Povești de la pălincia care a dus renumele Sălajului peste mări și țări

badacion1.jpg
În cadrul seriei de povești marca „BUN din Sălaj”, poposim azi la Bădăcin, acolo unde un român stabilit în Germania a pus la cale o afacere, care a dus faima Sălajului în toată lumea

Haideți cu noi într-o fugă virtuală, de weekend, până la Bădăcin, satul cu cireși, cum i se mai spune pe aici. Vă ducem până la o pălincie renumită deja peste mări și țări. Proprietarul afacerii e Valentin Vălcăuan, care locuiește în Germania și în loc să-și investească banii, câștigați prin munca cinstită de-o viață, într-o proprietate imobiliară, într-un loc exotic, a investit acasă, în satul natal, creând locuri de muncă și produs de calitate, care să ducă faima Bădăcinului în toată lumea.

Rotin Bădăcin este producător autorizat de pălinci și sucuri naturale din fructe certificate ecologic, majoritatea din livezile proprii, de pe dealurile Bădăcinului! Pălincile sunt produse după metode vechi, cu tehnologie nouă, de ultimă generație, foarte apreciate la nivel european și cu o mulțime de medalii obținute la concursuri internaținale de distilate. Au două medalii de campion absolut la pălinca de gutui și la cea de piersici și multe de aur, argint și bronz la celelalte sortimente. Niciuna nu a rămas nepremiată! Pălincă ambalată frumos și îmbrăcată în toate taxele și impozitele legale din România.

Criza generată de Covid 19 a dus la o scădere drastică a vânzărilor. Cu toate acestea cei 6 oameni din sat, care lucrează livezile, sunt la lucru. Firma nu a apelat la șomaj tehnic. Agricultura nu așteaptă, mugurii nu știu de virușii aceștia care ne sperie atât de tare pe noi, oamenii.

Am stat de vorbă cu Aurelia Crișan, directorul executiv : “Avem un segment de cupărători peste nivelul mediu, oameni interesați de ce mănâcă și ce beau, iar noi producem o pălincă foarte curată, fără alchool metilic. Avem statie de demetilizare și rezultatul este unul pe măsură. Din păcate însă această criză a blocat în primă fază piața horeca, apoi a speriat puțin cumpărătorii individuali! Între timp însă, la Bădăcin s-a lucrat intens la o seră de legume de 300 metri pătrați. Pentru nevoile familiei, iar surplusul va fi pus în vânzare pentru comunitatea locală din zona urbană limitrofă! Răsaduri din soiuri locale produse de familia Vălcăuan și răsaduri produse de specialistul în horticultură Ionuț Torgie, de la Sere IMD dar și de specialiștii de la Grădina Botanică din Jibou!„.

Trăim vremuri virusate și la propriu și la figurat, cu fel de fel de restricții, vremuri în care ar trebui  să fim precauți și responsabili. Tocmai de aceea majoritatea dintre noi ne vom face, anul acesta, concediile acasă. La fel și weekend-urile. E un prilej minunat să descoperim, sau redescoperim, Țara Silvaniei.

Vă invităm să programați o excursie în familie până la Bădăcin. Puteți vizita Casa Memorială Iuliu Maniu, care are o gazdă fabuloasă: preotul Cristian Borz, puteți gusta plăcintele pe care le fac toate gospodinele, în fiecare sâmbătă (noi am mâncat foarte bune la Domnica Gherman), puteți cumpăra compot sau gem ecologic de piersici de la Pomărie, legume de la solariile lui Marius Opriș și o pălincă de cireșe sau gutui pentru petrecerile voastre speciale sau darurile alese pe care vreți să le faceți! Vă bucurați sufletul și susțineți economia locală!

BUN din Sălaj este un proiect al Fundației pentru Educație și Dezvoltarea Locală Agapis, o platformă gratuită, care facilitează legătura între  consumatorii și producătorii din comunitate și promovează poveștile acestora.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *