Comuna Hereclean se dezvoltă în ritm susținut și devine tot mai atractivă

Hereclean este o comună formată din satele Badon, Bocșița, Dioșod, Guruslău, Hereclean (reședința) și Panic.
Dobrai Francisc (UDMR) este primar în comuna Hereclean încă din anul 2008, acesta aflându-se la cel de-al cincilea mandat. Echipa administrativă a comunei a făcut front comun și până acum pentru binele comunității.
Proiectele sunt susținute de către toți cei implicați, pentru a nu stopa în niciun fel dezvoltarea comunei.
Fiind una dintre cele mai performante și mai importante administrații publice locale din Sălaj, eforturile și munca continuă depusă fac ca imaginea comunei să fie cea a unei comunităţi moderne europene.
Comuna Hereclean este în continuă dezvoltare şi chiar una accelerată, administraţia locală bucurându-se de multe proiecte importante, finalizate sau aflate în demarare.
Pe Programul Naţional “Anghel Saligny”, primarul Dobrai Francisc a semnat contractul de 5,67 milioane lei pentru modernizarea Drumului Comunal DC7.
Al doilea contract semnat pentru extindere de canalizare în comuna Hereclean, localitățile Guruslău și Dioșod.
Însă, cel mai important proiect pe “Anghel Saligny”, unul aşteptat de toţi cetăţenii comunei, este cel de înfiinţare a unei reţele de gaz metan unde s-au și început lucrările. Primăria Hereclean a primit finanțare de la Ministerul Dezvoltării. Valoarea proiectului este de aproape 8 milioane de euro din care contribuția proprie este de 1 milion de euro.
Totodată, edilul comunei a semnat mai multe contracte, privind asfaltarea unui tronson de drum ce face legătura între localităţile Guruslău şi Dioşod.
Reţeaua de gaz este un proiect necesar pentru comună, cu finanţare prin Programul Naţional de Investiţii “Anghel Saligny”. Rețeaua de gaz este prevăzută pe o lungime de 51,3 kilometri la care vor fi racordate peste 1.500 de gospodării.
“Înfiinţarea reţelei de gaz este un proiect foarte mare, pe care toată lumea din comună îl aşteaptă cu nerăbdare. Are o valoare de aproape 8 milioane de euro şi sperăm să îl ducem la bun sfârşit”, a declarat Dobrai Francisc – primarul comunei Hereclean.
Avansează lucrările la reţeaua de canalizare
Pe Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), comuna Hereclean a primit finanţare pentru realizarea unei reţele de canalizare în satele Hereclean, Badon şi Panic. Se lucrează în prezent la acest proiect, iar lucrările au ajuns la 80%.
Tot pe POIM se lucrează şi la extinderea reţelei de apă, acolo unde este necesar, în special în zonele unde s-au construit case noi.
Prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”, comuna Hereclean a primit finanţare pentru realizarea unei reţele de canalizare în satele Guruslău şi Dioşod.
“Îndemn cetăţenii să aibă puţină răbdare. Ştiu că este deranj mare cu acest proiect, se sparge şi asfaltul. Însă, totul se va reface şi va fi bine. După canalizare, vom veni şi cu reţeaua de gaz şi pe urmă vom reasfalta”, spune primarul Dobrai Francisc.
În primăvara anului 2025 vor demara şi lucrările, iar durata de execuție este de aproximativ doi ani. Autorităţile locale speră ca, până anul viitor să fie finalizate şi lucrările la proiectul de canalizare în Panic, Hereclean şi Badon.
“Vom avea reţea de canalizare în Panic, Hereclean şi Badon prin POIM, iar pentru Guruslău şi Dioşod vom înfiinţa o reţea de canalizare prin Programul “Anghel Saligny”. Ne dorim să acoperim cât mai multe străzi cu canalizare, însă vom şti exact după ce vor fi actualizate toate datele la preţurile care sunt acum. Şi pentru Bocşiţa dorim să depunem un proiect pe Fondul de Mediu”, a declarat edilul.
Pe componenta C10 din cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, comuna Hereclean a primit finanţare pentru trei proiecte
- Reabilitarea privind creşterea eficienţei energetice la sediul Primăriei -valoare 1.942.019,44 lei.
- Reabilitarea privind creşterea eficienţei energetice la Şcoala Guruslău – valoare 2.082.959,08 lei
- Reabilitarea şi modernizarea căminului cultural din Bocşiţa – valoare 1.523.489,01 lei
Administraţia din Hereclean pune accentul și pe infrastructura rutieră
Un alt proiect pentru care administraţia locală a primit finanţare este reabilitarea şi modernizarea Drumului Comunal DC 7, între Guruslău şi Dioşod. Proiectul are o valoare de 7.574.972,70 lei cu TVA inclus.
Se lucrează pentru modernizarea acestui Drumul Comunal, dar proiectul va fi finalizat după terminarea lucrărilor la rețeaua de gaz și apă.
S-a lucrat foarte mult pe zona respectivă şi au circulat maşini de mare tonaj. Drumul s-a stricat în multe locuri şi necesită o reabilitare. Prin Programul “Anghel Saligny”, Primăria Hereclean a mai avut depuse în trecut două proiecte tot pentru modernizarea infrastructurii rutiere, dar acestea nu au primit finanţare, vorbim despre un proiect pentru asfaltarea drumurilor comunale, care făceau legătura între sate şi încă un proiect pentru modernizarea tuturor uliţelor.
Se află spre final lucrările la o bază sportivă începută acum 15 ani!
La Hereclean, în acest context s-a demarat construirea unui teren de sport multifuncțional căruia este anexat un vestiar care-l deservește. De-a lungul timpului investiția a prins contur, la un moment dat a ajuns într-un stadiu de construire de 90% din proiectul inițial.
Din cauza lipsei fondurilor și a finanțării, lucrările s-au oprit acolo aproape de finalizarea lor, în urmă cu ani buni. Iată că, prin strădania edililor locali de la Hereclean s-a reușit deblocarea proiectului și reluarea lucrărilor la acest obiectiv – teren de sport multifuncțional și vestiare – care risca să ajungă o ruină din cauza trecerii timpului și lipsei de finanțare.
Până la urmă, s-au găsit soluții de finalizare a acestui proiect și ca urmare a bunei gospodăriri a primarului Dobrai Francisc, lucrările s-au reluat și vor fi finalizate în cel mai scurt timp!
Baza sportivă de la Hereclean este situată în proximitatea Şcolii Gimnaziale Nr. 1, iar pentru finalizarea lucrărilor la acest obiectiv mai erau necesare câteva sute de mii de lei.
Pentru finalizarea lucrărilor a mai fost necesară împrejmuirea terenului multifuncțional de sport care a fost acoperit ca suprafață de joc cu tartan. Mai sunt necesare și sunt spre finalizare finisajele interioare, exterioare ale vestiarelor, băilor vestiarelor, dotarea cu mobilier specific, iluminat și alte minime finisaje care se cer făcute.
“Primăria comunei îşi doreşte şi modernizarea terenului de sport din incinta şcolii de la Hereclean, acolo unde s-a dorit o suprafaţă de joc multifuncţională, pentru a putea fi practicate cât mai multe sporturi. Ulterior, acest obiectiv va fi concesionat, pentru ca investiţia ce durează de ani buni să îşi găsească finalitatea”, a precizat Dobrai Francisc.
Sumarul principalelor investiții aflate în derulare în 2024 în comuna Hereclean
- Realizarea rețelei de canalizare în satele Panic, Badon, Hereclean în parteneriat cu Compania de Apă Someș S.A.
- Realizarea rețelei de canalizare în localitățile Guruslău și Dioșod
- Construcția unui nou sediu de primărie
- Construcția unei baze sportive de tip I în localitatea Panic
- Înființarea rețelei inteligente de distribuție a gazelor naturale
- Construirea unei grădinițe cu program prelungit în localitatea Panic
- Reabilitarea privind creșterea eficienței energetice a mai multor clădiri publice de pe raza comunei
- Dotarea cu mobilier, echipamente, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ
- Reabilitarea și modernizare cămin cultural Bocșița
- Reabilitare și modernizare DC7: Guruslău – Bocșița
- Reabilitare și modernizare Punct sanitar Dioșod
- Modernizarea liniei de de joasă tensiune în localitatea Hereclean
Până în prezent, în comună s-au construit patru capele: Panic, Dioşod, Guruslău și Badon. Au început lucrările şi la capela din Bocşiţa
Primarul Dobrai Francisc s-a implicat pentru a continua construirea de capele și sunt avansate lucrările la capela din Hereclean și Bocșița. Tot pentru construirea capelelor, administrația a obținut o sponsorizare de 2.000 bolțari de cărămidă din partea CEMACON S.A., donație pentru care primarul exprimă mulțumiri. La capela din Hereclean lucrările sunt spre finalizare, la Bocșița s-au început lucrările, astfel că – în anul 2025 – va fi dată spre folosință capela.
În toate situațiile, Primăria Hereclean a fost partener al cetățenilor, capelele fiind construite și cu contribuția localnicilor prin implicarea cultelor religioase.
Valoarea fondurilor europene și a fondurilor guvernamentale atrase în comunitate în ultimii 4 ani
Așadar, printre altele s-a reușit asfaltarea a 10,5 km de drumuri în ultimii ani în comună și două instituții de învățământ și culturale au fost renovate sau construite. Valoarea fondurilor europene este de aproximativ 3.117.426 lei, iar a celor guvernamentale aproximativ 1.799.079 lei.
Pe raza comunei noastre s-a înființat o cantina socială, beneficiar fiind Asociația GAL Tövishát, care a creat un număr de trei locuri de muncă, iar datorită faptului că UAT Hereclean se află lă periferia municipiului reședință de județ – Zalău – s-au inființat numeroase firme, numărul locurilor de muncă astfel create fiind de aproximativ 50 – 60.
Există încheiat un parteneriat, în colaborare cu Consiliul Județean, în proiectul de realizare a unui parc industrial pe raza comunei și se poartă discuții pentru realizarea Centurii ocolitoare a comunei Crișeni, soșea care va trece și prin comuna Hereclean, astfel se crează noi oportunități pentru comunitatea noastră.
Într-un final, administrația comunei Hereclean, prin vocea primarului Dobrai Francisc, are și un cuvânt către locuitorii comunei, așa ca de sfârșit de an:
“Ne bucurăm că Herecleanul este o comună atrăgătoare, iar numărul populaţiei creşte şi apar case şi firme noi. Faţă de cetăţeni suntem datori să oferim cele mai bune condiţii. Ne vom zbate tot timpul să atragem fonduri şi să demarăm cât mai multe proiecte prin care să devenim o comună şi mai prosperă. Voi fi în continuare primarul tuturor şi uşa mea va fi deschisă pentru oricine. Îi rog pe cetăţeni să aibă în continuare încredere. Le dorim tuturor să aibă sărbători frumoase, îmbelșugate, un an nou fericit, mai bun, prosper cu sănătate și speranță!”.