Credințe și superstiții, tradiții și obiceiuri legate de ziua de 2 februarie, sărbătoare cu Cruce roșie în calendarul ortodox
Întâmpinarea Domnului, 2 februarie, sărbătoare cu Cruce roșie în calendarul ortodox

icoana-intampinarii-domnului-2
576 Vizualizari
La 40 de zile trecute  de la Crăciun, pe 2 februarie, se celebrează Întâmpinarea Domnului.
Mântuitorul este dus la Templu decătre  Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevedea că orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40 -a zi de la naștere. În acest moment se făcea și curățirea mamei. În Templu sunt întâmpinați de către  dreptul Simeon și prorocita Ana. Potrivit tradiției, dreptul Simeon a făcut parte din traducătorii Pentateuhului din limba ebraica în greaca. În momentul în care a ajuns la textul „Iată Fecioara va lua în pântece și va naste fiu“, a înlocuit termenul „fecioara” cu „femeie”. Pentru necredința sa, Dumnezeu i-a făgăduit că nu o sa moara până nu va vedea pe Mesia cel  născut din Fecioara .
În calendarul ortodox astăzi este Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, ziua în care credincioşii merg cu lumânări la biserică pentru binecuvântare, pe care apoi le duc acasă pentru a le proteja locuinţa.

Credințe și superstiții, tradiții și obiceiuri

În luna februarie, deşi mai scurtă,aceasta  este mai bogată în superstiţii şi tradiţii decât celelalte luni ale anului.
Luna februarie aabundă de  obiceiuri legate de primăvară, de începerea noului an agrar şi renaşterea naturii, dar şi legate de faptul că în luna februarie păsările călătoare se întorc, iar celelalte încep să cânte ori să-şi caute perechea.
Credința populară spune că ziua de 2 februarie este una a premonițiilor, zi  în care se poate stabili dacă iarna se apropie de final sau va reveni cu ninsori şi îngheţ.
Tradiția spune că dacă  astăzi este soare, ursul iese din bârlog și, văzându-și umbra, se sperie și se retrage, prevestind astfel, prelungirea iernii cu încă 6 săptămâni. Pe partea cealaltă,  dacă în această zi cerul este înnorat, ursul nu-și poate vedea umbra și rămâne afară, prevestind slăbirea frigului și apropierea primăverii.

De „Ziua Ursului”. Întâmpinarea Domnului, 2 februarie sărbătoare. În această zi de sărbătoare, copiii erau unși cu grăsime de urs. Potrivit tradiției, prin acest obicei se credea că puterea acestui animal era transferată asupra copiilor. Bolnavii erau tratați în această zi prin afumare cu păr de urs.
Potrivit tradiției, în această zi nu se consumă miere. Acest obicei este considerat o ofensă la adresa muncii ursului.

La fel, în 2 februarie se spune că dacă  este frig și râurile sunt îngheţate ca vulpea să poată trece râul pe gheaţă, atunci anotimpul cald va veni mai repede. Altfel, dacă nu poate trece râul, va veni din nou o perioadă rece.


Mai există două  sărbători importante  în luna februarie pentru îndrăgostiţi, repectiv Sfântul Valentin,  acela sărbătorit pe 14 februrie, sărbătoare împrumutată din cultura americană, şi Dragobetele, varianta autohtonă a acesteia. Ambele au legătură cu venirea primăverii şi găsirea perechilor.
Așadar, să ne bucurăm și să prețuim această sărbătoare creștină ca buni creștini ce suntem sau cum am trebui să fim.

Despre autor