SPECIAL. Andrada, fata strașnică din Șimleu și o afacere de familie veche de peste 20 de ani

andrada-simleu.jpg

Andrada Ioana Cordiș este fiica familiei Cordiș din Șimleu Silvaniei, recunoscută pentru produselele tradiționale din carne de porc pe care le pregătesc și pe care sălăjenii le cumpără de mai bine de 20 de ani, cu încredere! Ioana are 37 de ani și trebuia să se căsătorească în mai! Un eveniment foarte important în familie, pe care a fost nevoită să îl amâne, din cauza crizei sanitare pe care a traversat-o întreaga lume.

În același timp mica afacere a familiei a înregistrat scăderi ale vânzărilor, însă au hotărât să o mențină deschisă. S-au simțit datori față de clienții care i-au susținut, la rândul lor, ani întregi! Oamenii care s-au obișnuit să consume produse de calitate, le caută în continuare. Au 6 angajați, magazin propriu în Șimleu și rulotă mobilă în fiecare sâmbătă dimineața, pe Platoul de Marmură, în Zalău.

Am povestit cu Ioana despre produsele locale pe care le pun ei la dispoziția sălăjenilor #ProduseTradiționaleCordiș și despre cum resimte cei 15 ani de târguri locale, naționale și internaționale. Zeci de mii de kilometri pe drumurile din România, cărat marfă, frig, cald, concurență neloială, comercianți care se dau drept producători, autorități care tolerează acest fapt, produse necinstite, etc.

“Am început când nu apăruseră abatoarele mari. Nu se prea găseau mezeluri. Și majoritatea celor care se găseau erau naturale, pentru că se mergea pe rețetarul vechi, dinainte de revoluție. În 2001 a apărut “moda”, cu care unii chiar se mândreau în comunicările lor publice de atunci, ca dintr-un kilogram de carne să se facă două kilograme de salam (restul erau substituenți, nu se mai punea materie primă de calitate ci proteină de soia, coloranți, potențiatori de gust, carne dezosată mecanic – nici nu știu cum se numesc toate adaosurile astea, că noi nu am folosit niciodată).

La început cumpăram porcii de la țărani, alergam pe sate cu remorca. Câțiva ani a fost foarte greu pentru că nu mai puteam să facem față prețurilor cu care venea concurența. Până am reușit să convingem, o parte dintre clienți, că produsul tradițional este mai bun!

În 2005 a început recunoașterea la nivel legislativ a produsului tradițional. Am fost a doua firmă atestată pe țară la capitolul carne şi primii din Sălaj.

Pregătim porcul tradițional. Avem șuncă afumată, clisă afumată, costiță, cârnați, cârnăciori, peștișor, pecie lungă, ceafă afumată. Toate le facem tradițional, după rețetele bunicilor, fără coloranți, potențiatori etc. Tradiția la noi e de crud afumat – ținut în sare şi afumat.

Curentul cu mâncatul sănătos a apărut după 2010. A fost momentul în care ne-am dat seama că am ales bine

să păstrăm linia naturală și să nu stricăm rețetele tradiționale. Să-i dea Dumnezeu sănătate domnului Dacian Cioloş că a dat o gură de oxigen micilor producători, prin legiferarea produsului tradițional! De anul asta sunt recunoscute produsele traditionale şi la nivel european”.

 

Cum e acum? 

 ”Acum achiziționăm porcii din programul național al crescătorilor de mangalița, porc românesc de la mici producători. În perioada aceasta însă vânzările au scăzut puțin, oamenii țin banii la ciorap, că nu știu cât va dura criza aceasta sanitară, dar continuă să aleagă produs de calitate, chiar dacă în cantități mai mici… Dar o să supraviețuim, că nu-i război. Putem să profităm să recuperăm din oboseala acumulată în ultimii ani, în care efectiv nu mai știam să ne oprim! Și să ne educăm să susținem producătorii locali! Banii lor rămân în țară, ajută la dezvoltarea economiei locale și asta duce implicit la un bine circular, al nostru, al tuturor.”

 


Voi sunteți consumatori de produs românesc? În ce măsură?

”Suntem consumatori de produs românesc. Ce nu producem în ferma noastră cumpăr din piață, de la producătorii pe care îi știm. Când nu îi știu mă uit la mâinile lor. Mâinile producătorilor autentici sunt muncite și, de cele mai multe ori, lasă din preț numai să vândă mai repede, să nu i se strice marfa și să meargă acasă să muncească mai departe. Când e să fiu nevoită să cumpăr din supermarket aleg tot produse românești! Lanțul e mai scurt, sunt categoric mai proaspete! Și știu că am ajutat pe alții, la fel ca mine, să supraviețuiască în jungla asta necinstită! Mi-ar plăcea să fie o lecție pe care să o învățăm cu toții, cu ocazia asta!“

Poveștile producătorilor locali din Sălaj – BUN din Sălaj este un proiect al Fundației pentru Educație și Dezvoltarea Locală Agapis, o platformă gratuită, care facilitează legătura între  consumatorii și producătorii din comunitate www.bundinsalaj.ro.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *