Un focar nou de coronavirus la Năpradea

corona.jpg
Două femei din localitatea Cheud (comuna Năpradea) au fost confirmate cu coronavirus, iar cel puțin patru persoane din același sat sunt suspecte de SARS-COV-2

Primul focar de coronavirus din județul Sălaj a fost cel din Rona – localitate aparținătoare orașului Jibou -, de la începutul lunii mai. Șase persoane au fost confirmate atunci cu COVID-19 și aproximativ 200 de persoane au fost izolate la domiciliu.

Între timp, în zonă a izbucnit un alt focar de infecție, cel de la Complexul de Servicii Sociale Jibou, acolo unde au fost confirmate nu mai puțin de 27 de cazuri de COVID-19 (23 de copii şi patru angajaţi)!

Cele două focare s-au stins, dar în prim-plan a intrat comuna Treznea, acolo unde în ultima perioadă au fost înregistrate nu mai puțin de 11 persoane infectate. Mai mult, infecția s-ar fi extins și în alte comune, precum Românași sau Bălan.

Nu știm exact dacă există vreo legătură cu focarul de la Treznea, cert este faptul că un nou focar de infecție a fost înregistrat recent pe raza județulul Sălaj. Este vorba despre focarul din satul Cheud (comuna Năpradea). Sătenii susțin că totul ar fi început duminica trecută, atunci când în localitate a avut loc o înmormântare. Și nu orice ceremonie funerară, ci una mai deosebită, având în vedere că cel care s-a stins din viață era un pastor. La eveniment ar fi fost prezente peste 100 de persoane, venite din mai multe comune, chiar și din județul Maramureș, acolo unde Rezmiveș Teofil a fost predicator al Evangheliei.

Urmările s-au văzut vinerea trecută, atunci când o femeie din comunitatea de rromi din sat, care era nelipsită de la adunări, a fost depistată cu coronavirus. Situația s-a înrăutățit în cursul zilei de azi, atunci când o altă femeie de aceeași confesiune religioasă a fost confirmată cu coronavirus. Aceasta nu a fost totul, deoarece alte patru persoane – toate din comunitatea rromilor – au acuzat simptome, fiind transportate în cursul zilei marţi la spital, suspecte de coronavirus!?

Administrația locală de la Năpradea a făcut un apel către cetățenii comunei, în special celor din comunitatea de rromi, pentru ca problemele să nu ia amploare. Astfel, în perioada imediat următoare, Primăria va demara acțiuni de dezinfecție pe raza comunei.

 

Dragi locuitori ai Comunei Năpradea, având în vedere situaţia existentă în ceea ce priveşte cazurile de SARS-COV-2 confirmate în localitatea Cheud, avem rugămintea să respectaţi cu stricteţe următoarele reguli necesare prevenirii îmbolnăvirii cu acest virus periculos:

– purtăm corect masca;

– respectăm igiena corectă şi riguroasă a mâinilor;

– evităm locurile aglomerate, vizitele la prieteni şi vecini, întâlnirile cu mai multe persoane;

– o persoană adultă din familie să asigure cumpărăturile necesare;

– copiii şi persoanele vârstnice să stea în principal acasă;

Mă adresez în mod special, persoanelor din comunitatea de rromi din localitatea Cheud, unde până în prezent sunt confirmate 2 cazuri de Sars-cov-2, alte persoane fiind suspecte, să evite, pe cât posibil plimbările fără nici un motiv, statul în grup la poveşti, interacţionarea cu persoane pe care le consideraţi contacţi direcţi ai persoanelor infectate cu acest virus. Vă rog să vă gândiţi în aceste momente, în primul rând la dumneavoastră şi apoi la cei din jurul dumneavoastră, fiindcă doar respectând aceste reguli ne putem proteja! În perioada imediat următoare, vom face dezinfecţia străzilor şi a sediului Primăriei Năpradea! Multă sănătate şi să sperăm că vom trece cu bine peste această încercare!“.

Eugenia POP – viceprimarul comunei Năpradea


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *