Cum să furi un milion? Varianta românească a unui film american, cu o angajată SRI în rol principal
O angajată a SRI a luat peste 900.000 de lei din fondurile operative ca să îi trimită unui bărbat pe care l-a cunoscut și care a înșelat-o pe Instagram

O fraudă de de proporții a fost descoperită la un control inopinat al ofițerilor SRI, atunci când au verificat situația banilor cash pe care o angajată, militar cu grad de locotenent – colonel la vremea respectivă, era șefă și împărțea banii SRI destinați diverselor cheltuieli operative.
Aceștia, practic, erau banii care trebuiau să ajungă pentru diferite misiuni operative pentru ofițerii de teren. În urma controlului s-a constatat faptul că din gestiunea doamnei colonel lipseau aproape 1 milion de lei. Confruntată cu probele rezultate în urma verificărilor, ofițereasa a recunoscut că, vreme de trei luni, în primăvara lui 2023, ar fi luat puțin câte puțin din acele fonduri operative, iar banii erau apoi alimentați în conturile sale bancare.
Pe numele ei, Ionela B., care ocupa funcția de „mânuitor fonduri operative”, a delapidat suma de 915.741,38 lei între aprilie și iulie 2023, folosindu-se de poziția sa pentru a sustrage banii destinați operațiunilor secrete. Fondurile au fost transferate în conturi bancare aparținând unor persoane din Turcia, sub pretextul ajutorării unui bărbat care s-a prezentat drept medic neurolog american aflat într-o misiune militară în Siria.
Angajata SRI, „coloneleasa” delapidatoare a cunoscut pe Instagram, un pretins „nevoiaș” amorez unde acesta i-a câștigat încrederea printr-o poveste lacrimogenă. Pretinsul „nevoiaș” se prezenta ca fiind medic, văduv și tată al unui copil bolnav de leucemie, fapt pentru care i-a cerut bani credulei SRI-ste pentru diverse „urgențe”, precum bilete de avion, încetarea unui contract cu armata americană și o operație pentru copilul său.
Fără să-l întâlnească vreodată în persoană, loconeleasa a trimis sume consistente în conturi străine, folosind inclusiv platforme de tranzacționare de criptomonede. Asta da lecție de vigilență, inteligență, pregărire antifraudă și conspirativitate!
Cum să furi un milion și să nu faci închisoare?
Ar mai fi de precizat că femeia era angajată în SRI din octombrie 1999, iar după ce s-a aflat despre cele întâmplate, ea și-a dat demisia, în 5 august anul trecut. În perioada de supraveghere, fosta angajată a SRI va trebui să presteze muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile.
În cele din urmă, fosta angajată SRI a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției pentru o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de supraveghere de 4 ani, care a fost admis, în 22 ianuarie 2025, de Tribunalul Militar București.
Fondurile operative în munca de informații și contrainformații sunt foarte bine reglementate de legislația din domeniul securității naționale
Conform legii de organizare și funcționare, dar și legislației de securitate în întregime, aceste fonduri operative sunt destinate exclusiv activității informativ-operative (culegerea de informații, investigații de contrainformații etc.) Din aceleași fonduri sunt recompensați informatorii și colaboratorii, persoanele de sprijin și delatorii…
În niciun caz, aceste fonduri nu se pot direcționa spre alte capitole bugetare. Dosarele penale care au rezultat de-a lungul vremii și în urma verificării cheltuirii fondurilor operative demonstrează că, la acest capitol, contabilitatea instituțiilor de forță ale statului este una formală.
Anumite surse care doresc să-și păstreze anonimatul, din interiorul serviciilor acestor structuri spun că au acces liber la cheltuirea banilor, fără a da socoteală pentru achizițiile făcute.
În cazul fericirii, trebuie să fii, nu să pari fericit! La prostie e invers!
Deigur, în aparență, cazul nu are nicio legătură cu Sălajul și sălăjenii, dar din punctul de vedere al neverosimilității faptelor prezentate aici este o bună învățătură de minte și un semnal de alarmă cum, că nu America este țara tuturor posibilităților, ci tocmai România este tărâmul fermecat al impostorilor, parveniților și combinatorilor care duc la fapte și dezvăluiri demne de filmele pentru proști.
Spionii sunt oameni care pot să vină și să plece și să transmită rapoarte. Ca spioni și lucrători în serviciile secrete trebuie să recrutăm oameni inteligenți, dar care par proști si oameni întreprinzători, în ciuda aerului lor inofensiv, oameni sprinteni, viguroși, îndrăzneți și bravi. La noi se face pe alocuri tocmai invers.
Modul de accedere în anumite structuri plătite din banul public și mai ales în cele din domeniul siguranței naționale, pare făcut cu dedicație unora care ajung acolo pe pile, carnete de partid, proptele și alte cele, toate având la bază o lipsă crasă de evaluare corectă a potențialului uman angrenat în aceste sisteme și care nu buni de puși pază la securitatea nației sunt buni, ci nici măcar a păzi ouăle clocite de sub o cloșcă bleagă!
Nu mai vorbim de împrăștierea gradelor în aceste sisteme, unde, unii şi unele, fără verificări și pregătiri temeinice acced la grade și poziții, pentru care în țările lumii civilizate trebuie să treci prin războaie și să faci fapte de maxim eroism ca să le capeți.
Așadar, să nu uităm că în România, mama proștilor este mereu gravidă și lansează proști fără încetare, în toate domeniile și pe toți fușteii(n.r. treptele) scărilor ierarhice, la toate nivelurile mai dihai decât o turmă de drone inamice!
Iată că, nu mai sunt suficiente secrete pentru a le ocoli. Unii spioni sunt nevoiți să inventeze secrete pentru a-și câștiga existența!