Alertă alimentară! Brânză contaminată cu e-coli, retrasă din magazine
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) avertizează că un sortiment de brânză a fost retras din magazinele Carrefour din cauza contaminării cu e-coli

produse_alimentare_082_52647900_25755000
1.560 Vizualizari

Un sortiment de brânză este retras din magazinele Carrefour. Se confirmă suspiciuni privind prezenţa bacteriei Escherichia coli. Persoanele care au cumpărat produsul sunt sfătuite să nu îl consume, iar în cazul în care au făcut-o să se adreseze medicului dacă au simptome precum diaree, vărsături, dureri abdominale, cu sau fără febră.

Conform informațiilor publicate pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Carrefour anunţă retragerea de la vânzare şi rechemarea unui sortiment de brânză, din cauza suspiciunii de prezenţă a bacteriei Escherichia coli.

Este vorba despre brânza Morbier, pachet de 250 de grame, sub brandul RDF. Măsura este valabilă pentru toate loturile începând cu cele cu data limită de consum 08.01.2025.

Bacteriile Escherichia coli producătoare de toxine Shiga (STEC) pot provoca, în săptămâna următoare consumului produselor contaminate, diaree, uneori cu sânge, dureri abdominale și vărsături, însoțite sau nu de febră. Aceste simptome pot fi urmate, în 5-8% din cazuri, de complicații renale severe, în special la copii.

În absența simptomelor în cele 15 zile după consumul produselor în cauză, nu este necesar să vă faceți griji sau să consultați un medic.

În general, autoritățile sanitare reamintesc că, din precauție, laptele crud și brânzeturile pe bază de lapte crud nu trebuie consumate de copiii mici; este preferabil să se aleagă brânzeturi cu pastă presată coaptă, brânzeturi topite tartinabile sau brânzeturi pasteurizate.

Aceeași recomandare trebuie urmată și de femeile însărcinate, persoanele imunodeprimate și persoanele în vârstă.

Despre autor