La Zalău, creștinii greco-catolici, catolici și reformați au cântat laolaltă colinde de Crăciun uniți în glasuri și suflete

470207291_1238991020736488_2302342192597152692_n
21 Vizualizari

Crăciunul este un pod. Avem nevoie de poduri pentru ca râul timpului curge. Crăciunul zilelor noastre ar trebui sa însemne crearea de momente fericite pentru mâine si retrăirea celor de ieri.

S-a dovedit a fi neîncăpătoare Biserica Greco-Catolică „Sfânta Familie ”de la Zalău în 15 decembrie, duminică după masă, când patru coruri bisericeşti au susţinut un concert comun în spiritul ecumeniei şi în atmosfera adventului.

Au fost parte la acest eveniment Corala „Sfânta Familie” Zalău dirijată de către dirijor profesor Grigore Grigoruț, Corul „Szenci Molnar Adalbert” al Bisericii Reformate Zalău din centru al cărei dirijor este profesor Racz Lorand Marton și profesorul Gaspar Attila, „Corul Rorate ”al Bisericii Romano-Catolice Sfânta Treime din Zalău al cărei dirijor este profesorul Kovari Laszlo și Grupul de colindători „Tradiții” și „Prietenii lui Isus” al Parohiei Sfânta Familie de la Zalău.
La ora 16,00, Valer Părău – preotul paroh al Bisericii Greco-Catolice „Sfânta Familie” din Zalău a salutat publicul şi a introdus pe acesta în atmosfera solemnă a concertului.


Ideea și scopul acestui superb concert de colinde a fost acela al speranței de a fi cu toții acasă în jurul misterului naşterii Mântuitorului. Concertul ne-a făcut ca să ne simțim ca și acasă, atunci când spunem povestea naşterii mântuitorului. Din păcate, în cea mai mare parte, pregătirile pentru Crăciun ajung să uite tocmai esenţialul, şi anume spunerea unei poveşti, care poate să însoţească copilăria, care însoţeşte mai apoi copilul, care se ascunde în spatele ridurilor.

Pentru că nu doar copiii au nevoie de poveşti ci şi adulţii, de povestiri ale unor evenimente întâmplate. Pentru noi, pentru creştini momentul naşterii mântuitorului este momentul care începe să ne măsoare timpul, iar timpul nostru capătă sens.

Duminică seara, au fost reunite la Biserica „Sfânta Familie” din Zalău confesiuni religioase române și maghiare, împreună, unde s-a stat, s-a colindat în jurul povestirii naşterii Mântuitorului, iar povestirea s-a făptuit cânt, comuniune și multă, bună și nobilă simțire umană și creștinească. Iar ceea ce devine colindă, devine o poveste încă mai puternică, decât povestea spusă.


Salutând cu deosebita consideraţie pe membrii corurilor , acestora li s-a mulţumit pentru prezenţă, accentuându-se că împărtăşirea de cânt şi de mister uneşte sufletele tuturor. După aceste momente, a urmat concertul de aproape două ore, corurile având în repertoriu cântece româneşti, maghiare dar şi universale de Advent şi de Crăciun.


La sfârşitul concertului cele patru coruri s-au unit pentru o cântare comună, primind aplauze lungi de la publicul care s-a ridicat în picioare în semn de aprecierea spectacolului și drept mulțumire adusă acelora care au făcut posibil încă un miracol al Crăciunului care s-a mai putut întâmpla încă odată, așa cum de treisprezece ediții are loc la Biserica „Sfânta Familie” de la Zalău.

Celor prezenți la acest concert de colinde, de duminică, li s-a adus aminte despre Crăciunul care este locul de păstrare al amintirii inocenței noastre.
Din casă în casă, din inimă în inimă, dintr-un loc în altul, căldura Crăciunului i-a adus pe toţi mai aproape. Crăciunul este şansa de a fi noi înşine! Crăciunul poate fi o zi de sarbatoare sau de rugăciune, dar va fi întotdeauna și o zi de aducere aminte în care ne gândim la tot ceea ce am iubit vreodată.

Despre autor