Centrul de sănătate, ultima investiție finalizată de administrația locală de la Șamșud

samsud bun
26 Vizualizari

Comuna Șamșud cu suprafața de 29.23 km2 se află într-un loc pitoresc în județul Sălaj. Comuna este alcătuită din doar două sate: Șamșud – centrul comunei – și Valea Pomilor. Centrul comunei, situat în partea nordică al județului Sălaj, la 28 km de municipiul Zalău, este așezată într-o vale înconjurată de două dealuri.

Primăria Comunei Șamșud este condusă de Bántó Zoltán, primar UDMR aflat la al treilea mandat și care face parte din noua generație de lideri.

Administrația locală din Șamșud a pornit la drum cu o serie de proiecte dintre care unele s-au finalizat, altele sunt în fază de implementare sau de aprobare pentru viitor.

 

Listă de investiţii pentru comuna ŞAMŞUD:

  • Modernizarea Centrului Comunitar Integrat în Șamşud – prin Programul Operaţional Regional (POR)

 

  • Achiziţionare utilaje pentru lucrări de întreţinere şi gospodărire comunală în comuna Șamşud – prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) – Gal Tövishát

 

  • Modernizare drumuri de interes local în comuna Șamşud – prin Program Naţional de Investiţii “Anghel Saligny”

 

  • Construire poduri/podeţe în localitatea Șamşud – prin Program Naţional de Investiţii “Anghel Saligny”

 

  • Modernizarea şi extinderea fostului dispensar în vederea înfiinţării unui cabinet medical în localitatea Valea Pomilor, comuna Șamşud – prin Compania Naţională de Investiţii (CNI)

 

  • Reabilitare sediu primărie Șamşud – sistematizare vertical, modificări interioare, refaţadizare – prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)

 

  • Îmbunătăţirea managementului local în comuna Șamşud, prin dotare cu echipamente TIC şi ITS în comuna Șamşud – prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)

 

  • Modernizarea sistemului de iluminat public stradal în comuna Șamşud – prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)

 

  • Renovare şi echipare biblioteca rurală din localitatea Șamşud, în cadrul hub – habitate utile în Bibliotecile din judeţul Sălaj – prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)

 

  • Reabilitare şi promovare casa tradiţională în comuna Șamşud – prin servicii de promovare a 12 rute culturale-turistice în cadrul Programului “România Atractivă”

 

  • Dotare cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi a unităţilor conexe – organizat de Ministerul Educaţiei

 

  • Înfiinţare reţea de distribuţie gaze naturale în comuna Șamşud – prin Program Naţional de Investiţii “Anghel Saligny”

 

  • ​Construire capelă mortuară, în sat Valea Pomilor – din buget local.

 

Administrația locală de la Șamșud, între proiecte și realizări

Dintre proiectele pe care edilii de la Șamșud și le-au propus, unele s-au și finalizat sau sunt în derulare.

Edilii de la Șamșud lucrează la nu mai puțin de douăsprezece proiecte dintre care unele sunt în derulare, altele sunt în proceduri de implementare.

 

S-a lucrat bine la proiectul de modernizare a drumurilor – Lucrările sunt realizate în proporție de 80%

Cel mai important proiect recent, prin Programul Naţional “Anghel Saligny”, este acela al asfaltărilor și reabilitărilor de drumuri în Șamșud, urmare a lucrărilor care s-au efectuat în trecut la instalațiile de apă, canalizare și gaz.

Lucrările însumează investiții de 9 milioane de lei destinați reabilitării a 6,5 km de drumuri, trotuare și betonare șanțuri. Lucrările sunt realizate la nivelul comunei în proporție de 80% și finalizarea și recepția acestora se vor realiza în anul 2025.

“Eu consider că după lucrările de aducțiune a gazului și construirea rețelei de canalizare – apă din comuna Șamșud, proiectul cu asfaltările și reabilitările necesare de drumuri și infrastructură rutieră este cel mai importantă lucrare din comună. Aceste lucrări nu s-au putut efectua decât după ce am terminat lucrările la sistemul de canalizare și aducțiune gaz”, spune primarul Bántó Zoltán pentru Ziarul Ştirile din Sălaj.

 

A fost finalizat centrul de sănătate

Centrul Comunitar Integrat din centrul comunal a fost renovat şi modernizat cu fonduri europene (aproximativ 200.000 de euro), dar şi cu o contribuţie importantă din fonduri proprii.

Investiţia în sănătate s-a terminat cu brio, iar la începutul lunii obiectivul a putut fi recepţionat. Evenimentul a avut loc chiar de Ziua Memorială Szikszai Lajos, zi dedicată acestei personalităţi originară din comuna Şamşud, care în anii 1800 a fost viceguvernator al județului. Au fost prezenţi aici deputatul Senes Denes, dar şi fostul şi actualul medic din comună.

Cu această ocazie, în acest centru de sănătate, au fost inaugurate un cabinet medical, o farmacie, clinică psihologică, dar şi oficiu poștal. Administraţia locală doreşte ca, în noul centru de sănătate să poată deservi comunitatea şi un medic stomatolog.

 

Se reabilitează sediul Primăriei

Sediul Primăriei Șamșud, datorită Planului Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), se modernizează cu finanțare de la Uniunea Europeană.

Conform planurilor, lucrările au început în luna aceasta și se speră ca până la mijlocul anului 2025 totul să fie finalizat. Pe toată perioada efectuării lucrărilor la sediul Primăriei, activitatea acesteia se mută în localul căminului cultural din centrul localității.

Proiect de 1 milion de euro pentru pietruirea drumurilor agricole

Prin Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR), adică prin fonduri europene, administrația locală a câştigat un proiect ce însumează 1 milion de euro! Urmează licitaţia lucrărilor, iar anul viitor ar putea începe lucrările.

Banii sunt necesari de investit în lucrări și materiale pentru a se pietrui drumurile agricole din comună pe o porțiune de 12-13 kilometri pentru ca localnicii să ajungă mai ușor pe terenurile lor.

Accent şi pe educaţie

Urmează a se pune la dispoziția școlii din comună echipamente și instrumente electronice și tot aici s-a creat o bibliotecă cu sprijinul fondurilor europene.

 

Proiect de 1.2 milioane de lei pentru modernizarea iluminatului public

Printr-un proiect pe AFM, cu o investiție de 1,2 milioane lei, se lucrează la modernizarea iluminatului public și dotarea acestuia cu un controler inteligent, aici fiind vorba de montarea a 180 de corpuri de iluminat cu LED-uri.

Dacă în acest moment în comună există corpuri de iluminat tot la doi stâlpi distanţă, după finalizarea acestui proiect, comunitatea din cele două sate se va putea bucura de un iluminat mai bun şi mai eficient, cu corpuri LED pe fiecare stâlp.

SlanăFest şi Cupa Vlădeasa, două evenimente de succes care au scos comuna Şamşud din anonimat

Aşadar, când vorbim de comuna Şamşud nu trebuie să uităm sub nicio formă cele două evenimente lanstate de administraţia locală, prin care comunitatea de aici a ieşit din anonimat şi chiar a intrat în circuite importante, care în timp vor aduce multe beneficii.

Aici vorbim despre evenimentul gastronomic – SlanăFest – care în luna februarie a anului 2025 va ajunge la a treia ediţie. Este o serbare care devine o tradiție prin care comuna Șamșud intră în circuitul turistic – culinar al Țării Silvaniei și nu numai.

Totodată, amintim aici, la Șamșud și evenimentul desfășurat anual – MTB powered by Cupa Vlădeasa – care este o competiție de ciclism montan (cross-country) din județul Sălaj, organizat pe arealul comunei Șamșud. Pentru anul 2025 aici se va desfășura cea de a IV-a ediție a acestei competiții adresată atât cicliștilor amatori cât și celor profesioniști.

Şi pentru aceasta, autorităţile amenajează o parcare mare, amplasată în apropierea becirilor din centrul comunal.

În final, mai putem puncta şi alte investiții mai mici realizate de administraţie: construcția de trotuare și zone verzi, amenajarea rândului de pivnițe, crearea de parcări.

“Le mulţumesc locuitorilor comunei pentru înţelegere şi sprijin. Rezultatele muncii noastre se văd și nu vrem să ne oprim aici. Ne dorim să continuăm dezvoltarea comunei. Cer înţelegere oamenilor pentru şantierele existente, dar fără ele nu se poate lucra, pentru ca zona să se dezvolte. Sunt sigur că oamenii înţeleg şi s-au aşteptat la acest lucru. La finalul fiecărei lucrări finalizate ne vom putea bucura cu toţii de realizările extrem de importante. Îmi doresc o dezvoltare cât mai modernă şi mai accentuată. Să avem putere de muncă de la Bunul Dumnezeu şi să avem un an nou mai bun și rodnic”, a concluzionat primarul Bántó Zoltán.

Conchidem spunând că la Șamșud administrația locală acționează prin planuri și investiții care au adus, aduc și vor aduce bunăstare comunei și locuitorilor ei, fapt care ne face să lăudăm viziunea celor din administraţia locală.

Despre autor