Veniturile din drepturile TV ale echipelor din Liga Națională sunt nesemnificative

august 24, 2020by Mircea ARDELEAN0
DSC_4885.jpg
Deşi contractul între FRH şi TVR are o valoare de 400.000 de euro, mai puţin de jumătate din această sumă este împărţită de către echipele din Liga Naţională masculină şi feminină. HC Zalău care s-a clasat în zona de mijloc a clasamentului are de primit doar aproximativ 1.500 de euro. Undeva la 7.000 – 8.000 de lei sunt banii din drepturile TV, pe care încă nu i-am primit”, spune Gheorghe Tadici

De ani buni, handbalul din România se vede şi la TV. Mai întâi, Digi Sport a fost interesată să transmită partidele din Liga Naţională masculină şi feminină, dar şi jocurile din Cupa României. Însă, în ultimii ani, TVR a fost cea care a deţinut drepturile TV, în baza unui contract cu FRH, cu o valoare de 400.000 de euro pe sezon!

Sezonul 2019 – 2020 s-a terminat mult mai devreme din cauza pandemiei de coronavirus, astfel că întrecerea s-a oprit la începutul lunii martie. În aceste condiţii, TVR a suspendat contractul, iar echipele au de primit mai puţini bani pentru jocurile care s-au disputat în stagiunea trecută.

Oricum, din cei 400.000 euro, sumă pe care o primeşte FRH de la TVR, echipele din Liga Naţională masculină şi feminină nu primesc nici măcar 50%.

În sezonul 2019 – 2020 au activat 14 echipe la masculin şi 13 la feminin, iar în cazul lui HC Zalău care era la mijlocul campionatului în momemtul suspendării lui, are de primit doar aproximativ 1.500 de euro! “Sunt vreo 7.000-8.000 de lei, care trebuia să-i primim la început de iulie, dar nu i-am primit nici măcar acum. Se pare că nu este grabă la dat bani, ci la luat”, a spus Gheorghe Tadici, managerul de la HC Zalău.

Suma respectivă abia că acoperă costurile cu o deplasare, astfel că banii din drepturile TV pe care le primteşe o formaţie din Liga Naţională sunt mai degrabă “mărunţişuri”. Cu totul altfel stau lucrurile când vine vorba de campionatul Ungariei, acolo unde banii din drepturile TV sunt o adevărată sursă de venit pentru echipe.

Şi în Ungaria, echipele au avut de suferit de pe urma campionatului care s-a îngheţat, însă în noul sezon, din drepturile TV, Federaţia Maghiară încasează aproximativ 8 milioane de euro.

Aflat în relaţii bune cu conducătorii unor echipe din Ungaria, Tadici a vorbit pe tema acestui subiect şi a rămas surprins de banii pe care îi primesc până şi echipele care termină campionatul pe ultimele locuri.

“În Ungaria, campionatul începe pe 5 septembrie şi se va juca în ritmul duminică-joi-duminică, astfel încât să fie terminat până prin ianuarie. Apoi se joacă Cupa sub formă de turnee, patru  grupe a câte patru echipe. Se organizează tot sub forma unui mini campionat, ca să aibă jocuri mai multe, iar primele două din grupe se califică mai departe. În sezonul trecut au pierdut nişte bani din drepturi TV, din cauza faptului că nu au terminat campionatul, dar acum au o strategie foarte bună. Spre deosebire de Federaţia Română de Handbal, Federaţia din Ungaria are un contract de 8 milioane de euro. Echipele din primele locuri ajung să primească aproximativ 800.000 de euro, iar cele care retrogradează primesc undeva la 40.000-50.000 de euro”, ne-a dezvăluit Gheorghe Tadici.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *