Fă bine și așteaptă rău! Pățania primarului comunei Chieșd
Când alții ne vorbesc rău, să-i lăsăm să vorbească şi noi să facem ceea ce e bine

348441143_513940757480267_8539491484070756853_n
4.251 Vizualizari

La nivelul comunei Chieșd autoritățile locale, în frunte cu primarul Leontin Chiș, au încercat motivarea cetățenilor de a-i face să-și depoziteze deșeurile gospodărești și gunoaiele în containerele special destinate acestui scop. Din lipsa unui amplasament autorizat, ecologizat, primarul a găsit o soluție provizorie, de tranzit. Urmare a acestei inițiative, primarul a dat un fel de  acord tacit pentru deșeurile rezultate din gospodăriile oamenilor, anume crengi, materiale rezultate din construcțiile pe care le-au făcut oamenii locului, dacă chiar nu au unde și în situații excepționale, să le depoziteze într-o râpă la marginea comunei.

Ei bine, această „îngăduință” neoficială, primarul a plătit-o scump, din propriul buzunar, pentru că așa-i românul, îi dai un deget și îți înhață toată mâna…

 

„Ca românul nu-i niciunul, unde-s doi, te toarnă unul”, spunea un vers popular prelucrat și adaptat zilelor noastre

Urmare a zicalei cu„facerea de bine….”, care tot din învățămintele strămoșești și din tradiția noastră populară știm ce înseamnă și cum se termină, așa s-au terminat și bunele intenții ale edilului.

Dizgrație unor „ neoameni de nebine”, în urmă cu circa nici două luni, unii l-au pârât pe primar la poliție și la cei de la Mediu. Bunele intenții laolaltă cu inițiativa primarului au fost „răsplătite” de către poliție și Agenția de Protecție a Mediului, printr-o amendă de 5.000 de lei.

Sigur, amenda a fost plătită în nume propriu și din buzunarul personal al primarului.

 

Învățul are și dezvăț !

Ideea provizoratului depozitării deșeurilor la Chieșd a venit din dorința primarului Leontin Chiș de a nu cheltui aiurea banii comunității și bugetului local. Anume, deși, tot provizoriu, Primăria a încercat să transporte acele gunoaie cu ajutorul unei firme de salubritate, aceasta i-a cerut doar pentru un transport de deșeuri suma de 2.000 de lei. Așadar, primarul a considerat că până la oficializarea unui loc de depozitare a gunoaielor, acestea să se depoziteze acolo unde erau, fapt  pentru care a fost amendat.

Astfel, de acuma încolo, s-au amplasat peste tot în localitate tăblițe de avertisment pentru interzicerea depozitării gunoaielor în alte locuri decât cele special destinate și amenajate acestui scop.

Trebuie menționat aici, în acest context, că așa cum avertizează aceste tăblițe de avertizare, amenda la Chieșd, pentru depozitarea, aruncarea, debarasarea gunoaielor în alte locuri se amendează cu sume între 20 mii și 50 mii lei…

 

„Nu mi-aș dori să plătească nimeni astfel de amenzi, dar cine nu va proceda legal, va plăti în mod clar, fără menajamente. Pentru că, dacă, pe vremuri ceream cetățenilor să-și înfrumusețeze și întrețină spațiul aferent gospodăriei, ei bine, astăzi nu le mai cer oamenilor să-și sape șanțurile, să facă alte eforturi în afară de acela de a-și face curățenie în dreptul fiecărei gospodării și în propria ogradă. Am reușit betonarea șanțurilor, există  acces betonat cu podețe la fiecare casă. Așa că acum este mult mai ușor a face și menține curățenia locului fiecăruia. Cine nu va înțelege și nu-și va însuși asta, va plăti! Altminteri, ca edil, faci de toate ca să fie bine, dar cu unii nu e bine dacă faci ce faci, că de ce faci, cu alții, la fel, dacă nu faci, de ce nu faci”, a declarat primarul Leontin Chiș pentru ziarul Știrile din Sălaj.

Prinde astfel contur și ideea mai veche a amenajării unui centru de colectare selectivă voluntară a deşeurilor care nu pot fi colectate de către serviciile de salubrizare autorizate se bazează tot pe fondurile venite prin PNRR unde s-a depus deja un proiect pentru aceasta.


Prin programul PNDL II, administraţia locală are aprobat un proiect pentru construirea unor platforme de gunoi unde se va putea depune bălegarul  de la  animale care ulterior să fie transformate în îngrăşământ natural pentru terenurile agricole.

Ideea de bază pe care o putem extrage  din această poveste, care este din păcate ruptă din realitatea cotidiană, așa ca dintr-o fabulă înțeleptă, este aceea că, așa cum spunea un mare gânditor: „Binele poate rezista înfrângerilor. Răul nu!”.

Despre autor