să putem începe lucrările şi la căminul cultural. Vrem să-l reabilităm, pentru a putea găzdui acolo diferite evenimente. Proiectul este pregătit deja, dar încă nu avem finanţare. Aşteptăm să să se deschidă ceva axe de finanţare şi îl vom depune”, anunţă primarul.
Edilul spune că, cu bani de la bugetul local, în primăvară va fi extins şi modernizat locul de joacă din apropierea bazei sportive.