Expoziție inedită la Budapesta, semnată de artiștii sălăjeni Flavius Lucăcel și Szatmári J Ottó

lucacel ungaria
226 Vizualizari
Header Desktop Header Mobil

Doi artiști vizuali cu rădăcini în județul Sălaj, Flavius Lucăcel și Szatmári J Ottó, își unesc viziunea artistică într-un demers expozițional susținut de Institutul Cultural Român din Budapesta și de Bogdán Farkas.

Expoziția, intitulată PIXEL MANUAL, va fi vernisată pe 3 aprilie 2025, la ora 18:00, la sediul ICR Budapesta (1145 Budapest, Izsó u. 5).

 

Flavius Lucăcel descrie proiectul ca pe o punte între meșteșugul popular românesc și tehnologia contemporană:
„Proiectul expoziţional sondează un mic segment al creativităţii şi manualităţii populare româneşti. Undeva pe suprafeţe sau în adâncul obiectelor rămân mereu urmele măiestriei noastre. Conţinutul acestor obiecte cuprinde splendoarea şi simplitatea. Acele mâini delicate ce au bătut în pânză, forme şi culori diverse, delimitări cioplite în lemn, spaţii de vieţuire, toate aceste «construcţii» au străbătut un drum lung. Eu le proiectez acum într-o lume dominată de tehnologie, abstractă pentru ele, dar plină de înțelesuri şi conţinut”.

Lucăcel este artist vizual, dramaturg și membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Asociației Scriitorilor din Județul Sălaj. În 2024, a publicat volumul Vecinii (Editura Caiete Silvane) și a ilustrat reeditarea romanului Povestirile mamei bătrâne de Radu Țuculescu (Editura Școala Ardeleană, 2025). Lucrările sale pot fi descoperite și pe pagina sa de Facebook.

Szatmári J Ottó, cel de-al doilea protagonist al expoziției, îmbină arta murală cu reflecția asupra efemerității existenței. În vara anului 2024, cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, artistul a pictat, timp de trei săptămâni, Judecata de Apoi în biserica reformată din satul Doba, o clădire veche de aproape 200 de ani, aflată în pericol de demolare.

„În această biserică, pe lângă tema de bază a prelucrărilor după Michelangelo, am dorit o reflecție asupra efemerului, a vieții trecătoare, a situației umane. Deși facem lucrurile în viață cu cea mai mare știință, iscusință, cu sacrificii, cu dăruință… toate au un sfârșit. Pe planul spiritului, memoriei, toate rămân vii, întipărite, nemuritoare” – explică artistul.

Expoziția PIXEL MANUAL promite să fie o incursiune profundă în dialogul dintre trecut și prezent, dintre tradiție și digitalizare, aducând în prim-plan expresii artistice care depășesc granițele timpului.

Despre autor