Echinocțiu de primăvară 2025. Când are loc și cum ne influențează acest fenomen astronomic
Echinocțiul de primăvară marchează începutul oficial al primăverii astronomice, un moment în care ziua și noaptea sunt aproape egale. Află când are loc acest fenomen și cum ne influențează atât din punct de vedere astronomic, cât și asupra stării

echinoctiul-de-primavara-3_unsplash_descopera
308 Vizualizari
Header Desktop Header Mobil

Primăvara nu vine doar cu ghiocei și mărțișoare, ci și cu un moment special în care ziua devine egală cu noaptea: echinocțiul de primăvară. Deși din punct de vedere calendaristic primăvara începe la 1 martie, echinocțiul marchează începutul primăverii astronomice.

Data la care are loc echinocțiul de primăvară

Începând de la 20 martie, de la echinocțiul de primăvară, durata zilei va fi în continuă creștere, iar cea a nopții în scădere, până când va avea loc momentul solstițiului de vară, la 21 iunie 2025.

 

În luna martie, odată cu echinocțiul de primăvară, durata zilei este aproximativ egală cu cea a nopții în orice loc de pe Pământ.

Se spune că, în timpul echinocțiului, rețeaua energetică a planetei intră într-o armonie superioară, permițându-ne să absorbim mai ușor puterile vindecătoare ale Naturii. Pentru a înțelege mai bine, iată când va avea loc echinocțiul de primăvară în următorii ani (orele sunt după ora oficială a României, GMT+2)​.

2025 – 20 martie, ora 11:01

2026 – 20 martie, ora 16:46

2027 – 20 martie, ora 22:25

2028 – 20 martie, ora 04:17

La momentul echinocțiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc. Fenomenul determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine.

În ziua echinocțiului, soarele răsare exact din est și apune în vest pentru toți locuitorii Pământului.

La Polul Nord și la Polul Sud, soarele se deplasează orizontal pe cer, fără a apune. Durata răsăriturilor și apusurilor de soare este cea mai scurtă din an.

Ce semnifică echinocțiul de primăvară

Echinocțiul de primăvară a captat întotdeauna imaginația oamenilor, fiind învestit cu numeroase semnificații simbolice. În momentul în care ziua și noaptea se află în echilibru perfect, mulți au considerat acest fenomen ca fiind unul magic, un timp al armoniei între forțele opuse. În vremurile străvechi, oamenii celebrau Soarele ca pe o divinitate, iar echinocțiul de primăvară era văzut ca o sărbătoare a reînvierii naturii, a purificării și a triumfului luminii asupra întunericului​.

Se credea că de acum înainte puterea Soarelui crește pe zi ce trece, iar odată cu ea toate vietățile încep să se dezmorțească și să intre într-un nou ciclu de viață. Multe tradiții spirituale pun accentul pe echilibrul simbolizat de echinocțiu. Astrologii, de exemplu, consideră că momentul în care ziua devine egală cu noaptea aduce o stare de armonie cosmică și de transformare profundă, atât în natura exterioară, cât și în sufletul omenesc​.

Despre autor