Duminică – 8 decembrie – turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Ce alianțe sunt posibile și pe cine susțin partidele politice în cursă?

Oricum va fi să fie într-un final, se pare că după fragmentarea existentă a voturilor exprimate pentru unii sau alții, nimeni nu deține majoritatea absolută sau nu a captat admirația și încrederea alegătorilor în proporție de 100%.
Mai ales că, după numărul celor prezenți la vot, din totalul acelora cu drept de vot, s-au prezentat doar ceva peste 50 %. Așadar, orice rezultat, prognozat sau real, va fi socotit ca fiind nu de 100%, legitimat de către toți cei cu drept la vot din România, ci doar cu jumătate din jumătate!
Să nu uităm asta! Încă 45-50% nu s-au exprimat, așa cum de bună- rea vreme încoace de după Iliescu, prezența la vot s-a înjumătățit! Maratonul electoral continuă.
Abia după alegerea noului președinte putem ști cine va guverna România în perioada următoare.
Viitorii senatori și deputați după redistribuire vor fi de la PSD, AUR, PNL, USR, SOS, UDMR și POT.

“Ţara are nevoie de un Parlament suveran, dar şi de un preşedinte patriot. Pe 8 decembrie continuăm pe acelaşi drum pe care am început: votăm Călin Georgescu, preşedinte”, a transmis AUR.

La rândul său, preşedinta partidului S.O.S. România, europarlamentara Diana Şoşoacă, a declarat că a solicitat partidelor suveraniste din viitorul Parlament să colaboreze pentru a forma un guvern minoritar, care să-şi asume scoaterea din haos şi faliment.


Dacă vrem claritate guvernamentală, singura soluție este ca Elena Lasconi să devină președinte. Rezervele ei de vot sunt însă foarte mici
PSD, PNL, UDMR și AUR au transmis primele mesaje de după alegerile parlamentare legate de felul în care ar putea arăta noul guvern și pașii pe care sunt dispuși să îi facă. De asemenea, au loc poziționări privind susținerea candidaților din turul doi al alegerilor prezidențiale. PNL a anunțat deja că o susține pe Elena Lasconi în al doilea tur de scrutin al prezidențialelor.S-ar părea totuși că PSD, cel puțin o bună parte din el , nu o să voteze cu Lasconi la turul 2 de la prezidențiale pentru criticile și zeflemeaua pe care aceasta le-a răsturnat în public despre calitatea și credibilitatea pesediștilor.
Cum s-au împărțit taberele PSD în privința susținerii candidatului la prezidențiale
Pe de-o parte există tabăra care a susținut că trebuie să fie un dat mesaj pro-european pentru Elena Lasconi, în ciuda atacurilor venite din partea ei spre PSD lansate în spațiul public. Printre aceștia se numără Claudiu Manda, Alfred Simonis, Victor Negrescu și Sorin Grindeanu. Aceștia s-au poziționat împotriva mesajelor lui Călin Georgescu.
Pe de cealaltă parte, tabăra lui Mihai Tudose, Victor Ponta și Paul Stănescu, printre alții, au spus să nu existe o poziționare clară, pentru că sunt membri în PSD care l-ar susține pe Călin Georgescu.
Cel mai sumbru este cel în care Călin Georgescu ajunge Președinte al României, iar acesta nu va numi un Guvern pro-european, ci unul suveranist, care ar putea fi format din AUR, SOS și POT.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a subliniat anterior, în declarații de presă, că PSD-PNL-UDMR și minoritățile naționale au împreună majoritatea în viitorul Parlament, iar prima discuție pentru formarea viitorului Guvern o va avea cu liderul interimar al PNL, Ilie Bolojan. Nu este însă exclusă nici varianta ca PSD să nu intre la guvernare ci să stea într-un fel de opoziție.

Întrebat în repetate rânduri pe cine susţine PSD în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale sau ce recomandare de vot va face, Ciolacu a precizat că:
“Românii știu mai bine decât ce recomandă Marcel Ciolacu. Oamenii vor decide singuri ce este mai bine pentru România în 8 decembrie (…) S-a făcut un apel să voteze cu Ciolacu, nu s-a întâmplat”.
UDMR tinde spre o coaliție proeuropeană
Kelemen Hunor a declarat că UDMR şi comunitatea maghiară niciodată nu au susţinut niciun candidat cu atitudine antimaghiară, extremistă, sau care era asociat cu partide antimaghiare şi nu vor susţine pe nimeni care e asociat ideologiilor fasciste, legionare. Oricum, nici cu Lasconi nu este întru totul de acord, dar, așa cum s-a exprimat voalat, dintre două rele îl va alege pe cel mai mic.

“UDMR va fi gata pentru a contribui la dezvoltarea României, pentru a corecta lucrurile care nu au mers şi vom fi gata să discutăm cu cei care doresc binele ţării. UDMR şi comunitatea maghiară niciodată nu au susţinut niciun candidat cu atitudine antimaghiară, extremistă, sau pe cineva care era asociat cu partide antimaghiare. Rămânem consecvenţi şi nu vom susţine niciodată pe nimeni care este asociat ideologiilor fasciste, legionare sau este asociat cu partide care susţin astfel de ideologii. Vom recomanda să nu-l susțină nimeni pe Călin Georgescu. Credem că în această situație, doamna Lasconi este persoana pe care putem să o susținem, recomandăm să fie susținută”, a mai precizat Kelemen Hunor.
PNL a anunțat că va susține o coaliție care să cuprindă PSD, USR și UDMR
Pentru a obține majoritate, secretarul general interimar al PNL, Adrian Veștea, ar vedea o coaliție mare, care să cuprindă PSD, USR și UDMR: „Cu siguranță că aceasta ar fi o formulă cu care PNL ar fi dispus să intre în discuții”.
Pe de altă parte, USR a precizat de multe ori că ar fi dispus să intre într-o guvernare cu PNL și cu celelalte partide de dreapta, însă chiar și așa, nu ar fi suficient pentru o majoritate în parlament. În aceste condiții, e greu de anticipat cum ar putea exista o coabitare USR-PSD.
Totuși, cu toată disponibilitatea lui Bolojan și implicit prin el a PNL, de a susține în turul 2 pe Lasconi, aceasta a spus la un moment dat , că ar prefera un premier tehnocrat în locul lui Bolojan.
Așa că nu există de nicio parte, nici prognozat-estimată, nici real -numărată, când va fi să fie, o majoritate solidă care să dea legitimitate totală la autoliniștire și mișcare liberă ca entități politice. Vor urma noi alianțe așa cum au mai fost, unele atipice, numai să nu fie din categoria acelora păguboase gen:
„Fă-te frate cu dracul până treci puntea!”.
Pentru că trecerea punților va dura încă măcar patru ani, dacă nu se rup!