𝗥𝗮𝗺𝗼𝗻𝗮 𝗜𝗼𝗮𝗻𝗮 𝗚𝗼𝗴𝗮, 𝗰𝗲𝗹 𝗺𝗮𝗶 𝘁𝗮̂𝗻𝗮̆𝗿 𝗰𝗮𝗻𝗱𝗶𝗱𝗮𝘁 𝗱𝗲 𝗽𝗲 𝗹𝗶𝘀𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗔𝗹𝗶𝗮𝗻𝘁̦𝗲i 𝗨𝗦𝗥 𝗣𝗟𝗨𝗦 𝗦𝗮̆𝗹𝗮𝗷

august 21, 2020by Mircea ARDELEAN0
Ramona-Goga6-1280x450.jpg

Ramona Goga are 26 de ani și este specialist în Afaceri Europene. S-a născut la Zalău, a absolvit Colegiului Național ”Silvania”, apoi a continuat studiile la Universitatea „Babeș-Bolyai”, specializarea Relații Internaționale și Studii Europene, terminând ca șef de promoție și a continuat cu master în Afaceri Europene și Management de Programe la Facultatea de Studii Europene. A avut două experiențe educaționale, prin intermediul programului Erasmus+, în Polonia și Portugalia.

În 2016, a participat la Internshipul Oficial al Guvernului României, în cadrul Ministerului Fondurilor Europene. A vrut apoi să vadă, pe viu, cum funcționează administrația publică la nivelul cel mai înalt, a aplicat la stagiul „Schuman”, al Parlamentului European și a avut ocazia să lucreze la Bruxelles și Strasbourg.

Cele două stagii și programele internaționale de studiu au ajutat-o să își dezvolte spiritul civic și gândirea critică și s-a familiarizat cu modul de funcționare a administrației publice la cel mai înalt nivel. Acolo a înțeles cum se pot pune în valoare și adapta în local diferite exemple de bune practici.

Ramona este cea care a depus, împreună cu o echipă de colegi din PLUS Sălaj și proiectul care a strâns cele mai multe voturi în cadrul Bugetării Participative Zalău: “Pădure Urbană” – care presupune o serie de picturi murale exterioare, cu vopsea ce purifică aerul. Picturi cu teme contemporane, din zona street art, cu mesaje culturale, educaționale și de mediu.

“M-am implicat în proiectele platformei civice RO100 Zalău ca o continuare a implicărilor mele în societate încă din studenție și continui să o fac, însă mi-am dat seama că schimbarea adevărată în comunitățile noastre poate veni și prin implicare politică, de aceea am intrat în Partidului Libertate, Unitate, Solidaritate – PLUS. În prezent sunt membru în Biroul Județean al Generației PLUS Sălaj, filiala de tineret a PLUS, fiind implicată și în echipa națională de Relații Externe a organizației. Cred în puterea generației mele de a schimba în bine direcția spre care ne îndreptăm, pentru că noi punem cu adevărat preț pe cuvintele lui Corneliu Coposu: „Negociem orice, dar nu negociem principii!”

𝗗𝗲 𝗰𝗲 𝗻𝘂 𝘀𝗲 𝗶𝗺𝗽𝗹𝗶𝗰𝗮̆ 𝘁𝗶𝗻𝗲𝗿𝗶𝗶 𝗺𝗮𝗶 𝗺𝘂𝗹𝘁 𝗶̂𝗻 𝗽𝗼𝗹𝗶𝘁𝗶𝗰𝗮̆?

“Pentru că am crescut într-o țară în care termenul “politică” a ajuns să fie un fel de definiție neoficială pentru corupție. Pentru că nu vor să se “murdărească” într-un mediu în care nu câștigă cel bun, cel care are dreptate sau cel care vine cu argumentele potrivite, ci acela care țipă mai tare. Și mai este un aspect important: educația civică și politică este la un nivel extrem de scăzut și mulți dintre tineri nu înțeleg importanța implicării în comunitate, sau chiar a exprimării votului, ce să mai vorbim de implicare politică activă”.

𝗖𝘂𝗺 𝗮𝗿𝗮𝘁𝗮̆ 𝗭𝗮𝗹𝗮̆𝘂𝗹 𝗶𝗱𝗲𝗮𝗹, 𝗱𝗶𝗻 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝘁𝗶𝗻𝗲𝗿𝗶𝗶 𝗻𝘂 𝗮𝗿 𝗺𝗮𝗶 𝗽𝗹𝗲𝗰𝗮? 𝗖𝗲 𝗶̂𝘁̦𝗶 𝗽𝗿𝗼𝗽𝘂𝗶 𝘀̦𝗶 𝗰𝗲 𝗻𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗽𝘂𝗶, 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗭𝗮𝗹𝗮̆𝘂?

„ Proiectele mele se axează, în principal, pe ideea de a aduce tinerii din nou acasă, la Zalău și de a-i determina să nu mai plece decât pentru studii și experiențe internaționale, care sunt foarte benefice, apoi să revină și să pună aici în practică ce au învățat bun acolo. Îmi propun să mențin un contact constant cu cetățenii și aș milita pentru transparență în ceea ce privește activitatea funcționarilor și aleșilor publici. Cred că problema cea mai mare în ceea ce privește administrația locală a orașelor mici este faptul că, de cele mai multe ori, tinerii nu sunt luați în calcul atunci când sunt create politicile publice locale. De aceea, ei nu se mai întorc acasă din marile centre universitare sau economice, unde își găsesc locul mai ușor.

Pentru mine, Zalăul ideal ar fi acel oraș cu o identitate bine definită, atât la nivel cultural, cât și la nivel estetic, economic și social. Un oraș vibrant, digitalizat, cu o calitate ridicată a vieții locuitorilor lui, un oraș verde, prietenos cu mediul înconjurător, în care se respiră aer curat, unde există parcuri verzi și mijloace de transport în comun nepoluante. Aș încuraja și aș susține sportul. Aș încerca să aduc Zalăul cât mai aproape de un oraș european. Putem lua exemple de bune practici atât din străinătate, cât și din România.

Ar trebui să construim cât mai multe căi de acces spre Cluj, Bihor și Maramureș. Și nu vorbesc doar de infrastructură, ci la modul general. Trebuie să învățăm de la vestici cum se face colectarea selectivă a deșeurilor și reciclarea lor. Aș lua măsuri care să îi determine pe cetățeni să contribuie la oprirea degradării orașului, atât în ceea ce privește mediul, cât și patrimoniul construit, natural și chiar uman.

Aș vrea să atragem tineri prin festivaluri care să ne ajute să conturăm mai bine identitatea culturală a orașului, să îi încurajăm și susținem să fie creativi și inovativi. Pentru a ajunge la acest ideal, trebuie să luăm lucrurile pas cu pas. Eu am făcut primul pas prin implicarea și asumarea politică. Am în minte câteva proiecte care ne-ar putea duce mai aproape de ceea ce văd eu ca fiind ideal, însă m-aș bucura ca și comunitatea locală să vină cu idei, pentru ca împreună să ajungem la un oraș cât mai aproape de idealul tuturor. Un oraș în care dacă le spui tinerilor, la telefon: “Haideți acasă!”, ei să zică, fără să se gândească prea mult: “Venim!””

Alianța USR PLUS Sălaj și Florin Remus Iordache, candidatul la Primăria Municipilului Zalău, au ca obiectiv principal, pe termen mediu și lung, aducerea tinerilor înapoi acasă, rămânerea și atragerea lor în Zalău. Ramona este unul dintre ei!         (P.)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *