Dar din dar se face rai. Asociaţia “Împreună-i vom face fericiţi” un promotor al voluntariatului şi al binelui în Sălaj

corina turcas1
23 Vizualizari

Oamenii buni sunt rari, dar şi când descoperim un om cu suflet mare, trebuie să îl facem cunoscut, din simplul fapt că poate aşa, acesta va fi un exemplu pentru restul şi vom învăţa fiecare câte ceva.

Da, ne apropiem de cele mai frumoase sărbători ale anului, dar de ce le numim aşa? Ei bine, Crăciunul este despre Naşterea Domnului, despre iubire, bucurie, linişte în suflete şi despre emoţie.

Pe de altă parte, mai asimilăm sărbătoarea cu Moş Crăciun, acel bătrânel preferat al copiilor mici şi mari, dar şi cu tradiţii precum mersul la colindat, împodobitul bradului sau pur şi simplu petrecerea timpului cu oamenii dragi sufletului nostru.

Auzim tot mai des sintagma “Magia Crăciunului”, dar am stat oare să ne gândim mai profund la însemnătatea acestor cuvinte? Magie înseamnă ceva desprins de real, un lucru pe care îl vedem, dar totuşi nu ne vine să îl credem, iar Crăciunul însumează toate lucrurile bune. Aceste două cuvinte cuprinse împreună nu pot decât să ne ducă cu gândul la ceva spectaculos şi extrem de emoţionant. Totuşi, parcă în preajma Sărbătorilor de Iarnă, suntem mai buni şi încercăm să ne pregătim emoţional şi sufleteşte pentru data de 24 decembrie, atunci când pe lume a venit Iisus Hristos, Cel care ne-a învăţat ce înseamnă de fapt iubirea!

Un Crăciun magic pentru toţi

În preajma Crăciunului, în Sălaj se derulează proiecte frumoase, făcute din suflet pentru sufletele celor care sunt mai neajutoraţi.

Este vorba despre mămicile de la Asociaţia “Împreună-i vom face fericiţi, care prin multă muncă şi pasiune au reuşit să mobilizeze zeci de unităţi de învăţământ în cadrul proiectelor În 2024, Eu sunt Moşul şi “Fii voluntar, fii solidar”.

Pentru primul proiect, s-au înscris Liceul cu Program Sportiv „Avram Iancu” Zalău, Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Zalău, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, Casa Corpului Didactic Sălaj, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 1 Zalău, Grădinița cu Program Prelungit Pinochio Zalău, Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” Zalău, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău, Școala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” Zalău, Școala Gimnazială „Corneliui Coposu” Zalău, Școala Gimnazială „Vasile Breban” Crișeni, Școala Gimnazială Nr. 1 Chieșd, Școala Gimnazială Nr. 1 Aghireș, Colegiul Național Silvania Zalău, Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău, Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău, Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea şi Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Cluj-Napoca, iar elevii au donat fiecare câte o pereche de papuci pentru copiii nevoiaşi, strângându-se astfel nu mai puţin de 300 de perechi.

“Sunt foarte mândră de şcolile partenere şi mai ales de elevi, care au răspuns pozitiv la această iniţiativă. Eram în trecere într-o zi pe lângă o şcoală şi am rămas uimită când i-am văzut pe copii cu punguţele la mână, duceau perechile de papuci la şcoală. Am rămas pe loc şi mi-au dat lacrimile de fericire, pentru că îi vedeam cât erau de fericiţi că pot să facă o faptă bună”, ne-a declarat Corina Ţurcaş – fondatoarea asociaţiei.

“ Fii voluntar, fii solidar” este cea de-a doua campanie derulată în această perioadă de Asociaţia “Împreună-i vom face fericiţi”, având scopul de a dona pachete cu alimente neperisabile către familiile defavorizate din Sălaj.

La fel ca şi în proiectul anterior, cei care au donat alimente au fost elevii de la următoarele şcoli partenere: Liceul cu Program Sportiv „Avram Iancu” Zalău (şcoală iniţiatoare), Școala Gimnazială Nr. 1 Chieșd (şcoală iniţiatoare), Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, Casa Corpului Didactic Sălaj, Grădinița cu Program Prelungit „Voinicel” Zalău. Grădinița cu Program Prelungit „Ion Creangă” Zalău, Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” Zalău, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău, Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Zalău, Școala Gimnazială „Corneliu Coposu” Zalău, Școala Gimnazială „Vasile Breban” Crișeni, Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Bocșa, Școala Gimnazială Nr. 1 Aghireș, Școala Gimnazială Nr. 1 Românași, Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău şi alte unităţi de învăţământ din judeţe precum Bihor, Cluj, Suceava, Maramureş sau Satu Mare.

“A fost ceva de vis! Nu-mi puteam imagina că vom putea strânge atât de multe pachete şi că vom aduce bucurie în suflet la atâtea familii. Le mulţumesc tuturor partenerilor şi sper să continuăm această muncă în fiecare an”, a mai spus Corina Ţurcaş.

Fă rai din ce ai

Corina Ţurcaş a fost cea care a pus bazele Asociaţiei Împreună-i vom face fericiţi acum şase ani, pe când a hotărât să aducă mai multă prosperitate activităţii sale de voluntar de până atunci. Corina a fost mereu o persoană căreia i-a plăcut să facă voluntariat şi să fie un promotor al binelui. Înainte de a avea asociaţia, ea a derulat campanii precum cea de Moş Nicolae, în care copii din medii defavorizate primesc pacheţele cu dulciuri şi alimente de bază.

Mai apoi, s-a gândit că ar fi bine să îşi aducă aproape mai multe persoane ca şi ea şi să muncească împreună pentru proiecte mai mari şi cu un mai mare impact asupra societăţii din Sălaj. Aşa a luat naştere grupul de Facebook bine cunoscut de toată lumea “Mămici descurcăreţe din Sălaj, unde Corina şi-a invitat câteva prietene şi încet încet s-a strâns o comunitate mare de sălăjeni.

După cum ne-a spus Corina, de pe acel grup s-a născut ulterior şi ideea de a crea o asociaţie, pe care cu ajutorul avocatei şi în acelaşi timp mămicii Iulia Costina, Asociaţia “Împreună-i vom face fericiţi” a intrat în legalitate.

Corina Ţurcaş le mai are aproape pe Crina Terec, Elena Fizeş, Alina Lăcătuş sau Camelia Sabău, dar şi pe toţi sălăjenii care vor să dea o mână de ajutor la orice oră din zi.

La sediul asociaţiei se strâng haine, jucării sau articole de mobilier în orice perioadă a anului, pe care mai apoi, cu ajutorul voluntarilor, mămicile le distribuie acelor familii care chiar au nevoie şi care se bucură de orice lucru mărunt.

“La asociaţie suntem cinci mămici şi am încercat să ne împărţim pe zone, ca să identificăm mai uşor persoanele pe care trebuie să le ajutăm. Dar totuşi, suntem o familie mare, cu mulţi voluntari care vin să ne ajute şi nu pot decât să mă mândresc cu toţi sălăjenii care ne ajută şi ţin să le mulţumesc tuturor celor implicaţi până acum, iar pentru cei care vor să o facă de acum încolo, le promit că nu vor regreta, pentru că atunci când vor vedea bucuria şi lacrimile de fericire din ochii celor care primesc, vor ştii că sunt în locul potrivit, în locul în care faci un suflet fericit!”, a conchis fondatoarea Asociaţiei “Împreună-i vom face fericiţi”.

Lăudăm şi noi iniţiativele asociaţiei şi ne bucurăm să vedem că aceste proiecte au un impact enorm asupra persoanelor defavorizate din judeţ, dar totodată şi a celor care se implică voluntar, care învaţă ce înseamnă să fii un om bun.

Felicitări Corina şi tuturor voluntarilor implicaţi, la cât mai multe iniţiative de acest gen!

Despre autor