Eficiență administrativă la Măeriște: Cum economisește Primăria 50.000 de lei lunar fără să sacrifice investiţiile şi dezvoltarea comunei
"Facem treabă bună cu 12 colegi în loc de 22, având în derulare proiecte a căror valoare însumează peste 8 milioane de euro!”, a declarat cu satisfacţie în glas primarul Vasile Lazăr

Într-o perioadă în care discuțiile despre reducerea cheltuielilor publice și eficientizarea aparatului bugetar sunt tot mai aprinse, comuna Măeriște oferă un exemplu concret de administrație responsabilă. Liberalul Vasile Lazăr demonstrează că se poate face performanță și cu un aparat administrativ mai suplu, fără a afecta calitatea serviciilor oferite comunității.
Mai puțini angajați, mai multe rezultate
Conform legislației, comuna Măeriște ar putea avea 22 de angajați în Primărie. Cu toate acestea, administrația locală funcționează eficient cu doar 12 persoane, incluzând aici și șoferul microbuzului școlar, precum și angajata care se ocupă de curățenie și întreținerea clădirii.
„Așa funcționăm de când sunt în serviciul cetățenilor minunati din comuna Măeriște, implementând în fiecare zi conceptul de administrație publică prietenoasă! Facem treabă bună cu 12 colegi în loc de 22, având în derulare proiecte a căror valoare însumează peste 8.000.000 de euro!”, a declarat primarul Vasile Lazăr.
Această abordare nu doar că optimizează activitatea primăriei, dar aduce și economii substanțiale. Reducerea numărului de posturi generează o economie de aproximativ 50.000 de lei lunar la bugetul local – bani care pot fi folosiți pentru investiții și dezvoltarea comunei.
O administrație locală model
Exemplul de la Măeriște vine într-un context în care și alte primării din județul Sălaj încep să adopte măsuri similare. Recent, și Ioan Roșan – primarul comunei Valcău de Jos – a făcut un pas important către eficientizarea administrației, simplificând organigrama instituției pe care o conduce.
În contrast cu aceste inițiative locale, primarul Vasile Lazăr atrage atenția asupra necesității unor reforme mai ample, la nivel guvernamental:
„La ministere, agenții guvernamentale, societăți cu capital de stat, consilii de administrație și tot felul de direcții deconcentrate din teritoriu trebuie făcute reforme! Vrem fapte, nu vorbe!”.
O lecție pentru administrațiile din întreaga țară
Cazul comunei Măeriște demonstrează că eficiența administrației nu este doar un deziderat, ci poate deveni realitate atunci când există voință și o bună organizare. Într-o perioadă în care multe administrații se plâng de lipsa fondurilor, astfel de exemple ar putea fi replicabile și în alte localități din România.
Cu o echipă mai mică, dar bine organizată, comuna Măeriște reușește să gestioneze proiecte de milioane de euro și să ofere servicii de calitate cetățenilor, dovedind că reforma în administrație începe de jos în sus.