Experiment la Ileanda
Pe apa sâmbetei

Editorial Cornel Lar
871 Vizualizari

Apa este viață! Și acest adevăr nu e un clișeu electoral. Ți-e sete, bei apă, te-ai murdărit te speli cu apă, ți-e foame mănânci, mâncarea conține apă, ai transpirat faci duș, te bărbierești folosești apă, la flori apă, la animale și păsări apă, la mașina de spălat apă, la WC apă, speli vasele cu apă, pe jos cu apă, faci horincă, nu poți fără apă și lista ar putea continua.

Lichidă, gazoasă ori solidă fără apă nu putem exista. O preferăm însă lichidă, să curgă la robinet atunci când avem nevoie, curată, cu presiune, incoloră, insipidă și inodoră.

Conform unor studii un om nu poate supraviețui mai mult de trei zile fără apă și asta doar în anumite condiții. Să admitem că și o gospodărie ar putea supraviețui trei zile fără apă dar o familie la bloc cât poate supraviețui? Un spital, o școală, un cabinet medical, un restaurant cât pot funcționa?

Dacă nu știți răspunsul la aceste întrebări nu-l căutați la vreun operator al serviciului de alimentare cu apă. Cel mai simplu e să întrebați un cetăţean din Ileanda. La noi se fac de mult timp și adesea, experimente de supraviețuire fără apă. Cu apă la program.

Cauza? Invariabil răspunsul din capătul celălalt al telefonului sună așa; nu este apă la sursă. Că e vară, că e iarnă sursa e de vină. Cum să ignori pur și simplu atâta populație care suferă printr-un răspuns care mai mult irită decât alină și asta în varianta în care cineva răspunde la telefon? Cum să accepți ca manager reducerea încasărilor nelivrând apă?

Recent însă, la ultimul experiment de supraviețuire fără apă aplicat pe ilendeni, s-a dovedit a nu fi adevărat tradiționalul răspuns. O mână de oameni afectați de lipsa apei; consilieri locali, viceprimar și alții au făcut un lucru simplu. Au verificat, au constatat și au înlăturat cauzele. Bravo lor! O conductă aflată (ghinion?!) pe traseul unui TAF a cedat sub greutatea utilajului și a repetatelor treceri făcând ca apa din izvor să nu ajungă în bazin. Știți vorba românească; bunătate de apă curgea pe „apa sâmbetei”. S-au decolmatat izvoarele și s-a înlocuit conducta. Minune!!! Ileanda are apă! Cât o să țină?

Chestiunea nu se termină aici. Rămân o mulțime de mistere de elucidat.

Invitat fiind la o ședință de lucru pe această temă, vineri 21 februarie 2025 cu alți doi foști primari, consilierii locali și câţiva cetățeni s-au cam elucidat unele dintre mistere iar altele au rămas să fie elucidate de domnul primar, cum ar fi a cui e sarcina de a decolmata izvoarele, de a identifica și remedia defecțiunile de la sursă la bazin, la următorul experiment cine trebuie să intervină, de ce s-a renunțat la una dintre surse și mai ales cine ar trebui să investească în a asigura și alte surse de apă pentru rețeaua din Ileanda. Eu le știu și le-am expus în acea ședință.

Cred cu convingere că cel puțin trei entități ar trebui urgent să aibă o întâlnire de lucru pentru a găsi împreună cele mai bune soluții de a nu se mai repeta neplăcutele experimente. În opinia mea aceste entități sunt: Primăria Ileanda, Compania de apă Someș Tisa Zalău, Asociația Regională Someș Tisa și chiar Consiliul Județean.

Până atunci însă ar fi bine ca ilendenii să aibă apă!

Cornel LAR

Despre autor