FOTO&VIDEO. Un colț de rai în Sălaj – Un sălăjean reîntors din Belgia a transformat o pădure într-o oază desprinsă din povești
Povestea lui Nelu Pop, care a lăsat luxul din Belgia pentru a face ceva la el acasă. A investit peste 500.000 de euro pentru a-şi îndeplini un vis

După 27 de ani petrecuți în Belgia, Nelu Pop s-a întors acasă, în satul natal Ponița (comuna Horoatu Crasnei). Deși și-a lăsat în Benelux familia – fiica, ginerele, nepoatele și sora – dorul de țară a fost prea puternic. Însă, odată revenit, a descoperit cu tristețe că multe lucruri s-au schimbat în rău față de momentul plecării sale din 1994.
„În Belgia, am muncit în domeniul bio hidro culturilor – o tehnologie agricolă revoluționară cu sere pe apă. În toată Europa sunt vreo şase sere de acest gen, iar la noi în România poate că mai trebuie 100 de ani ca să vadă lumea aşa ceva. Chiar dacă fiica mea a spus să rămân acolo, unde aveam tot ce voiam pentru toată viaţa, eu m-am întors pentru că mi-a fost dor de ţară. Dar, pot să zic că am găsit ţara mai rău ca atunci când am plecat, în anul 1994. Mereu am zis că, la bătrâneţe, când mă întorc acasă, să fac ceva frumos. De la Grenoble, din Franţa, am cumpărat 20 de căprioare şi 2 cerbi, care m-au costat 42.000 de euro. România este pământul meu şi am revenit la casa mea părintească. Pe urmă, am început să cumpăr terenuri de la săteni”, povesteşte sălăjeanul nostru.
O investiție impresionantă din pasiune pentru natură
Aşadar, convins că își va petrece bătrânețea în mijlocul naturii, a început să cumpere terenuri și păduri din satul natal. În timp, a ajuns să dețină între 30 și 40 de hectare, iar numai îngrădirea acestora l-a costat peste 160.000 de euro! Însă cea mai mare investiție a făcut-o în popularea terenului cu animale rare și exotice.
Primii locatari ai pădurii sale au fost 20 de căprioare și 2 cerbi cumpărați din Grenoble, pentru care a plătit nu mai puțin de 42.000 de euro. Transportul lor în România a fost un proces dificil, necesitând analize și documente atât la București, cât și la Bruxelles. Acum, în pădure trăiesc aproape 50 de cerbi.
Astăzi, pădurea lui găzduiește animale și păsări spectaculoase, unele extrem de rare și valoroase:
Cerbi albi – o adevărată raritate în Europa, un singur exemplar ajungând să coste între 4.000 și 5.000 de euro.
Alpaca – aceste animale blânde sunt cunoscute pentru blana lor valoroasă și pentru faptul că sunt mult mai curate decât oile, având obiceiul de a-și face nevoile doar în anumite locuri.
Emu – păsări mari, originare din Australia, care trăiesc în perechi și pot ajunge la înălțimi impresionante.
Fazani – de diverse culori, inclusiv aurii și albi, crescute pentru frumusețea lor rară.
Păuni și alte păsări exotice – precum Iava, o specie deosebită greu de găsit în România.
Ayam Cemani, supranumită „găina Lamborghini” – una dintre cele mai spectaculoase și rare rase de găini din lume, cu un preț pe măsură. Un exemplar poate costa până la 2.500 de euro, iar particularitatea sa este uimitoare: are pene negre, carne neagră și chiar sânge de culoare închisă, un fenomen genetic extrem de rar.
Găina Brahma Alb Complet – una dintre cele mai grele și impunătoare rase de găini, care necesită o îngrijire specială.
Găina Gaha Mongu – o altă pasăre unică, cu pene albe și carne neagră, fiind considerată o raritate chiar și la nivel internațional.
Un vis pentru turism, frânat de birocrație
Planul lui Nelu Pop nu este doar să creeze un sanctuar natural, ci să dezvolte și un circuit turistic care să atragă vizitatori din întreaga țară. Cu toate acestea, drumul nu a fost lipsit de obstacole.
Deși proiectul său este impresionant, Nelu Pop s-a lovit de birocrație și piedici administrative. Autoritățile i-au cerut documente greu de obținut, precum crotalii pentru alpaca, inexistente în România. Mai mult, după izbucnirea pestei porcine africane, a fost obligat să sacrifice mistreții pe care îi creștea, incinerând aproape 3 tone de carne!?
„În România, oriunde mergi, bați la uși și ți se spune că se rezolvă. Când ieși de acolo, altfel stă treaba”, spune acesta.
A investit peste 500.000 de euro în acest proiect, plătește un angajat cu 5.000 de lei lunar și încearcă să obțină finanțare europeană pentru a dezvolta infrastructura turistică. De-a lungul timpului, a întâmpinat numeroase probleme birocratice, inclusiv cerințe absurde din partea autorităților. Spre exemplu, i s-a cerut să pună crotale (cipuri de identificare) pe alpaca, deși acestea nu sunt disponibile în România, iar autoritățile i-au propus să folosească cipuri pentru câini.
Viitorul: un parc turistic pentru tineri și turiști
În ciuda obstacolelor, Nelu Pop nu renunță la visul său. Împreună cu doi parteneri, lucrează la dezvoltarea unui circuit turistic cu trasee pentru drumeții, zone de relaxare și activități pentru copii. O cabană destinată vizitatorilor este în construcție și ar putea fi gata în câteva luni.
Pentru ca visul său să poată deveni realitate, şi administraţia locală de la Horoatu Crasnei a făcut un pas important. Cu forţe proprii şi cu utilajele Primăriei, a fost amenajat un drum de peste 3 kilometri, în care accesul către proprietăţi se făcea doar prin vale! Astfel, proprietatea lui Nelu Pop poate fi vizitată fără probleme de căre turişti.
Rămâne optimist și speră să transforme această zonă într-un loc de poveste, unde turiștii să se bucure de natură și de frumusețea animalelor. În viitor, dorește să amenajeze o cabană cu o zonă de relaxare, un loc de joacă pentru copii, o tiroliană și să ofere experiențe autentice în mijlocul naturii.
„Nu am făcut asta pentru bani, ci ca să-mi îngrop timpul. Vreau să le arăt copiilor ce înseamnă natura, ce este o capră, un cal, o vacă… Ceva ce se pierde pe zi ce trece”, a menţionat Nelu Pop pentru ziarul Ştirile din Sălaj.
O lecție despre curaj și iubire pentru tradiție
Deși și-a investit toată averea și energia în acest proiect, Nelu Pop simte uneori un gust amar, văzând cât de puțin sprijin primesc inițiativele private care ar putea revigora satele românești.
„Mă doare când văd că tinerii pleacă și că satul românesc moare zilnic. Încerc să îmi aduc fiica și nepoții acasă, poate reușesc să le insuflu dragostea pentru acest loc”, a conchis Nelu Pop.
Povestea lui Nelu Pop nu este doar despre o investiție impresionantă, ci despre un om care încearcă să redea frumusețea unei zone uitate, să păstreze tradiția și să creeze ceva durabil pentru generațiile viitoare.
Deși recunoaște că este obosit de luptele cu sistemul, speră că proiectul său va deveni un exemplu de succes. Iar poate, într-o zi, fiica și nepoții lui se vor întoarce din Belgia și vor continua acest vis.