REPORTAJ. Patru ani plini de realizări pentru administraţia condusă de Leontin Chiş în comuna Chieşd

chiesd-site-2.jpg
În perioada 2016 – 2020, comuna a cunoscut o dezvoltare importantă. Toate străzile şi uliţele au fost asfaltate, iar proiectul de extindere a reţelei de apă şi canalizare a ajuns să fie finalizat în proporţie de 95%. Se lucrează în continuare la trotuare, amenajarea unei pieţe agroalimentare, la dotarea parcurilor de joacă pentru copii, dar şi la construcţia a două capele. Planurile de viitor ale administraţiei locale sunt importante, astfel că primarul Leontin Chiş îşi doreşte ca în următorii ani Chieşdul să devină un mic orăşel

Având o vastă experienţă în administraţia locală, după ce timp de 16 ani a fost viceprimar în comuna Chieşd, Leontin Chiş a preluat frâiele comunei la alegerile locale din anul 2016.

 ”Din anul 2000 şi până în anul 2016 a fost o perioadă în care am avut posibilitatea să mă implic în calitate de consilier şi viceprimar al comunei alături de domnul Ioan Cătană, care era primar în acea perioadă, în toate proiectele care au fost implementate în comună. Desigur, nu ca ordonator de credit, ci ca partener al domnului Cătană şi am fost implicat activ, deci am avut posibilitatea să învăţ”, a precizat Leontin Chiş.

Iniţial, Leontin Chiş nu părea foarte decis să candideze pentru funcţia de primar, fiind dezamăgit de câteva probleme din comună: proiectul de apă şi canalizare în parteneriat  cu comuna Bocşa, care era în lucru din 2007, dar în 2015 nu avea sursă de finanţare.

De altfel, un alt motiv de dezamăgire a lui Leontin Chiş a fost proiectul de asfaltare a străzilor şi uliţelor, care nu putea fi realizat, deoarece reţeaua de apă şi canalizare încă nu erau introduse pe majoritatea uliţelor.

Până la urmă, în 2016, Leontin Chiş a candidat la funcţia de primar, strategia fiind gândită împreună că cel care era în funcţie – Ioan Cătană.

”În toamna lui 2015, domnul Ioan Cătană mi-a propus să candidez din partea PSD la alegerile din 2016 pentru funcţia de primar al comunei Chieşd. Ştiind situaţia nu am răspuns, ci am spus că o să mă gândesc şi am făcut o analiză în familie, biserică şi în grupuri de prieteni să văd de ce susţinere mă bucur. Am luat informaţii despre rezolvarea problemelor din comună, inclusiv calitatea drumului judeţean şi legătura cu localitatea Sălăjeni, ajungând la concluzia că sunt posibilităţi de rezolvare”, a precizat Leontin Chiş.

Echipa din Primărie era deja gândită înaintea alegerilor, doar că situaţia s-a schimbat radical.

”Participarea la alegerile din 2016 am discutat-o cu domnul Ioan Cătană, în Adunarea Generală a Partidului, unde am stabilit lista de candidaţi pentru funcţia de consilieri locali, între care era şi fiul său, Ovidiu Cătană, care era propus a fi viitor viceprimar. Am fost de acord majoritatea. Însă, după un timp, Ovidiu a renunţat şi a candidat la funcţia de primar, din partea altui partid”, povesteşte Leontin Chiş.

Până la urmă, majoritatea cetăţenilor i-au acordat votul de încredere lui Leontin Chiş, care după ce a fost instalat în funcţia de primar a lucrat doar în folosul cetăţenilor, cu un scop clar: de a dezvolta comuna.

”Cred că în mare măsură am reuşit să formez un aparat al Primăriei din oameni cu pregătire profesională şi cred că vin în sprijinul cetăţeanului, cu respectarea legilor”, a precizat primarul.

 

Primarul Leontin Chiş l-a motivat pe omologul său din Bocşa să finalizeze drumul de legătură dintre Sighetu Silvaniei şi Sălăjeni

Comuna Chieşd s-a apropiat atât ca timp, cât şi ca distanţă de Municipiul Zalău, prin Drumul Comunal ce face legătura între Sighetu Silvaniei şi Sălăjeni. Primăria Chieşd a asfaltat partea sa de drum de ani buni, însă a rămas în atribuţia comunei Bocşa să asfalteze ceilalţi km din drumul comunal, de la limita comunei Chieşd, până în Sălăjeni.

Până la urmă, a fost asfaltată şi această parte de către administraţia din Bocşa, dar un rol important a avut şi primarul Leontin Chiş, care l-a motivat în acest sens pe omologul său. Primăria Chieşd şi-a asumat însă că pe timp de iarnă va asigura curăţarea întregului drum, inclusiv pe raza comunei Bocşa.

”Am avut o serie de discuţii cu primarul comunei Bocşa, iar în 2017 a fost finalizat drumul de legătură, dintre Sighetu Silvaniei şi Sălăjeni. Comuna Bocşa nu are interes ca pe timp de iarnă să cureţe acest drum, dar ne-am asumat noi că îl vom întreţine în acest sens”.

Leontin Chiş – primarul comunei Chieşd

Consiliul Judeţean Sălaj a asfaltat drumul judeţean dintre Sărmăşag şi Chieşd, după lungi insistenţe ale primarului Leontin Chiş

Locuitorii comunei Chieşd se pot bucura de încă un drum de calitate. Este vorba de drumul judeţean, dintre Chieşd şi Sărmăşag, care a fost reabilitat anul trecut.

Un rol important a avut şi administraţia locală din Chieşd, iar primarul Leontin Chiş a insistat la Consiliul Judeţean, pentru ca drumul judeţean să fie pus la punct.

”Am făcut multiple adrese la Consiliul Judeţean şi am primit sprijin din partea domnului preşedinte Tiberiu Marc. Acest drum arată foarte bine acum, dar se mai lucrează la un proiect amplu, pentru a fi refăcut cu şanţuri betonate şi acces la proprietăţi”, a precizat primarul comunei Chieşd.

S-au modernizat toate uliţele şi străzile, iar proiectul de extindere a reţelei de apă şi canalizare s-a finalizat în proporţie de 95%

Un adevărat şantier a fost în comuna Chieşd, care acum se poate lăuda că are toate străzile şi uliţele asfaltate, lucrări ce s-au finalizat în urmă cu doi ani. O veste la fel de îmbucurătoare este despre stadiul lucrărilor la extinderea reţelei de apă şi canalizare, care s-a finalizat în proporţie de 95%.

”În toamna anului 2017 am semnat cu Ministerul Dezvoltării contractul de finanţare pentru extinderea reţelei de apă şi canalizare.  În acest fel s-a putut continua şi asfaltarea uliţelor, după ce lucrările la apă şi canalizare au înaintat. În ziua de azi, toate uliţele sunt asfaltate şi reţeaua de apă şi canalizare este introdusă. A  fost o lucare foarte dificilă, datorită adâncimii la canalizare şi datorită condiţiilor meteo. Mulţumesc tuturor cetăţenilor pentru înţelegere. Avem finalizat proiectul de modernizare străzi şi uliţe, iar proiectul de extindere apă şi canalizare este realizat în procent de 95%. Se lucrează şi în prezent”, a spus Leontin Chiş.

Comuna Chieşd mai este inclusă într-un proiect de apă şi canalizare ce a fost început cu comuna Bocşa.

”Acest proiect este finanţat de către Ministerul Dezvoltării şi urmează în scurt timp să înceapă lucrările.  Cred că în anul 2021 poate fi finalizat pentru a fi predat către Compania de Apă şi pus în funcţiune”, a precizat interlocutorul.

 

Toate văile din comună vor fi puse la punct

De mai multe ori, comuna Chieşd a avut probleme cu inundaţiile, dar aceste probleme se vor rezolva în totalitate. Primăria a mai lucrat la amenajarea văilor cu bani de la bugetul local, dar a depus şi un proiect la CNI, ce prevede amenajarea tuturor văilor, pe o distanţă de 15 km.

”Până în 2016 au fost încercate multe variante, cu poldere sau prin curăţarea văilor cu utilaje. Acum am găsit sursa de finanţare prin care toate văile vor fi amenajate”, a spus primarul.

Toate văile vor fi puse la punct, prin ziduri de consolidare, în zona în care terenul este predispus la alunecare. Se vor construi poduri, podeţe, alei pietonale pe mal în intravilanul localităţilor, pe o lungime totală de 15 km.

Valea Chieşdului, Valea Sighetului, pârâul Cacovei, pârâul Marişchii, pârâul de la grajduri se vor amenaja în acest proiect, iar în Sighetu Silvaniei se vor pune la punct pârâul Dorului şi pârâul Poiană, care străbat satul.

 

Alte lucrări de infrastructură importante

Dezvoltarea infrastructurii rămâne o prioritate pentru administraţia locală din Chieşd. Se lucrează la trotuare betonate în comună, dar se va pune la punct şi uliţa grajdurilor, care nu a fost amenajată deoarece trebuie finalizată lucrarea de apă şi canalizare.

Se vor amenaja şanţuri dalate pe Valea Sighetului, iar în satul Sighetu Silvaniei se vor face accese la proprietăţi şi trotuare. Astfel de lucrări sunt prevăzute şi în satul Colonia, iar Primăria vrea să pună la punct şi un drum de legătură cu comuna Şamşud. S-au mai asfaltat drumul de acces la blocul de locuinţe de lângă sala de sport, drumul de acces la baza sportivă, dar şi drumul ce duce la scenă, unde din anul 2016 se organizează evenimentul ”Ziua Chieşdului”.

În ce priveşte blocul de locuinţe, Primăria acordă o mare atenţie şi lucrează la demersuri pentru a atrage o sursă de finanţare, astfel încât blocul să fie reabilitat termic.

Dacă tot a lucrat la asfaltări, Primăria a decis să amenajeze o parcare asfaltată la căminul cultural din Chieşd, dar şi la căminul din Sighetu Silvaniei.

Fântână arteziană în centrul comunal şi o piaţă agroalimentară, investiţii noi în comuna Chieşd

Adminstraţia locală a lucrat la dezvoltarea comunei şi cu bani de la bugetul local, reuşind anul trecut să construiască o fântână arteziană în centrul comunal, care este extrem de utilă.

S-a lucrat şi la amenajarea unei mici pieţe agroalimentare, lucrare care este ca şi finalizată.

”A prins foarte bine această fântână, mai ales că anul trecut a fost secetă. Este o apă bună, are debit, iar lumea vine foarte des. Chiar este eficientă şi acum localnicii nu mai sunt nevoiţi să meargă la Sărmăşag sau chiar la Bogdand, la fântânile arteziene de acolo”.

Leontin Chiş – primarul comunei Chieşd

În acest an vor începe lucrările la construcţia celor două capele

Alte două investiţii sunt gata să fie demarate în comuna Chieşd: construcţia a două capele mortuare. În acest sens, s-au făcut demersurile la Ministerul Dezvoltării, iar lucrările vor începe chiar în lunile următoare. Atât capela de la Sighetu Silvaniei, cât şi cea de la Chieşd, ar putea fi finalizate până în anul 2021.

”Am spus că este necesar să avem două capele mortuare, dar era ruşinos să facem aşa ceva până nu avem un drum de acces la ele. Am reuşit să asfaltăm drumurile de acces de la cimitire, iar acum în câteva luni vor începe lucrările la cele două capele”, ne-a informat Leontin Chiş.

Administraţia locală pune accentul pe sistemul educaţional

Primăria Chieşd este preocupată şi de sistemul educaţional şi are un proiect ce a fost aprobat pentru modernizarea şi dotarea şcolii, dar şi pentru construirea unei săli de sport în curtea şcolii, care să fie folosită strict de elevi pentru orele de educaţie fizică şi sport.

Administraţia locală nu a rămas indiferentă faţă de elevii cu rezultate bune la învăţătură, iar aceşti copii au fost răsplătiţi cu premii în cărţi şi excursii în ţară.

”Şcoala şi grădiniţele au fost şi rămân prioritare pentru administraţia locală.  Vrem să asigurăm condiţiile cele mai bune. Deja am aprovizionat instituţiile de învăţământ cu material lemnos pentru iarnă”, a spus primarul Leontin Chiş.

S-au construit trotuare în centrul comunal

Siguranţa cetăţeanului este cea mai importantă, iar acest principiu îl are şi administraţia locală, care a finalizat o lucrare importantă. S-a reuşit construirea unor trotuare pe ”uliţa pârâului” din centrul comunei la Primărie şi din centru, pe lângă drumul judeţean, până la ieşirea din Chieşd, spre Sărmăşag. Astfel de lucrări vor continua, iar anul viitor va fi construit un trotuar, din centru spre cimitir.

Parcul din Chieşd, dotat cu corpuri noi de joacă pentru copii

Primăria Chieşd a adus zâmbetul pe buzele copiilor din comună şi a amenajat parcul din centrul comunal cu corpuri noi de joacă. Corpuri de joacă au fost montate şi la grădiniţa din Chieşd, urmând ca până în luna august, astfel de corpuri de joacă moderne să ajungă şi la grădininţa din Sighetu Silvaniei.

Se doreşte extinderea reţelei electrice

Având toate condiţiile, comuna se dezvoltă, astfel că de la un an la altul se construiesc case noi. Primăria vine în sprijinul tinerilor şi vrea să le pună la dispoziţie teren.

Totodată, se doreşte extinderea reţelei electrice, iar recent administraţia locală a reuşit să sprijine 30 de familii care nu au avut curent electric.

Primăria sprijină şi sportul. Lucrările la baza sportivă din Chieşd se vor relua

Pe domeniul sportiv, comuna Chieşd se mândreşte cu echipa locală, AS Chieşd, care în ultimul campionat al Ligii a IV-a a fost pe locul 4. An de an, echipa a fost sprijinită cu sumele necesare desfăşurării în bune condiţii a activităţii, dar administraţia locală a încercat să asigure condiţii bune şi la baza sportivă din Chieşd.

Au fost amenajate băile şi s-a montat încălzirea centrală, dar au mai rămas o serie de lucrări de făcut, iar acestea se vor relua în perioada următoare.

”Lucrările începute în urmă cu mai mult timp şi oprite din lipsa sursei de finanţare se vor relua. Am găsit sursa de finanţare pentru amenajarea corespunzătoare a terenului, a vestiarelor şi a tribunelor”, a spus Leontin Chiş.

În comună mai există un teren de fotbal, la Sighetu Silvaniei, pe care Primăria nu îl lasă să se degradeze şi este întreţinut pentru ca doritorii de mişcare să îl poată folosi.

Sprijin pentru biserici

În comună există două biserici de lemn, în centrul comunal şi în satul Sighetu Silvaniei, ambele  fiind declarate monumente istorice.

În fiecare an, administraţia locală a ajutat cultele religioase, iar primarul Leontin Chiş s-a implicat pentru ca biserica din Sighetu Silvaniei să fie reabilitată printr-un proiect cu Consiliul Judeţean Sălaj. Se are în vedere şi reabilitarea bisericii de lemn din Chieşd, iar în acest sens se lucrează la pregătirea documentaţiei pentru obţinerea unei finanţări.

”Bisericile nu au fost niciodată uitate de nevoile pe care le au. Am venit şi vin în sprijinul lor, atât financiar, cât şi moral deoarece ele sunt cele care vin în ajutorul nostru, al tuturor oamenilor, în relaţia cu Dumnezeu. Împreună cu preotul din Sighetu Silvaniei, Cosmin Naghi, am reuşit să obţinem o finanţare de la Consiliul Judeţean Sălaj pentru reabilitări  la biserica din lemn din acest sat, la care a contribuit şi Consiliul Local, dar şi cetăţenii din sat. Acum, împreună cu preotul din satul Chieşd, Iulian Cosmin Sabou, pregătim documentele pentru obţinerea unei finanţări pentru reabilitarea şi conservarea bisericii din lemn, din satul Chieşd”, ne-a spus Leontin Chiş

Leontin Chiş: ”Vreau ca în doi ani, comuna noastră să fie un mic orăşel”

Raportul primarului în cei patru ani de mandat este plin de realizări. Prin investiţiile care s-au făcut a ridicat standardul de viaţă al cetăţenilor, dar Leontin Chiş nu vrea să se oprească aici şi vrea să ducă mai departe munca începută şi să vină şi cu alte investiţii, între care ar fi şi o reţea de gaz-metan.

În acest sens, deja s-au început discuţiile cu primarii din comunele învecinate pentru pregătirea documentaţiei şi depunerea documentelor la Trans-Gaz, în vederea aprobării introducerii gazului metan.

”Sunt un om de echipă şi îmi place să lucrez în echipă. Am nevoie de sugestii, de idei şi vreau ca în doi ani de zile comuna noastră să devină un mic orăşel. Pentru aceasta ne trebuie apă curentă la robinet, canalizare, înlăturarea pericolului de inundaţii, o şcoală model. Am găsit soluţiile, vreau să le pot implementa de aceea am nevoie de susţinerea dumneavoastră pentru mine ca primar, Consiliul Judeţean şi Consiliul Local. Vă doresc să aveţi multă sănătate şi să aveţi parte numai de bine”. a adăugat Leontin Chiş.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *