FOTO&VIDEO. IPJ Sălaj a făcut bilanţul anului 2024! Care au fost departamentele cu cele mai multe cazuri de încălcare a legilor
Reprezentanţii IPJ Sălaj au susţinut azi o conferinţă de presă, unde au prezentat raportul de activitate pe anul 2024

Inpsectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj a făcut bilanţul anului 2024, un moment bun de reflecţie asupra celor mai grave cazuri înregistrate de polişti, pentru a putea fi evitate pe viitor.
Chestor de poliţie Marius Anton Stupar – şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj – a prezentat raportul de activitate din anul 2024, într- conferinţă de presă susţinută la sediul Instituţiei Prefectului Sălaj.
Şeful IPJ a făcut cunoscute toate acţiunile întreprinse de poliţiştii din cadrul IPJ, dar şi toate cazurile de încălcare a legilor înregistrate în 2024.
Chestorul a mai precizat că menţinerea siguranţei cetăţeanului este principala prioritate a IPJ Sălaj şi pentru anul acesta.
Printre obictivele trasate pentru anul în curs, se află consolidarea acțiunii integrate cu toate structurile competente în combaterea criminalității fiscale și asigurarea unui grad ridicat de recuperare a prejudiciilor în cauzele privind infracțiuni fiscale sau economico-financiare.
Se mențin ca obiective, în 2025, intensificarea activităților pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri și intensificarea activităților pentru localizarea și prinderea persoanelor urmărite, precum și a activităților specifice în cazul disparițiilor de persoane.
„Prioritatea noastră principală este siguranţa cetăţeanului şi menţinerea ordinii publice. Pentru anul acesta ne-am trasat noi obiective, pe care o să le respectăm cu stricteţe şi vom continua munca pe toate departamentele şi vom fi în slujba cetăţenilor ca şi până acum”, a transmis chestor Marius Anton Stupar – şeful IPJ Sălaj.
La conferinţă, alături de şeful IPJ Sălaj, au participat comisar şef de poliţie Ioan Groza – şeful Serviciului de Ordine Publică şi comisar de poliţie Cătălin Tuşer – şeful Serviciului de Investigaţii Criminale.
EVALUAREA ACTIVITĂŢII INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEŢEAN SĂLAJ ÎN ANUL 2024
SIGURANȚA CETĂȚEANULUI, PRIORITATE PERMANENTĂ A INSPECTORATULUI DE POLIȚIE JUDEȚEAN SĂLAJ
Pe tot parcursul anului 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj a continuat acțiunile pentru apărarea liniştii şi siguranţei publice, a intereselor şi drepturilor comunităţii pe care o deserveşte cu respect şi devotament.
Caracterizat printr-un efort susţinut al întregului colectiv de poliţişti, instituţia noastră a urmărit realizarea obiectivelor propuse, cu profesionalism şi transparenţă, continuând să fie un factor de securitate şi stabilitate în viața comunității.
Activitățile desfășurate pe parcursul anului precedent au avut un impact semnificativ asupra securității și stabilității în județul Sălaj, contribuind la scăderea fenomenului infracțional și la menținerea unui climat de siguranță pentru comunitate.
Resursele umane
Gestionarea resurselor umane reprezintă o prioritate și s-a avut în atenţie, permanent, încadrarea funcţiilor din statul de organizare, în prezent instituția noastră având un procent de ocupare a funcţiilor prevăzute de 74,43 %.
Resursa umană și pregătirea acesteia reprezintă componentă esențială pentru atingerea obiectivelor instituționale, astfel că pe parcursul anului anterior, polițiștii au participat la programe de formare profesională în carieră sau pentru dezvoltarea acesteia.
Siguranța cetățeanului
În anul 2024, polițiștii au intervenit la 12.930 de cazuri semnalate prin S.N.U.A.U. 112. Pentru apelare falsă sau abuzivă, poliţiştii au aplicat 838 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 347 de avertismente şi 491 de amenzi contravenționale (1.342.000 de lei).
Percepția cetățenilor
Pe parcursul anului precedent, încrederea populației și nivelul de satisfacție față de actul polițienesc s-a materializat prin primirea a 8 scrisori de mulțumire pentru activitățile desfășurate de polițiștii sălăjeni.
De asemenea, pagina de Facebook a inspectoratului înregistrează peste 3.700 de urmăritori.
Prevenirea criminalității
În perioada analizată, prioritățile în domeniul prevenirii criminalității au vizat prevenirea victimizării minorilor, respectiv prevenirea disparițiilor/plecărilor voluntare, a abuzurilor sexuale, traficului și consumului de droguri, traficului de persoane, fiind organizate peste 794 de activități și întâlniri cu grupuri țintă, cu peste 10.300 de beneficiari.
Ordine și siguranță publică
La nivel județean, în cursul anului 2024, structurile de ordine publică au înregistrat 2.685 de fapte. Dintre acestea, infracțiunile sesizate în mediul rural reprezintă 67,85%, iar cele sesizate în mediul urban 32,15 %.
Criminalitate stradală
Pe parcursul anului trecut, au fost înregistrate 331 de infracțiuni stradale, dintre acestea 60,73% comise în mediul urban și 39,27% în mediul rural.
În ceea ce privește infracțiunile prevăzute de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, în anul 2024, la nivelul județului Sălaj, au fost sesizate 541 de infracțiuni, 282 în mediul urban și 259 în mediul rural. Totodată, au fost emise 111 ordine de protecție provizorii, dintre care 29 au transformate în ordine de protecție de către instanțele de judecată.
Dispozitivul de siguranță a fost adaptat în funcție de evoluția situației operative, fiind organizate patrule în zonele cu risc criminogen.
La nivelul unităţii noastre, începând cu data de 1 ianuarie 2024, a devenit funcțional Sistemul Electronic de Monitorizare Electronică, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție.
Astfel, în perioada supusă analizei, polițiștii au dispus montarea a 31 de dispozitive care permit monitorizarea agresorilor prin intermediul Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică.
În ceea ce privește infracțiunile constatate, au fost înregistrate 20 de infracțiuni de nerespectarea ordinului de protecție și 5 infracțiuni de distrugere a dispozitivului de monitorizare.
Siguranța rutieră
Activităţile desfăşurate de poliţiştii rutieri, în anul 2024, au avut ca scop combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, creşterea disciplinei în traficul rutier, îmbunătăţirea fluenţei şi siguranţei acestuia, ţinând cont de multiplicarea factorilor de risc care sporesc pericolul producerii accidentelor rutiere şi de valorile ridicate de trafic auto şi pietonal.
În cadrul acţiunilor desfășurate pentru siguranța și fluidizarea traficului, poliţiştii rutieri au constatat 533 de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, cu 16,33 % mai puțin decât în anul 2023, au reținut 3.125 de permise de conducere și au retras 778 de certificate de înmatriculare.
Totodată, polițiștii rutieri au aplicat 41.612 sancțiuni contravenționale, pentru nerespectarea regimului circulației rutiere, dintre care 14.860 au fost pentru depășirea limitelor legale de viteză.
În anul 2024, a fost înregistrată o scădere cu 18,4% a numărului de accidente rutiere grave (de la 60 la 49) și o scădere cu 38,9% a numărului de persoane rănite grav în urma accidentelor rutiere (de la 59 la 36).
Astfel, pe drumurile publice din judeţul Sălaj, principalele cauze care au stat la baza producerii accidentelor rutiere, în cursul anului 2024, au fost viteza neadaptată la condițiile de drum, alte preocupări de natură a distrage atenția și indisciplina pietonilor.
Siguranța școlară
În perioada supusă analizei, a fost desfășurată o gamă largă de activități, în cadrul „Planului Teritorial Comun de Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar”, urmărindu-se crearea unui mediu școlar sigur și îmbunătățirea calității relaționării și comunicării între toate persoanele angrenate în actul educațional.
Polițiștii Biroului Siguranță Şcolară au desfășurat peste 700 de activități cu caracter informativ-preventiv adresate elevilor, pe linie de prevenire a bullying-ului, a consumului de droguri, a infracțiunilor cu violență, a infracțiunilor contra patrimoniului, a portului fără drept de obiecte periculoase, a traficului de persoane, pentru informarea privind răspunderea penală a minorilor, pe linie de siguranța rutieră, pentru prevenirea delincvenței juvenile, având ca beneficiari peste 10.000 de elevi, profesori și părinți.
În cursul anului 2024, la nivelul structurii de siguranță școlară, au fost înregistrate 34 de infracţiuni (21 în mediul urban și 13 în mediul rural), dintre care 26 de fapte au fost de lovire sau alte violențe, 2 infracțiuni de furt, 2 infracțiuni de vătămare corporală din culpă, 3 de portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase și o infracțiune de distrugere.
COMBATEREA CRIMINALITĂȚII
Activități desfășurate și rezultate obținute
În perioada supusă analizei, au fost sesizate 4.982 fapte penale. Ponderea acestor fapte este reprezentată de infracţiunile de natură judiciară care semnifică 58,32% din total.
Au fost soluționate 2.860 de dosare penale, fiind cercetate 2.354 de persoane fizice și juridice.
Criminalitatea contra patrimoniului
În ce privește infracțiunile contra patrimoniului, în cursul anului 2024, au fost înregistrate 1.600 de infracțiuni contra patrimoniului.
Regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase
În perioada analizată, polițiștii au efectuat 633 de controale și 19 percheziții domiciliare, pe linia respectării regimului legal al armelor, explozivilor și substanțelor periculoase, la persoanele fizice şi juridice autorizate pe aceste linii.
În urma executării activităţilor specifice, au fost constatate 86 de infracțiuni la regimul armelor, materiilor explozive şi al substanţelor periculoase, cu 13 mai mult decât în anul 2023.
Din totalul infracțiunilor constatate, predomină cele de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor (35 de infracțiuni) și nerespectarea regimului materiilor explozive (24 de fapte).
De asemenea, au fost indisponibilizate în vederea confiscării 43 de arme (28 dintre acestea deținute ilegal), 5.265 de bucăți de muniție, peste 100 de kilograme de carne de vânat, 166 de kilograme de articole pirotehnice și peste 93.500 de kilograme de substanțe periculoase.
Criminalitatea economico-financiară
În anul 2024, au fost sesizate 144 de infracțiuni de natură economico-financiară, față de 178 în anul 2023, ceea ce reprezintă o scădere cu 19,1 %.
În perioada de referință, polițiștii de la economic au soluționat 159 de dosare penale, au fost dispuse măsuri preventive față de 5 persoane, iar, ca urmare a activităților de urmărire penală desfășurate, au fost recuperate prejudicii în valoare de peste 2.697.220 de lei.
Infracţionalitatea în domeniul silvic
În perioada supusă analizei, s-a acționat în vederea protejării patrimoniului forestier județean, combaterii faptelor ilicite asociate circulației, depozitării, prelucrării primare și comercializării materialului lemnos, precum și pentru asigurarea unor condiții de piață corecte, prin eliminarea lemnului de proveniență ilicită din circuitul economic.
Astfel, în anul 2024 au fost sesizate 266 de infracţiuni silvice, dintre acestea fiind soluționate 222 de dosare penale, fiind reținuți în vederea confiscării atât faptic, cât contravaloric, 1.990,30 de metri cubi de material lemnos, în valoare de 499.340 de lei.
Pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii din acest domeniu au fost organizate şi executate 1.783 de acţiuni și controale, fiind aplicate 300 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 1.084.270 de lei. Totodată, au fost indisponibilizate 10 mijloace de transport, în valoare de 300.000 de euro.
Criminalitatea transfrontalieră
În cursul anului 2024, au fost efectuate activități specifice în cadrul a 5 cereri de asistență polițienească internațională, primite prin Centrul de Cooperare Polițieneasca Internațională, fiind realizate schimburi de date și informați cu autoritățile din alte state.
De asemenea, în perioada analizată, a fost indisponibilizat un autoturism semnalat ca fiind sustras din străinătate, în valoare de 40.000 de euro.
În anul 2024, au fost implementate 119 măsuri preventive, dintre care 95 au vizat măsura controlului judiciar şi 24 măsura arestului la domiciliu.
Totodată, în urma activităţilor desfăşurate, ca urmare a încălcării obligațiilor și măsurilor stabilite de organele judiciare, au fost consemnate 33 de încălcări de obligaţii, în 6 cazuri fiind întocmite dosare penale sub aspectul comiterii infracțiunii de evadare, constând în încălcarea măsurii preventive a arestului la domiciliu.
Dosare penale soluționate
În perioada analizată, au fost soluționate 4.681 de dosare penale, în cadrul cărora au fost cercetate aproximativ 1.400 de persoane și au fost dispuse măsuri preventive față de 145 dintre persoanele cercetate.
Serviciul Criminalistic
Serviciul Criminalistic își aduce constant contribuția la identificarea autorilor de infracţiuni prin utilizarea tehnicii și mijloacelor criminalistice. Se evidenţiază dezvoltarea în plan calitativ a modului de abordare a activităţii de cercetare a locului faptei, a expertizelor sau constatărilor criminalistice, implementarea și verificarea în bazele de date criminalistice, atât prin căutarea şi ridicarea tuturor categoriilor de urme, cât și prin identificarea autorilor în bazele de date și prin expertize.
A fost efectuată cercetarea la fața locului la 1.146 de evenimente, 428 de reconstituiri, percheziţii, recunoașteri din grup, experimente judiciare, acțiuni și razii, context în care au fost ridicate 3.582 de urme papilare, biologice, materiale şi traseologice.
Serviciul pentru Acțiuni Speciale
Cele mai importante acțiuni ale polițiștilor sălăjeni au fost derulate cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, aceștia fiind prezenți la peste 270 de misiuni specifice și peste 300 de patrulări.
Cazier judiciar, statistică și evidențe operative
În ce priveşte activitatea Serviciului de Cazier Judiciar, Statistică și Evidență Operativă, în cursul anului 2024, au fost eliberate 18.567 de certificate de cazier judiciar.
Protecția animalelor
În cursul anului 2024, s-a pus accent pe activitatea de prevenire a unor încalcări ale prevederilor actelor normative ce reglementeză problematica protecției animalelor, astfel că la nivelul Biroului pentru Protecția Animalelor au fost organizate și executate acțiuni și controale punctuale în întreg județul Sălaj.
Astfel, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au aplicat 604 sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare totală de 535.870 de lei și au fost constatate 27 de infracțiuni pe această linie de muncă.
Pregătire profesională
În ce privește Biroul Pregătire Profesională, activitatea acestei structuri este axată pe planificarea, organizarea, coordonarea, îndrumarea și controlarea activității de pregătire profesională de specialitate a polițiștilor din județul Sălaj, vizând formarea profesională inițială, continuă, pe post și prin programe de formare, pregătirea şi evaluarea poliţiştilor în domeniul tacticii, în domeniul pregătirii fizice şi autoapărării și în domeniul tragerilor cu armamentul din dotare.
Astfel, în cursul anului 2024, polițiștii Biroului Pregătire Profesională au organizat pregătirea fizică a polițiștilor sălăjeni, au realizat sesiuni de pregătire cu polițiști din cadrul structurilor operative, au organizat şi desfăşurat ședințe de tragere cu armamentul din dotare, fiind efectuate ședințe pregătitoare și de mânuire a armamentului.
Activităţile de instruire privind tactica polițienească au fost organizate la nivelul inspectoratului, fiind susţinute de instructori din cadrul Biroului Pregătire Profesională, având calitatea de instructori sportivi autorizaţi şi o experienţă de muncă vastă în acest domeniu al tacticii poliţieneşti.
Au fost organizate sesiuni de instruire tactică, autoapărare și ședințe de conducere defensivă și auto în regim prioritar la care au participat de polițiști de la structurile operative din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj.
Obiective și priorități
Pentru anul 2025, creșterea siguranței cetățeanului se menține ca fiind obiectivul principal al polițiștilor din județul Sălaj.
Printre cele mai importante obiective pentru anul în curs, se numără consolidarea politicilor concrete și coerente în domeniul prevenirii și combaterii infracțiunilor privind: violența domestică, delicvența juvenilă, siguranța școlară, mediul online, domeniul silvic, mediul, precum și a infracțiunilor cu grad ridicat de impact emoțional și psihologic în rândul societății.
Printre obiective se numără și îmbunatățirea nivelului de pregătire profesională a polițiștilor, cu accent pe pregătirea practică și tactică, precum și consolidarea eticii profesionale a personalului.
Totodată, se intenționează creșterea gradului de siguranță în domeniul rutier.
Asigurarea de standarde ridicate în serviciul de ordine și siguranță publică, prin creșterea mobilității structurilor, în vederea asigurării unei reacții rapide și eficiente este un alt obiectiv al poliției din județul Sălaj, în anul 2025.
De asemenea, un alt obiectiv pentru anul 2025 este consolidarea acțiunii integrate cu toate structurile competente în combaterea criminalității fiscale și asigurarea unui grad ridicat de recuperare a prejudiciilor în cauzele privind infracțiuni fiscale sau economico-financiare.
Se mențin ca obiective, în 2025, intensificarea activităților pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri și intensificarea activităților pentru localizarea și prinderea persoanelor urmărite, precum și a activităților specifice în cazul disparițiilor de persoane.
Se menține printre obiective dezvoltarea unor mecanisme eficiente de identificare a fenomenelor de corupție și participare activă la combaterea acestora.
De asemenea, printre obiectivele pentru anul în curs se numără intensificarea parteneriatului cu autoritățile locale, în vederea creșterii siguranței cetățeanului, creșterea cantitativă și calitativă a implementărilor în bazele de date ale Poliției Române, în vederea simplificării activității polițistului, precum și accesarea fondurilor nerambursabile pentru întărirea capacității operaționale a instituției.
Se intenționează consolidarea capacităților de monitorizare și anticipare a riscurilor, amenințărilor și vulnerabilităților care pot conduce la tulburarea gravă a ordinii publice, respectiv de contracarare a formelor grave de criminalitate.
Comunicat de Presă Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj