15 ianuarie – 175 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu şi Ziua Culturii Naţionale

Eminescu
33 Vizualizari

Astăzi, 15 ianuarie 2025, se împlinesc 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, poetul național al românilor și una dintre cele mai reprezentative figuri ale literaturii internaționale.

Pentru a aduce un omagiu acestui mare poet, această zi este și Ziua Culturii Naționale, o sărbătoare care totodată subliniază importanța moștenirii noastre artistice și contribuția semnificativă a României la patrimoniul universal.

În 2010, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege, iniţiat de aproximativ 50 de parlamentari, prin care data naşterii poetului Mihai Eminescu – 15 ianuarie – a devenit Ziua Culturii Naţionale.

Potrivit Legii nr. 238 din 7 decembrie 2010, autorităţile vor sprijini material şi financiar organizarea de manifestări cultural-artistice, iar Ministerul Culturii va elabora un ghid al acestora. Totodată, societăţile române de televiziune şi radiodifuziune trebuie să realizeze şi să includă în programele lor emisiuni dedicate acestei zile.

Eminescu – cea mai importantă voce poetică din literatura română

Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici; n. 15 ianuarie 1850, Botoșani – d. 15 iunie 1889, București) a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

De-a lungul unei vieți scurte, de doar 39 de ani, Eminescu a lăsat în urmă o operă vastă: poezii, proză, articole și drame. Manuscrisele sale, însumând aproximativ 14.000 de pagini, au fost donate Academiei Române de către mentorul său, Titu Maiorescu.

Printre cele mai cunoscute creații ale sale se numără poemele „Luceafărul”, „Scrisorile” și „Dorința”, dar și articolele publicate în ziare precum „Timpul”, care reflectă spiritul său critic și viziunea profundă asupra societății românești.

Trecut-au anii… – Mihai Eminescu

Trecut-au anii ca nori lungi pe şesuri
Şi niciodată n-or să vie iară,
Căci nu mă-ncântă azi cum mă mişcară
Poveşti şi doine, ghicitori, eresuri,

Ce fruntea-mi de copil o-nseninară,
Abia-nţelese, pline de-nţelesuri –
Cu-a tale umbre azi în van mă-mpesuri,
O, ceas al tainei, asfinţit de sară.

Să smulg un sunet din trecutul vieţii,
Să fac, o, suflet, ca din nou să tremuri
Cu mâna mea în van pe liră lunec;

Pierdut e totu-n zarea tinereţii
Şi mută-i gura dulce-a altor vremuri,
Iar timpul creşte-n urma mea… mă-ntunec!

Un simbol etern al culturii române

Astăzi, Mihai Eminescu rămâne o sursă de inspirație, iar Ziua Culturii Naționale oferă un prilej de a sărbători identitatea și valorile românești prin prisma creației sale. Fiecare vers scris de Eminescu continuă să rezoneze cu profunzimea și sensibilitatea unei națiuni.

Despre autor